karácsonyi bevásárlás telefonnal

 

A következő időszak izgalmas, ha a bevásárlásokra gondolunk. A karácsony sajnos sok esetben elveszíti a lényegét, mert mindenki csak ajándékért rohangászik. Ebben az izgalmas időszakban teszünk egy kísérletet, hogy a kígyózó sorok, ideges emberek között nem hagyományos módon, hanem bankkártya helyett a telefonnal fizetünk.

A dolog alapvetően nem szabadna, hogy gondot okozzon, hiszen a legtöbb terminál PayPass képes. A Mastercard és a Gránit Bank által fejlesztett GránitPay segítségével fogok a következő héten vásárolni. Ennek a tapasztalatait aztán, ha túléltem ezt az izgalmas kísérletet, még karácsony előtt megosztom Veletek itt az oldalon.

Az izgalmas pontja a kísérletnek, hogy a jelenlegi telefonom egy Nexus 6P, ami nem kicsi. Sőt inkább elég nagy darab készülék. Ráadásul a legutóbbi telefonom szerencsétlen leesése óta egy tok is van rajta. Ezek mind némi nehezítő tényezőként vesznek részt a kísérletben.

Mit tegyél, ha Te is otthon hagynád a bankkártyád és csak a telefonod szeretnéd fizetéshez használni?

screen-shot-2016-12-02-at-11-22-00

GRÁNIT eBank
GRÁNIT eBank
Developer: GRANIT Bank Zrt.
Price: Free

A használatról a Gránit Bank készített egy videót is:

Ez mind szép, de eddig is volt már hasonló megoldás. És miért jobb ez, mint azok?

A jobb, szebb kérdésre mindig nehéz objektív választ adni, hiszen mindenki el tudja dönteni saját maga, hogy neki mi a jobb.

A GránitPay előnye számomra az egyszerűsége. A számlanyitást online el lehet indítani és “csak” az aláírások és adategyeztetés miatt kell bemenni (de ez is kérhető egy –  általunk -megjelölt helyre, munkaidőben, ebben az esetben viszont fizetnünk kell érte). Ezután minden intézhető online.

Ha a számlanyitási procedúra megtörtént, utána már elég egyszerű a helyzet. Appot telepíted, abban a csempék közül a GránitPayre tappolsz és digitalizálod a bankkártyádat (azaz beköltözteted a mobildba). A digitalizálás nálam először pillanatok alatt megtörtént. Amikor telefont cseréltem, akkor elsőre hibát jelzett, majd megoldódott. Azonban így sem töltöttem vele 1 percnél többet.

A másik érdekes csempe/funkció az iSMS. A tranzakciókról két módon kaphatsz értesítést:

 • SMS
 • iSMS

Ebben a menüpontban tudod beállítani, hogy melyiket szeretnéd. Az iSMS előnye, hogy ingyenes. A normál SMS-nek költségei vannak. Ez viszont akkor lehet hasznos, ha külföldön vagy és esetleg nincsen adatroaming aktiválva a SIM kártyádon. A váltást bármikor végre lehet hajtani. Ha nagyon paranoiás vagy, kérheted úgy is, hogy először küldje neten az üzenetet, és ha nem sikerül kézbesíteni, akkor SMS-ben. Ez elég praktikus, ilyen csak a GRÁNIT-nál van szerintem.

Nincs Internet. Hoppá! Akkor, hogy tudok fizetni? Tudok fizetni Internet nélkül is?

Röviden: igen.

Hosszabban: igen. A fizetés menete a következőképpen történik, a telefon, amikor online, akkor letölt tíz egyedi azonosító tokent. Ezeket alkalmazza tranzakciónként. A tíz token tíz tranzakcióhoz elegendő. Fontos tudni, hogy a sikertelen vásárlás is tranzakciónak minősül. Vagyis, ha épp nincs elegendő pénz a kártyádon és fizetni próbálsz, akkor is elfüstölsz egy tokent. Az app ilyenkor egyből visszatölti 10-re, ha van neted, és 10 tranzakció Internet nélkül elég ritka. Ez leginkább külföldön fordulhat elő.

Biztonságos ez?

Röviden: igen

Hosszabban: igen. A bankkártyás fizetés esetén a plasztikkártyád fizikailag vesz részt a vásárlásban. Így a rajta lévő adatok, amelyek egy vásárláshoz szükségesek, átkerülnek az eladó fél birtokába. De akár a sorban mögötted álló szemfüles vásárló is könnyen birtokába kerülhet azoknak. A biztonsági kamerák felvételeiről ne is beszéljünk!

Amikor a telefonoddal fizetsz, akkor az előbb említett token kerül átadásra és nem a bankkártya valós adatai. A telón egyáltalán nincsenek rajta a kártya adatai, se a kártyaszám, semmi.

Persze rögtön felmerül a kérdés: Mi van, ha ellopják a telefonodat? Baj. De nem a GránitPay alkalmazás miatt, hanem mert mára a telefonodon rajta van az egész életed. Családi fényképek, Google Location előzményeid, jelszavaid, e-mail, SMS, stb. Így a telefonodat, ha fizetésre nem is használod, akkor is érdemes valamilyen kóddal védened. A GránitPay esetén beállítható, hogy engedélyezed-e a fizetést lezárt kijelzővel. Ezt érdemes kikapcsolva hagyni (alapértelmezés), így esetlegesen, ha illetéktelen kezekbe kerül a készülék, akkor sem történhet vele fizetés. Nem úgy, mint egy PayPass-os bankkártyával.

És az utolsó kérdés, mi van, ha lemerült a telefonom?

Az baj. :) Legyen Nálad mindig töltő!

Összességében örömmel üdvözlöm a GránitPay fizetési rendszert és nagyon kíváncsi vagyok a gyakorlatban ezek a dolgok hogyan valósulnak meg. Otthon hagyhatom-e a bankkártyámat? Elegendő lesz-e mostantól csak a telefont magammal vinnem mindenhova?

 

 

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on Twitter
kobak on Facebookkobak on Flickrkobak on Googlekobak on Instagramkobak on Linkedinkobak on Tumblrkobak on Twitterkobak on Wordpresskobak on Youtube
kobak
3 gyermek édesapja, matematika tanár, s kütyü függő. Majd' minden vizes, s szeles sport szerelmese. Amikor épp nem ide írogat, akkor saját blogját vagy a Twittert gazdagítja gondolataival.
 • akyyy

  Gránitnbál mennyi lenne a számlavezetés? Ezer éve várom a mobil fizetést, de erstés vagyok és telenoros (még), így háromszoros esélytelen vagyok. De ezzel a gránittal scak új bankszámla kéne, és ha ingyen lenne “minden”, akkor akár egy új, afféle tartalék számlára jó lenne, ha nem lenne nálam kp, izé, kártya, de telefon igen, tudnék fizetni :)

  • Zsolt Horváth

   Én ezt szoktam használni ilyenkor.
   http://bankmonitor.hu/bankszamla/
   Megadom a használati szokásaim és nagyon jól összehasonlítja a bankokat.

  • Saboteur777

   Én pont így kezdtem neki és nyitottam számlát náluk. Azóta mindig átteszek valamennyi pénzt tartalékként a Gránitos számlára, és lehet, hogy hamarosan elsődlegesnek lépnek elő. Ha jól néztem meg korábban, akkor a Digitális csomagjukat választva nincs számlavezetési díj, a kártya pedig egyszeri nagyjából 3000 Ft-os kiadás, de szóljatok, ha tévedek.

   A működés egyébként nagyon kényelmes, szinte mindig megy – ha nem, akkor azért nem, mert nehezen találom el OP3-on az NFC olvasó helyét, de persze ez gyakorlással javítható.

  • kincsesz

   A Telenornak a Budapest Bankkal közösen szintén van mobilfizetési megoldása. A Telenor Wallet alkalmazásba küldi a bank a virtuális kártyát. Részletek: https://www.telenor.hu/mobilpass

   És nekem ez működött a BKV automatánál is :)

 • Zsolt Horváth

  Az elmúlt másfél hónapban csak ezt használom, ha csak lehet, és eddig csak egy helyen nem tudtam használni (többedser sem). A BKV jegyautomatánál.