MojAndroid
(x) hirdetés

 

A következő időszak izgalmas, ha a bevásárlásokra gondolunk. A karácsony sajnos sok esetben elveszíti a lényegét, mert mindenki csak ajándékért rohangászik. Ebben az izgalmas időszakban teszünk egy kísérletet, hogy a kígyózó sorok, ideges emberek között nem hagyományos módon, hanem bankkártya helyett a telefonnal fizetünk.

A dolog alapvetően nem szabadna, hogy gondot okozzon, hiszen a legtöbb terminál PayPass képes. A Mastercard és a Gránit Bank által fejlesztett GránitPay segítségével fogok a következő héten vásárolni. Ennek a tapasztalatait aztán, ha túléltem ezt az izgalmas kísérletet, még karácsony előtt megosztom Veletek itt az oldalon.

Az izgalmas pontja a kísérletnek, hogy a jelenlegi telefonom egy Nexus 6P, ami nem kicsi. Sőt inkább elég nagy darab készülék. Ráadásul a legutóbbi telefonom szerencsétlen leesése óta egy tok is van rajta. Ezek mind némi nehezítő tényezőként vesznek részt a kísérletben.

Mit tegyél, ha Te is otthon hagynád a bankkártyád és csak a telefonod szeretnéd fizetéshez használni?

screen-shot-2016-12-02-at-11-22-00

GRÁNIT eBank
Price: Free

A használatról a Gránit Bank készített egy videót is:

Ez mind szép, de eddig is volt már hasonló megoldás. És miért jobb ez, mint azok?

A jobb, szebb kérdésre mindig nehéz objektív választ adni, hiszen mindenki el tudja dönteni saját maga, hogy neki mi a jobb.

A GránitPay előnye számomra az egyszerűsége. A számlanyitást online el lehet indítani és “csak” az aláírások és adategyeztetés miatt kell bemenni (de ez is kérhető egy –  általunk -megjelölt helyre, munkaidőben, ebben az esetben viszont fizetnünk kell érte). Ezután minden intézhető online.

Ha a számlanyitási procedúra megtörtént, utána már elég egyszerű a helyzet. Appot telepíted, abban a csempék közül a GránitPayre tappolsz és digitalizálod a bankkártyádat (azaz beköltözteted a mobildba). A digitalizálás nálam először pillanatok alatt megtörtént. Amikor telefont cseréltem, akkor elsőre hibát jelzett, majd megoldódott. Azonban így sem töltöttem vele 1 percnél többet.

A másik érdekes csempe/funkció az iSMS. A tranzakciókról két módon kaphatsz értesítést:

  • SMS
  • iSMS

Ebben a menüpontban tudod beállítani, hogy melyiket szeretnéd. Az iSMS előnye, hogy ingyenes. A normál SMS-nek költségei vannak. Ez viszont akkor lehet hasznos, ha külföldön vagy és esetleg nincsen adatroaming aktiválva a SIM kártyádon. A váltást bármikor végre lehet hajtani. Ha nagyon paranoiás vagy, kérheted úgy is, hogy először küldje neten az üzenetet, és ha nem sikerül kézbesíteni, akkor SMS-ben. Ez elég praktikus, ilyen csak a GRÁNIT-nál van szerintem.

Nincs Internet. Hoppá! Akkor, hogy tudok fizetni? Tudok fizetni Internet nélkül is?

Röviden: igen.

Hosszabban: igen. A fizetés menete a következőképpen történik, a telefon, amikor online, akkor letölt tíz egyedi azonosító tokent. Ezeket alkalmazza tranzakciónként. A tíz token tíz tranzakcióhoz elegendő. Fontos tudni, hogy a sikertelen vásárlás is tranzakciónak minősül. Vagyis, ha épp nincs elegendő pénz a kártyádon és fizetni próbálsz, akkor is elfüstölsz egy tokent. Az app ilyenkor egyből visszatölti 10-re, ha van neted, és 10 tranzakció Internet nélkül elég ritka. Ez leginkább külföldön fordulhat elő.

Biztonságos ez?

Röviden: igen

Hosszabban: igen. A bankkártyás fizetés esetén a plasztikkártyád fizikailag vesz részt a vásárlásban. Így a rajta lévő adatok, amelyek egy vásárláshoz szükségesek, átkerülnek az eladó fél birtokába. De akár a sorban mögötted álló szemfüles vásárló is könnyen birtokába kerülhet azoknak. A biztonsági kamerák felvételeiről ne is beszéljünk!

Amikor a telefonoddal fizetsz, akkor az előbb említett token kerül átadásra és nem a bankkártya valós adatai. A telón egyáltalán nincsenek rajta a kártya adatai, se a kártyaszám, semmi.

Persze rögtön felmerül a kérdés: Mi van, ha ellopják a telefonodat? Baj. De nem a GránitPay alkalmazás miatt, hanem mert mára a telefonodon rajta van az egész életed. Családi fényképek, Google Location előzményeid, jelszavaid, e-mail, SMS, stb. Így a telefonodat, ha fizetésre nem is használod, akkor is érdemes valamilyen kóddal védened. A GránitPay esetén beállítható, hogy engedélyezed-e a fizetést lezárt kijelzővel. Ezt érdemes kikapcsolva hagyni (alapértelmezés), így esetlegesen, ha illetéktelen kezekbe kerül a készülék, akkor sem történhet vele fizetés. Nem úgy, mint egy PayPass-os bankkártyával.

És az utolsó kérdés, mi van, ha lemerült a telefonom?

Az baj. :) Legyen Nálad mindig töltő!

Összességében örömmel üdvözlöm a GránitPay fizetési rendszert és nagyon kíváncsi vagyok a gyakorlatban ezek a dolgok hogyan valósulnak meg. Otthon hagyhatom-e a bankkártyámat? Elegendő lesz-e mostantól csak a telefont magammal vinnem mindenhova?

 

 

(x) hirdetés
2016.12.08.

+