MojAndroid
(x) hirdetés

A Yi Technology nem mai csirke a piacon. Valamikor régen Xiaoyi néven futottak. A Crunchbase adatlap szerint a Xiaomi 90 millió dollárt fektetett be a cégbe. Ez egyébként a kínai óriás egyik legnagyobb befektetése.

A Yi akciókamerájának az első verzióját boldogan használtam éveken át, míg idén nyáron egy nem túl szerencsés mozdulattal leküldtem a Balaton fenekére valahol Balatonföldvár és Szárszó között. Aztán úgy alakult, hogy a Gearbest küldött leakciózta és lecsaptam egy második verzióra, ami tényleg sikerrel trompfolta az első verziót.

2 hét játék után megosztom Veletek a tapasztalataimat. Ja, most éppen a Rose Gold verzió akciós. És igen baráti áron 206 dollárért vihető még két napig!

Nekem fekete lett, de az pont egy százassal drágább most csak egy kicsit drágább. De aki igazán ütős cuccot akar, az erre csap le. Igaz, hogy nem olcsó, de ebben a kombóban stabilizátorral együtt kapható.

És a stabilizátor is Yi fejlesztés.

A Yi termékpaletta egyébként nem kicsi. Cserébe elég jó dolgokat csinálnak és mindenben a képalkotásra fókuszálnak. A Dash camera, akciókamera és az otthoni biztonsági kamera mind-mind ott vannak a kínálatban. Legújabb családtag a mirrorless cserélhető objektíves kamera (micro 4/3 rendszerű, azaz az Olympus és Panasonic objektívjei kompatibilisek és a dupla lencsés kit aprópénz a két nagy gyártó , amit remélem, hogy szintén lesz szerencsém valamikor kipróbálni.

Megintcsak, ha valaki nem a zoknit ikszelte a jobb oldali szavazásnál és van éppen felesleges pénze izgalmas kütyükre, ajánlom a Yi drone-ját is figyelmébe. Olcsó vétel lehet a Yi Dash Camera 70 dollárért.

De a Yi Technology összes terméke közül nézzük a jelenlegi sikerterméket a Yi II 4K akciókamerát!

A specifikáció hívőknek itt egy összehasonlítás a Yi hivatalos support oldaláról. Tudom, hogy már van Hero5, de ha az árakat nézzük a Yi II még mindig a fele (főleg, ha valaki most lecsap az akciós rose gold verzióra) a 4 árának is. És egyébként elég jól partiban van az 5-tel is.

YI 4K Action Camera vs. GoPro HERO4 Black

YI 4K Action Camera

GoPro HERO4 Black

Processzor Ambarella A9SE Ambarella A9
Szenzor Sony IMX377 12MP 1/2.3″ Sony IMX117 12MP 1/2.3″
Kijelző 2.19-inch retina widescreen touch. 640×360 pixel, 330 ppi Nincs, csak funkció visszajelzés
Akkuidő 120 perc 4K/30 video 65 perc 4K/30 video
Wi-Fi Broadcom BCM43340 dual-band, 802.11a/b/g/n, 2.4GHz/5GHz Atheros QCA6134X,single-band 802.11b/g/n, 2.4GHz
Akku 3.85V 1400mAh 5.39Wh 3.8V 1160mAh 4.4Wh
Gyroscope/Accelerometer Embedded low power high resolution 3-axis accelerometer and 3-axis gyroscope
Mikrofon Dual mikrofon Single mikrofon
Bekapcsolási idő 3 másodperc 5 másodperc
Timer Mode Countdown timer 3, 5, 10, és 15 másodperces visszaszámláló nincs
Slow Motion Mode  1/8, 1/4 és 1/2 sebességű slow motion. Azt írja, hogy nincs, de kell, hogy legyen. :)
Electronic Image Stabilization (EIS) Van, de ez azért nem ér sokat Nincs
Lencse 7 glass, 155 degree wide-angle 7 glass, 155 degree wide-angle
Video Mode 4K 30fps és 720p 240fps 4K 30fps és 720p 240fps
Photo Mode 12-megapixel photo 12-megapixel photo
Burst Mode 30 kép / másodperc 30 kép / másodperc
Time Lapse Video Mode 0.5/1/2/5/10/30/60s időközönkénti time lapse készíthető (video lent látható) 0.5/1/2/5/10/30/60s időközönkénti time lapse készíthető

Képek, videók

Time Lapse módban ezt tudja hozni a kamera:

Lőttem pár képet is:

4K videót pedig itt láthattok:

Képek a kameráról:

Használat

A kamera szabványos állványmenettel rendelkezik. MicroSD kártyát fogad be. A hátoldala egy kijelző, ami szemben a többi akció kamerával nem csak a funkciók állítására szolgál, hanem mint egy mini fényképezőgép működik. Képeket lehet szelektálni, visszanézni, ráadásul fényképet komponálni is egyszerűbb, amikor az ember látja is, hogy mit fényképez.

Az akku kivehető és cserélhető. Mindazonáltal ha több akkut veszel, érdemes töltőt is venni hozzá, mert az nincs a csomagban. Alapértelmezés, hogy a kamerával együtt töltöd.

A Wifi mód gyors és könnyen használható. Külön jópont az 5GHz-es wifi kapcsolatért. Gyors és jól használható. Az alkalmazás jól kezelhető. Innen minden állítható, ha esetleg nem lenne elég kényelmes mégsem a hátlapi panel, vagy távolról szeretnénk irányítani a kamerát.

Külön izgalmas, hogy az alkalmazás támogatja pl. a YouTube Live videók készítését, amit utoljára a Re Camera esetében láttam. Csak ugyebár a HTC azt a terméket úgy tűnik nem annyira tervezi folytatni, nem is tudom, hogy az alkalmazás működik-e még pl. Android 7.1.1 alatt.

Ami viszont fontos, a kamera magában nem vízálló, így érdemes hozzá tokot is venni. Úgy viszont bukjuk az érintőkijelzőt és visszatérhetünk az alkalmazáshoz. Az enyémhez vettem egy ilyen tokot 2 dollárért. Ez pont arra jó, hogy védi a lencsét, meg a házat, de elérem a kijelzőt. Városi, otthoni fényképezgetéshez teljesen jó. Ha akció, akkor természetesen rendez tokra lesz szükség. Abból is az olcsóbb verziót vettem.

Akarsz-e Yi 4K akciókamerát?

Ha elérhető áron jó minőségű minikamerára vágysz, akkor igen. Szándékosan nem az akciókamera kifejezést használom. Mert a Yi 4K kamera egy minifényképezőgép. Hátlapi kijelzőjével tökéletesen kezelhető mindenféle egyéb eszköz nélkül is. A képek visszanézhetők, válogathatunk, törölhetünk, tulajdonképpen mindazt tudja, amit egy rendes kamera, csak negyedakkora a mérete. A lencse a megszokott bazinagylátószög, amit lehet szeretni és nemszeretni is. Ez már ízlés dolga. A képeket pedig pillanatok alatt le lehet varázsolni a kameráról, aztán mehet pl. instagramra.

Ha nem zavar a rózsaszín rose gold, vagy pont arra vágysz, akkor hajrá! 206 dollárért abszolút megéri. Egyébként a 2 dolláros tokban tartva csak Te fogod tudni, hogy rózsaszín. Ha mégsem akarsz rózsaszínt, akkor az unalmas fekete 219 dollárért vihető. Viszont ezek az akciós verziók csak limitált darabszámban vannak.

(x) hirdetés
2016.12.13.

+