MojAndroid
(x) hirdetés

Úgy tűnik Gergő is és én is a Kínai Népköztársaság remekműveit kóstolgatjuk mostanában. Hozzám a Gearbest nevű oldal küld izgalmas darabokat. Most éppen a címbeli tabletet kaptam meg játszani. A Teclast se ma kezdte az ipart.

A most érkezett tablet egy monstrum. Ebből nem spóroltak ki semmit! Ez a tablet ki van képezve arra, hogy 2 in 1 eszköz legyen. Alján dokkoló pinek, az oldalán USB (igen, rendes USB), microHDMI és még “hagyományos” DC töltődugó sem maradt ki.

Az USB csatlakozóba bátran bele lehet tenni egy pendrive-ot és onnan képes a tablet az előretelepített fájlkezelő segítségével adatokat másolni oda-vissza.

kb100261

Ezenkívül a dobozból sem maradtak ki az USB OTG kábel, szokásos microUSB kábel és az USB -> DC töltőkábel. Viszont érdekes módon a 220 adapter nem része a csomagnak. A telcast valószínűleg abból indult ki, hogy olyan 2016-ban mindenkinek van otthon vagy akár már a falból is már USB végek jönnek. Rögtön ki is próbáltam, hogy lehet-e egyszerre tölteni microUSB-vel és DC-n keresztül is.

kb100265

Nem ment. Vagy microUSB, vagy a saját kábelével tölthető a tablet. A töltés egyébként egész gyors, kb 4 óra után 100%-ot jelzett a tablet.

A tablet alján van egy pogo pin csatlakozó és láthatóan úgy van kialakítva az eszköz, hogy külső billentyűzet is csatlakoztatható legyen hozzá. Ami ebben az esetben nem csak egy egyszerű Bluetooth billentyűzet, hanem ezzel együtt egy igazi 2 in 1 laptop/tablet kombóvá alakítható a készülék. A 135 dolláros árban viszont nincsen benne a billentyűzet.

Speckók

  • Android 5.1 Lollipop
  • Intel Cherry Trail Z8300 64bit Quad Core 1.44GHz – 1.84GHz
  • Intel HD Graphic Gen8 GPU
  • 10.1 inch IPS Touch Screen, 1280 x 800 felbontás
  • 2GB LPDDR3 RAM for Advanced Multitasking
  • 32GB tárhely, memóriakártyával és akár egyszerű pen drive-val bővíthető
  • HDMI kimenet
  • USB 2.0 bemenet
  • 2.0MP kamera
  • Bluetooth 4.0 Interface Syncs with Compatible Devices

screen-shot-2016-09-17-at-18-29-36

Software

A tableten 5.1-es szinte teljesen “tiszta” AOSP Android fut. Ráadásul a Telcast automatikus rendszerfrissítő alkalmazását is megtaláljuk előtelepítve, ami esetleg némi reménnyel kecsegtet, hogy a 6.x és/vagy 7.x Android verziók is elérhetőek lesznek majd a tableten.

A Play Store és Google Services előre telepítve rendelkezésre áll, s ahogyan az elvárható, gond nélkül működik. A különböző kínai app store-ok is biztosan működnek, de nem tettem próbára a kínai tudásomat, így nem tudom, valójában mi érhető el ezeken az áruházakon keresztül. Az alap alkalmazások melletti pár kínai app  pillanatok alatt törölhető a készülékről, így ha valaki nem szeretne ezekkel többet kísérletezni vagy ne akarja kerülgetni azokat, akkor csak dobja ki.

Összegzés

Az Intel alapú tablet (megszokottan ARM processzorokat találunk az Android készülékekben általában) a teszt ideje alatt tökéletesen végezte a dolgát. Átlagos használat mellett nem lagolt, nem volt vele probléma.

Ha bele kell kötnöm, akkor a méretben látom a problémát. Egyrészt nehéz, másrészt a 16:9 képarány videók fogyasztására ideális, minden egyébre viszont szerintem jobb a 4:3 oldalarány. Talán nem véletlen, hogy a Nexus tabletek esetében is továbblépett a Google is a 16:9 képaránytól (Nexus 7) és a Nexus 9 már 4:3 arányban került forgalomba. Ha már video, akkor a másik pont, ahol a tablet talán elmarad a drágább társaktól, az a hangfalak minősége. Fülhallgatóval viszont jól használható.

Az itt felsorolt hiányosságok azonban az árcédula és a rengeteg egyéb extra tekintetében eltörpülnek. A Teclast X10 Plus az első olyan olcsó tablet, aminél nem éreztem azt, hogy több a kompromisszum, mint amit kaptam a készülék áráért (jelenleg 135 dollár) cserébe.

Galéria (képernyőképek)

 

2016.09.17.

+