MojAndroid
(x) hirdetés

Viszonylag hosszú közös történetünk van, nekem meg a Xiaomi sportkarkötőinek. Annak idején az első Mi Band-dal kezdtem, abból cikk is született. Aztán vettem egy Mi Band 1S-t, amiből szintén majdnem született cikk, aztán valamiért nem élesítettem, pedig istenuccse megírtam, majdnem kész volt!

No de az a hajó már elment, mert hiába posztolom ki a Mi Band 1S cikket, amikor

Itt ez a Mi Band 2

Frissebb, lágyabb, jobbabb, OLED kijelzővel, szívritmusmérővel, lépésszámlálóval, IP67-es védettséggel, úgyhogy inkább erről írok nektek. A Tomtop egyébként a cikk írásának pillanatában 27%-os kedvezménnyel, 32.39 Euróért adja a kütyüt, az forintban még pont tízezer alatt van ha minden igaz. Úgyhogy ha meg is vennéd, akkor katt ide:

Xiaomi Mi Band 2 a Tomtop webshopban

(Mint rendesen, az is segít, ha csak brahiból kattentasz át.)

Ha pedig még győzködöd magad, olvass tovább, elmondom miért éri meg.

Mitől 2 a Mi Band 2?

A Mi Band 2 azért tudott főverziót ugrani, mert a benne található OLED kijelző minőségi ugrás az első verzióhoz képest, a fitness tracker kategóriából fellépett a karóra kategóriába.

Alapállapotban semmit sem mutat, viszont ha “megnézed az órád” (ami ugye a legférfiasabb mozdulat… lenne, ha az én csuklóm mérete nem a macskáméval lenne inkább egy kategóriában), akkor a mozdulatot érzékelve bekapcsol a kijelző és mutatja az időt, és (beállítástól függően) a dátumot. Az egy szem kapacitív gombra egyszer tappantva a reggel óta megtett lépéseid száma látszik, még egyet tappantva pedig mér neked egy pulzust.

Apropó pulzusmérő. A Mi Band 1S-en a gyári pulzusmérés, hogyismondjam, kihívásokkal küszködött. 5 másodperces mintából számolt, többnyire 90 körüli pulzust, függetlenül attól, hogy 60 vagy 160 volt egyébként a pulzusod. A megoldás akkor nekem akkor egy indy app, a Tools & Mi Band volt, ami folyamatos pulzusmérésre is képes volt, amit az ember nyilván csak akkor kapcsol be, amikor szükség van rá, pl. edzés közben (nekem fizioterápia közben pl. nagyon jól jött… most hogy írom, azt hiszem konkrétan emiatt vettem az 1S-t), amúgy nem használja, mert eléggé meríti az akksit.

Na a Mi Band 2-vel nincs ilyen probléma: nekem pontosan méri a pulzust, nem is tettem fel a gyári app mellé mást.

Szóval van karórám (20 év után újra), ami mellesleg pulzust mér, meg lépésszámot. A lépésszámmérés alapján számolt távolság pontosságára azért ne építs tőzsdei algoritmust, az Endomondo (GPS alapú, tehát mondjuk pontos) méréséhez képest akár jó 20%-ot is téved — nyilván meg van neki mondva, hogy ha a lépés futólépés, akkor a távolságot (mint üveggolyót) pl. 1.5 méter/lépéssel kell számolnia, márpedig ha történetesen az ember csokker 5 km-t futott, mint én, 6.5 perces km átlaggal, akkor a lépések kisebbek, és a táv is. Nincs ezzel baj amúgy, ha pontos távot akarsz mérni, használj GPS-t. Ráadásul ettől még a lépésszám lehet relatíve pontos.

A fittség persze mit sem ér, ha nem tudunk vele vagizni: a Mi Fit app most már Google Fit-tel is szinkronizál, ami hasznos. És követi az alvásodat is, ami, nos, kevésbé hasznos, viszont érdekes.

A fitness trackeren túl

A Mi Band és hasonló trackerek persze korántsem csak akkor jók, ha fitneszt követnél. Ha mondjuk egyáltalán nem vagy fitt, simán működik a lustaság use case is, úgyismint “lusta vagyok kivenni a zsebemből a telefont”, meg “lusta vagyok unlockolni a telefont”.

Az első esetet a Mi Band rezgő üzemmódja támogatja, ami természetesen a telefonodra érkező értesítéseket a karodon tudja megrezgetni;ne ess túlzásba, én először minden szart beállítottam, aztán a teljes őrület határán ezt lecsökkentettem a Slack-Hangouts-Messenger triumvirátusra. (Időnként még az is sok.)

A második use case-re tökéletes megoldást ad az Android Smart Lock funkciója, amit vígan beállíthatunk a karunkon csücsülő Mi Band 2-re. Innentől amíg a telefon látja a Mi Band 2-t, a telefon külön macera nélkül feloldható. Ezzel persze óvatosnak kell lenni, mert ha valaki lenyúlja a telefonod, de közel marad hozzád (metró pölö), nos az ellen nem véd, ugye.

És még a töltővel sem kell túl sokat bajlódnod, a Mi Band 2 továbbra is, a kijelző ellenére is simán lepipál bármilyen okosórát: én 11 napja tettem fel a kezemre, folyamatosan követem a mozgásomat, pulzusomat, alvásomat, kapom a notifikációkat, és persze nézem az órát. Az akksi 57%-on áll.

A stílus maga az ember… felesége

Nos igen, azt is be kell valljam, hogy a Mi Band 1S-emet bizony lenyúlta Jul (lenJúlta). Ő munkája során gyakran találkozik emberekkel időnként ügyeletben van, és szereti, hogy éjjel a karján bizzeg a riasztás, és nem kel fel az egész család arra, hogy mennie kell. És még azt is szereti, hogy a Mi Band 1S-hez remek színes cserekarkötőket tudott vásárolni.

img_20161023_154023
Mi Band of Mi and Mi Wife

Nos, ilyenek a Mi Band 2-höz is léteznek, de míg a Mi Band 1S teljesen kompatibilis volt az eredeti Mi Band-del, a 2 már nem kompatibilis az 1-gyel, vagyis ha esetleg Jul ezt is le akarja nyúlni majd, nem ússza meg új színes karkötővásárlás nélkül. Ezek persze filléres tételek (mint ahogy végső soron az egész kütyü az), szóval ezen nem fog elbukni a dolog.

Egy szó, mint száz:

Vegyél Xiaomi Mi Band 2-t!

…mert ennél jobbat ennyi pénzért nem találsz!

Update: Ha vásárolsz egy ilyet a TomTop-nál, használd a “MIBANDD2” kuponkódot, és további 3 Euróval olcsóbb lesz a kütyü!

(x) hirdetés
2016.10.29.

+