MojAndroid
(x) hirdetés

Hordozható külső akksi, oroszos méretekkel, amerikai minőséggel, magyaros okosságokkal.


Az egész úgy kezdődött, hogy telegramon kaptam egy üzenetet, csoportos vásárlás van folyamatban Amazonról, Anker termékekkel. Az ilyen megmozdulásokban az a jó, hogy a szállítási költség kedvezőbbre jön ki, minél többen és többet vásárolnak, annál jobban alakul a végső ár. Az egyik beszerzés egy Anker PowerCore+ lett. Rövid bemutató, miért, hogyan lett pont ez az Anker termék kiválasztva.

Külső akksikról röviden

A látszat ellenére külső akksit (powerbankot) nem egyszerű vásárolni. A Pokemon GO-nak köszönhetően beindult a külső akksi piac, ennek megfelelően újra előkerültek azok a gagyi, lehúzásra létrehozott csoda akksik, amiket egyszer már elfelejtett a piac. Az elmúlt évek tapasztalatait szeretném megosztani, remélhetőleg újra sikerül a gagyi akksikat a raktárak mélyére száműzni.

battery-insides

A külső akksik elsődleges tulajdonsága az ára. Kevés olyan termék van, ahol az olcsóság azonnal azonosíthatóvá teszi a gagyit. Ennek oka az, hogy a jó minőségű akksik drágák és nincs olcsó alternatíva. Ami olcsó, az nem is képes hozni a megfelelő teljesítményt. Pont.

650x262xmacbook-battery-about-to-explode-jpg-pagespeed-gpjpjwpjjsrjrprwricpmd-ic-jehro9h4dh

Amin spórolni lehet, az a kivitel és a beépített elektronika. A kivitel teljesen szubjektív, de jó tudni, hogy a megfelelő akksit használó gyártók nem fognak spórolni a kivitellel, ártana a brandnek. A beépített elektronika már nehezebb kérdés. Az elmúlt években megjelentek olyan technológiák, amik gyorsabb töltést tesznek lehetővé. Ezek a technológiák gyártókhoz köthetőek és általában licencelhetőek, azaz mások is bépíthetik a mobilokba, töltőkbe, külső akksikban. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tölteni kívánt eszköz milyen töltést tesz lehetővé.

A Quick Charge a Qualcomm saját gyorstöltő eljárása, ami széleskörbe el is terjedt. Aktuálisan éppen a 3.0-nál tart, lefelé is kompatibilis. A hátkonyságával kapcsolatosan repkednek a nagy számok, 50%-80%. Mind a töltönek, mind a töltendő eszköznek QC kompatibilisnek kell lennie. A Power IQ az Anker saját fejlesztése, lényeg, hogy a külső akksi képes felismerni, hogy mit bír a töltendő eszköz és ennek megfelelően kiadni magábal a naftát.

Hogyan választok külső akksit?

Hosszas (4-5 éves tapasztalat) tesztelgetés után egyetlen gyártó maradt meg nálam, az Anker. Ahogy mobiltelefonoknál is, a külső akksiknál is a support és a garancia nagyon fontos. Ebben az Anker kiemelkedő, az e-mail support idáig mindig tudott segíteni. Az Ankert volt Google alkalmazottak hozták létre, amerikai márka. Már csak részben gyártatnak Kínába, ez sok termékünkön kézzel fogható és szemmel látható. Ennek persze ára van, az Anker nem tartozik az olcsó gyártók közé de lásd fentebb.

A márka mellett nagyon fontos lehet a súly vs. kapacitás. Ez abban az esetben fontos, ha folyamatosan tölteni kell a mobilt, pl. Pokemon GO vagy túrázás közben kell még magunkkal cipelni az töltést is. Fontosnak tartom, hogy az igazi külső akksi 10,000 mAh körül kezdődik, az ez alatti “dolgok” a hobbi szintet ütik me és inkább vészhelyzetekre jók, mint aktív használatra.

Kezdők gyakran elkövetik a hibát, hogy nem néznek utána, mit is tud a töltő magából kiadni. Érdemes észben tartani, hogy nagyon könnyen előállhat az az eset, hogy gyorsabban merül az eszköz, mint ahogy a külső akksi tölteni tudna. Erre az egyszerű megoldás létezik, hogy olyan akksit kell venni, ami képes 2 amper körüli töltés értékre. Ez persze a dobozra írva sok termék esetében alap, a gyakorlatban azonban érkezhet a 0,5 amperes hidegzuhany.

A töltést még befolyásolja a használt kábel is, léteznek fast charger kábelek, amik adatátvitelre nem alkalmasak, cserébe fali töltönek látszódnak és képesek a szükséges áramerősség átvitelére. Célszerűen az akksi mellé ilyet adnak…

Összegezve, könnyű, de böszme teljesítmény. Ehhez képest egy nehéz és böszme teljesítményt vettem.

PowerCore+ 26,800

71pjral36-l
Ez az a cucc, amit nem érdemes magaddal cipelni, ha csak nem akarsz brutális sokat menni a teloddal fali csatlakozás (és cserélhető akksik) nélkül. De a külső akksinak pont az lenne a célja, hogy a mobilod függősége csökkenjen a fali töltőtől, szóval azért érdemes átgondolni, mennyire fontos is a súly… Nekem inkább az volt a cél, hogy olyan külső töltővel rendelkezzek, ami a lehető legtovább képes életben tartani a telefont.

A kibontás után azzal kellett szembesülnöm, hogy a régi Anker szokás, miszerint a külső akksikat maxra töltve küldik, megszűnt. Csak félig volt kínai árammal de az első próbát ez természetesen nem gátolta meg. Itt rögtön szembesültem egy elsőre elég ijesztő dologgal, az USB-C kábel kiesett a Note 7-ből. Rövid bambulás után kiderült, hogy az Anker-es USB-C kábele nem hajlandó teljes egészében befeküdni a Note 7 aljzatába. Rövid információ gyűjtés után kiderült, hogy én voltam a helikopter és bizony az USB-C csatlakozókat eleinte izomból kell kezelni. És tényleg, keményebb behatásra fixen illeszkedett a kábel és pár nap után már nem volt ilyen gond (bónusz, hogy ez a töltő már képes olyan laptopokat is tölteni, amik USB-C-n töltődnek).

61jkqukle6l-_sl1000_-1

A doboz tartalma a külső akksiból, a fali töltőből és egy micro usb kábelből áll össze. Az Anker egy vászon zacsit is ad a külső akksihoz, van aki használa, van aki nem, mindenestre hasznos dolognak tűnik.

Három USB porttal rendelkezik, ami feltételezi, hogy három device-t tölteni, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy képes is három eszközt tölteni, őszintén szólva még nem próbáltam, korábbi, más töltőkkel kapcsolatos tapasztalatom alapján írom ezt. Az a verziót választottam, ami mellé jár egy fali töltő is. A töltő már Quick Charge 3.0, az akksi maga Quick Charge 2.0.

egyetlen mozgó, megnyomható dolog van rajta, a töltés indító gomb, ami egyben az akksi töltötségét is jelzi egy kör alakban berakott led sorral. Ez a led sor az akksi töltésekor körbe – körbe szaladgál és a töltöttség állapotának megfelelő led sor elérésekor újraindul.

A külső akksi és fali töltő párosáért (+ 2 db kábel, 1 db micro usb és 1 db usb-c) szállítással együtt fizettem 25,000 Forintot.

Az első tesztek alapján a külső akksi 1,300 – 1,500 mA-val töltötte a tesztelésen nálom levő Samsung Note 7-et. A töltés méréséhez az Ampera (Braintrapp) appot használtam.

Bátran ajánlom az Anker márkat mindenkinek. És természetesen a végen jelezném, hogy más márkák is kínálhatnak remek külső akksikat és a külső akksikhoz megfelelő kábeleket, fali töltőket.

Elérhető pl. itt: https://www.amazon.de/Anker-PowerCore-Ladeger%C3%A4t-Aluminium-wiederaufladbar/dp/B0181VFJIM/ref=sr_1_1 

2016.09.19.

+