MojAndroid
(x) hirdetés

Egy teljesen lemerült Samsung Note 7-tel érkezett a futár.  Nem vettem zokon, azonnal töltőre került és a Quick Charge 3.0-val felszerelt Anker töltő pár perc alatt “bootolható” mennyiséget pumpált a tök üres akksiba.

Címlap kép: “Kevesebb anyag van benne, mint egy Suzukiban, mégis drágább a javítása”.
Ismeretlen szerző. Digitális munka, 2016.(Suzuki: 150k, Note 7: 280k)

Spoiler: nem volt se robbanás, se tűz. A Note 7 tökéletesen hozta a felső-kategóriával szemben összes elvárást.

Általában második, harmadik körben kapjuk meg tesztelésre a készülékeket, ennek egyik hátránya, hogy addigra mindenki megír mindent, de az előnye az, hogy sokkal rövidebb soráll mögöttünk, több időt tölthet nálunk a készülék és már tudjuk, hogy mire kell figyelni.

Esetemben nagyon ritka, hogy egy tesztelésre kapott telefonra teljes egészében átköltözzek, de a Note 7 esetében pár napos teszt accountos nyomogatás után átkerült a mindennapokban használt Google fiók és a legtöbb app (valójában minden, kivétel a Bitcoin wallet).

Note 7 a tökéletes Samsung mobil

A felgyulladásos jelenséget nem lehet szó nélkül hagyni. Remélhetőleg nagyon kevés személyi sérülés és anyagi kár lesz a hibás gyártás eredménye. Bár minden gyártási hibát így kezelnének a gyártók és nem csak a szervizes haverokon keresztül tudná meg az ember, hogy ha beviszi a teloját adott hibával, akkor a szerviz típushiba miatt cseréli az egészet, vagy legalábbis működőképessé teszi az amúgy néha furcsán viselkedő vasat. Jelenlegi információk alapján nem minden Note 7 érintett és a Samsung ígért egy IMEI száma alapú webes felületet ahol ellenőrizhető, hogy a készülék érintette. És talán a vásárlók is nyerhetnek a kellemetlen eseményen, ha nagyon nem fog menni a Note 7 értékesítése, talán a Samsung bevállal egy erősebb árcsökkentést, ami kb. 280,000 Forintos ár esetében nem lenne egy elhanyagolható dolog.

A Note 7 rengeteg funkciót tartalmaz, olyanokat is, amiket nem volt lehetőségem kipróbálni és összehasonlítani más gyártók szolgáltatásaival.

Szerintem a Note 7 igazán egyedi tulajdonsága a ceruza. Amin így leírva erősen nevetek magamban, ha tavaly valaki azt mondja nekem, hogy egy ceruzás teloról fogok áradozni, biztos erősen megfontoltam volna, hogy visszavonulok a geekségtől. De tagadhatatlan tény, hogy a ceruza nagyon jól sikerült. Nem lagol, azonnal és ott jelenik meg az írás ahol a ceruza van, igazi golyóstoll érzete van az írásnak. Nekem különösen tetszett, hogy a lezárt telefonból kihúzva (=benyomod, kiugrik) a tollat elindul a jegyzetelő felület, anélkül, hogy nyitni kellene a telot.

További kellemes funkciók: retina unlock, wireless charging, edge panelek, lecserélhető touchwiz.

Igen, sajnos a touchwiz savazását nem lehet kihagyni, még akkor sem, ha ez a touch wiz már nem az a touch wiz és sokkal inkább a Microsoftos bloatwarek hoztak ki a sodromból, nem a touchwiz, amúgy nem létező lagolása. A touchwiz sokat fejlődött. Kritikusok szerint csak annyi történt, hogy a sok magos procikon igazából már bármilyen kód elfut lagolás nélkül, de valójában a touchwizbe sok erőforrás ment bele és ez látszódik is rajta.

Sokaknak okozok csalódást, de én semmi okát nem láttam a touchwiz lecserélésének. Az utolsó pár napban feldobtam egy Nova-t, hátha megértem azokat, akik reflexből cserélik a touchwizt, de nem kaptam semmi új dolgot. Átgondolva a jelenséget arra jutottam, hogy nagyon kevés alkalommal használom az drawert. Ami kell, azt kipakolom a screenekre és inkább ida-oda lapozgatok.

Az edge paneleknek köszönhetően még inkább csökkent az appok keresgélésének ideje. Még jobban átgondolva régen túl vagyok azon, hogy 10-15 appnál többet használjak.

Fényképezőgép és hangok

Én bármilyen jó kamerával tudok brutálisan rossz képeket csinálni, de legalább nem szennyezem az internetet tök felesleges képekkel. A Samsung OLED-es kijelezőjén meg még sose sikerült felfedeznem valódi színt, így a tesztképeket minden meggyőződés nélkül csináltam. Szerintem egész jó a kamera és némi iróniával azt is mondhatnám, hogy meggyőzően sok mindent lehet elállítani rajta és remek művészi képeket lehet vele csinálni.2016-09-05-19-48-04 

A hangok területén nem tapasztaltam semmi különlegest. A szokásos Samsung beállítások (a hallás vizsgálatos appot mindenkinek ki kell egyszer próbálnia, ennél értelmetlenebb dolog szerintem nincs mostanában Androidos telefonon).

Root, biztonság

A root-ot szerintem el lehet felejteni, vagy legalábbis ha lesz is root a Note7-n eszetekbe ne jusson biometrikus adatot tárolni a telefonon. Most még megvan bennem az a bizalom, ami szerint a Samsung olyan Androidot rakott a Note 7-re ami képes megvédeni ezeket az adatokat, de egy rootolt droid esetében szerintem ez már nem annyira egyértelmű.

Azok közé tartozok, akik az Android legnagyobb kihívásának a biztonságot tartja. Ebből a szempontból a Samsung jónak tűnik, tudják mi az az encryptálás és azzal is tisztában vannak, hogy fontos a felhasználó oktatása a biztonságra. Az idő majd eldönti, hogy tovább mennek-e ezen az úton.

Negatív dolgok

A Samsung esetében egyszerre lehet írni a high tech megvalósítások nyilvánvaló pozitív hatásairól és a mobilos piac felfalásának egyértelműen negatív vonaláról. Én hajlamosabb vagyok inkább a negatív dolgokat kiemelni. A Note 7 esetében nehéz negatívumokat felsorolni. A bloatware-k kívül talán nem is lehet. Az edge panelek szélén egyre jobb a szoftver, hiába próbáltam úgy fogni a telefont, hogy hibázzon a touchscreen értékeit feldolgozó rutin, nagyon ritka esetben sikerült meglepni és előidézni valamilyen edge panel eseményt, amit valójában nem akartam.

Ennek ellenére a Note 7 mint üzleti jelenség kifejezetten ellenszenves számomra. Úgy gondolom, hogy ennek a telefonnak nem lesz alternatívája és bár erősen réteg telefon, hosszútávon Arányomja majd gyártók tervezőinek elképzelésére a formája, megjelenése, technikai megoldásai. Talán az edge panelek nem lesznek kötelező elemek, de a Note 7 és S7 edge alakja nagyon közel van ahhoz, amit tökéletesnek lehet mondani. Már most kínosan hasonlítanak egymásra az Androidos telefonok, ha gyártók megtaláljak azt a módszert amivel másolhatják a Samsung formaterveit, jöhetnek az egységes kerekded formák. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó irány, bár a forma tökéletes (kötelező: szerintem), de nem hiszem, hogy ez az egyetlen tökéletes létezik.

További negatívum (és persze egyben előny is) a telefon zártsága. Akik szeretnek rom-okat próbálgatni azoknak ez a Samsung telefon (se) lesz a kedvence.

Még egy, sokkal gyakorlatiasabb negatívum. A javíthatóság és tartósság kérdése. Egyre több megtört telefonnal közlekedő emberrel találkozom. Régebben ez inkább az iPhone tulajdonosokra volt jellemző. Egyre több a Samsung tulaj, aki pókhálósra tört a telefon hátulja, eleje és nem tudja vagy nem hajlandó kifizetni a javítást. Kecses forma ide vagy oda, ennek az a következménye, hogy egyre brutálisabb tokokba kerülnek be vékonyka telok. A „Nokiásodás” nem csak a telefon tartósságát növeli, de pont olyan rondák is lesznek a telók, mint a régi Nokiák voltak.

Láthatóan a Samsungnak jelenleg nem célja a törhetetlen és egyben vékony telefon létrehozása. Talán majd a Note 8 már nem lesz könnyen törhető.

A telefont kifejezetten tudom ajánlani, leginkább üzleti felhasználóknak.

Kategória: Instantget. Ár: kb. 280,000 Forint (64GB model).

Lapzárta utáni események

A poszt élesítését jól elhúztam. Ennek okai a robbanásos esetek és a Samsung reakciói voltak. A baj komoly, de ezzel valószínűleg már mindenki tisztában van, olvasta a híreket. Ami azonban annyira nem került be a mainstreambe, az az a leak, hogy S8 (edge) feltehetően hamarabb fog megjelenni, mint azt, ahogy a Samsung tervezte. Az a furcsa eset állt tehát elő, hogy egy igazi sikertelefon bukik / bukhat meg gyártási hiba miatt. Furcsa lehet a logika, de ennek a vásárlók lehetnek az igazi nyertesei (nem az Apple), ha végre a telefongyártók is rutinszerűen kezdik el visszahívni a telefonokat (mint azt az autógyártók teszik), a minőség egyre magasabb lesz, az alsó-kategóriában is, a visszahívás költségeit könnyen ki lehet kerülni megfelelő minőségbiztosítással.

 

Végezetül pár művészi kép a teraszról. Naplemente, mindenféle beállítás és egy maxos zoomolás nyugatnak. (Kattintásra randábbak lesznek)

2016-09-05-19-47-01 2016-09-05-19-47-05 2016-09-05-19-47-11 2016-09-05-19-47-15 2016-09-05-19-47-20 2016-09-05-19-47-47 2016-09-05-19-47-54 2016-09-05-17-48-02 2016-09-05-19-48-04 2016-09-05-19-48-33 2016-09-05-19-48-43 2016-09-05-19-48-49 2016-09-05-19-49-08 2016-09-05-19-49-16 2016-09-05-19-49-24 2016-09-05-19-49-30

(x) hirdetés
2016.09.15.

+