MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung nem ma lépett be a fejhallgató/fülhallgató piacra. Igaz, azok nem a Gear családba tartoztak, hanem a Level familiát képviselték. Itt azt hiszem nem teljesen konzekvens a koreai gyártó az elnevezések tekintetében. Persze a nagy konkurencia, az Apple az egyszerűbb utat választotta, anno megvette a Beats-t szőröstül-bőröstül. Az előtörténete enne azért érdekes, mert a Beats még azelőtt a HTC-vel borult össze.

De a kis történelmi kanyar után nézzük mi a helyzet a Samsung új fülesével. A Samsung Magyarországtól kaptam meg egy hétre a címbeli fülest. A Gear IconX a jövő. Nagyon futurisztikus az egész termék. Már a csomagolás maga is izgalmas.

2016-08-14 08.50.51

A fenti kis dobozban érkezik a füles. A doboz nem csak tároló, de az a töltője is a füleseknek. Az alján található kis microUSB csatlakozóba betoljuk a kábelt, s már töltődnek is a kis fülesek.

2016-08-14 08.51.03

Itt laknak benne. Fülünkbe dugva már szól is benne az útmutató. A kezelés egyszerű, de azért meg kellett szoknom, hogy merre, hogyan húzogatva az ujjamat a fülesen, mi fog történni.

Screen Shot 2016-08-21 at 11.40.28

Kellett egy húsz perc, hogy hozzászokjak az eszköz használatához. És akkor most menjünk még egy kicsit tovább. Ez nem csak egy Bluetooth füles.

Ez egy fitness tracker és mp3 lejátszó egyben. Igen, jól olvasod. Ebbe a két gyűszűnyi méretbe a Samsung mindezt belecsomagolta. Ahhoz, hogy ezt ki is tudjuk teljesen használni, érdemes telepíteni a Gear IconX plugint.

De legalábbis érdemes feltenni Samsung Gear IconX microsite-ról valamilyen alkalmazást. Ezek segítségével tudjuk kihasználni a füles 3.5 GB-os belső memóriáját, hogy pl. zenéinket feltöltsük rá.

A füles kicsit több, mint 3 órát bír, ha a fitness tracking és zene hallgatás egyszerre megy. Ezt lehet keveselni, de egy átlag ember kb 1-1.5 órát fitnessel, s ha még az oda-vissza út alatt zenét hallgat, akkor ez pont elegendő.

Nekem a teszt ideje alatt nem okozott gondot a készenléti idő relatíve rövidsége.

Az első Gear eszközökhöz képest itt már óriási a nyitás a többi Androidos eszköz felé. Az első okosóra még csak Note 3-mal működött együtt. Mostanra azonban már szinte minden Android eszközzel együtt tud működni az IconX. Azért még mindig Samsung telefonnal lehet a legjobban kihasználni természetesen pl. az S Health integrációt.

Használat

Előre szólok, nem vagyok ezeknek az agyba dugós füleseknek a híve. Szeretem, ha jól szól egy füles, de amikor bezárja a hallójáratomat, akkor klausztrofóbiás leszek. A fülemre érzékeny vagyok (repülés, egyébként). Ettől tekintsünk el! Mert azt hiszem nem tartozom az átlaghoz.

Az IconX fülesek relatíve nehezek. Ezért az első 1 óra során rendszeresen nyúltam a fülemhez, aggódva, hogy biztosan kiesik az egyik vagy a másik. Aztán ez az érzés idővel elmúlik és nyugodtan folyik a zenehallgatás.

Miután megszoktam a használatot, jöhetett a fitness teszt. Nem vagyok átlagos fitnesselő. Persze, hogy nem. Különben ez egy értelmes teszt lenne. :) Szóval futni és úszni nem szeretek, mert szerintem unalmas. Tudom ennek ellenére, hogy sokan nem így gondolkoznak, s ezen sportok monotonítását kihasználva rendezik gondolataikat, stb.

Tehát nem vagyok egy nagy futó, de séta közben jól működött a lépésszámlálás. És ami kiemelendő, hogy a Samsung megoldotta, hogy nincs szükség a telefon jelenlétére. Vagyis füles be, zene indít, fitness tracking indít, s lehet menni futni, sportolni. Hazaérve pedig szinkronizálhatjuk a futásunkat a telefonnal.

Screen Shot 2016-08-21 at 12.32.33

És még egy extra, hogy a füles sport közben még a pulzusunkat is mérni tudja.

Összességében

A Gear IconX egy jó irány. Nem tudom hogyan lehet megoldani, de nekem még nehéz ez a füles. Szívesen kiprobálnék egy Level On szerű verziót ebből a fülesből is. Akkor valószínűleg egy nagyobb akku is helyet kaphatna a fejpántban, esetleg egy GPS modul is beleférne a még pontosabb fitness tracking érdekében.

Hogy egy kicsit speciálisabb helyzetet is felhozzak, nekem a fröccsállóságon kívül rendes vízállóság is jól jönne, s akkor windsurf, kishajós vitorlázás közben egy ideális kiegészítő lenne. Ahol azért előfordul, hogy az ember feje is kicsit vizes lesz.

Aki viszont nem rendelkezik ilyen speciális igényekkel, nem finnyás a fülbe dugós fülesekre, azok számára megalkotta a Samsung az ideális kiegészítőt. Az ára azért a rengeteg funkciót beleértve sem olcsó. Jelenleg 65.000 Ft körül érhető el.

2016.08.21.

+