Csinálj mindent a felhőben

Régebben a felhő “csak” adattárolásra volt használható. Erről bővebben itt, meg itt. Óvatosan, mert van ami már azóta nem is létezik az ott leírtak közül. Ahogyan az idő változik, úgy jönnek és mennek a szolgáltatók.

Azonban az elmúlt időszakban egyre újabb dolgok jelennek meg. Most két olyan szolgáltatást szeretnék megmutatni, amik bár nem közvetlenül Androidhoz köthetők, de segítségükkel egy Android telefon/tablet teljesértékű eszközzé tehető. Miről beszélek? Arról, hogy azokat a feladatokat, amiért egy számítógéphez, laptophoz kellene nyúlnunk, delegáljuk a felhőbe. Intézze a szolgáltató bivalyerős gépe a feladatokat, mi pedig ne gondolkozzunk ezeken. Nincs rendszerfrissítés, vírusirtóval való vesződés, stb.

LiquidSky

A LiquidSky egy teljesértékű (alapvetően gaming szemléletű) PC-t varázsol a felhőbe. Regisztráció után kapunk egy napra való ingyen kreditet, hogy a létrehozott gépünket beállítsuk, kipróbáljuk.

Screen Shot 2016-08-20 at 11.55.36

A működés pofonegyszerű. Pattintjuk az appot, feltelepül nekünk a virtuális gép és már indulhat is a játék, vagy amit akarunk.

Steam előtelepítve, de 50 GB-ig szinte bármit telepíthetünk. A virtuális gép olyan kábelen lóg, hogy sebesség gondjaink biztosan nem lesznek:

Akinek otthon ilyen kapcsolata van, az kérem tegye most fel a kezét! :)

Természetesen a próba után a zsebünkbe kell nyúlni, ha használni szeretnénk a felhő infrastruktúrát.

Screen Shot 2016-08-20 at 12.00.09

A bal oldali opció, amikor annyit fizetünk, amennyit használjuk a rendszert. A középsőnél kifizetjük a hónapot, aztán zombiként folyamatosan pörgethetjük a távoli gaming PC-t. A 15 dollár nem kevés, azonban ha belegondolunk, hogy egy brutál gép mindenhonnan (net kell hozzá) elérhető, s nem kell fél év múlva videokártyát cserélni, akkor azért nem annyira rémisztő. A jobb oldali végtelen verziót nem tudom milyen földi halandó tudja kihasználni. :)

A végére még egy ajánló video:

Bitport

A másik szolgáltatás, amire rájöttek, hogy nem biztos, hogy a telefonunkon szeretnénk kezelni, az a torrent letöltés. Főleg, hogy itt ezen a ponton eléggé kényes kérdéseket érintünk. Hiszen a dolog több országban illegális.

bitport erre kínál megoldást. Felhőbe, ők távolról megoldják a letöltést. A felhasználónak más dolga nem is maradt, mint a torrent protokolon keresztül a felhő tárhelyére letöltött fájlt egyszerű webes letöltésképpen lementse a saját gépére, telefonjára.

A torrent protokoll nem feltétlenül illegális tartalmak letöltésére való. Sajnos többnyire azonban a kettőt összekapcsolják és a torrent szinonimája lett az illegális letöltésnek. Pedig a technológia célja, hogy egy nagyobb fájl letöltése esetén ne egyetlen szervert terheljünk, hanem osszuk szét a terheket a különböző gépek között. Aki letölt, az a nála már meglévő fájl darabot meg is osztja a többiekkel. Ezzel gyorsítva a letöltést és tehermentesítve az eredeti forrást.

A kis kitérő után nézzük a Bitport szolgáltatását! Elérhető ingyenesen is viszonylag sok limitációval, de fizethetsz is a szolgáltatásért. Alábbi a lehetőségek vannak:

Screen Shot 2016-08-20 at 12.17.52

Felhőben a világ

A fenti két példa azt mutatja, hogy a felhő lassan mindenre alkalmas. Nem csak tárhely, hanem már szinte mindenre alkalmas. Természetesen nem csak a fenti két példa van, pl. Linux szervereket is futtathatunk. De rengeteg példa van arra is, amikor az otthoni eszközök üres idejét pl. UFO kutatásban hasznosíthatjuk.

Az erőforrások elosztott használata egyre jobban átszövi az életünket. Saját felhőt hozhatunk létre egy otthoni NAS segítségével, vagy pillanatok alatt csatlakozhatunk egy VPN szerverhez és Amerikán át érjük el az Internetet.

Nekem a képeim a Google Photos felhőben, blogom Linode szerveren fut, zenéim a Play Music tárolja, filmeket pedig újabban a Netflixen nézek. De használok NAS-t is otthon. A fenti két szolgáltatással most ismerkedem. Nem tudom még eldönteni, hogy használni tervezem-e azokat hosszabban is.

 • Ti mit tartotok felhőben, mit használtok felhőből?
 • Milyen szolgáltatásokat használtok még ezeken kívül? Vagy mit látnátok szívesen a jövőben a felhőbe költözni?
 • Vagy tartotok a felhőtől és mindent inkább Magatok oldotok meg saját gépen az otthoni szerverparkban?
  És a felhő is csak egy újabb lépés az orwelli világ felé?
  wall_decal_sticker_1984_instruction_manual_h

 

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
kobak on Facebookkobak on Flickrkobak on Googlekobak on Instagramkobak on Linkedinkobak on Tumblrkobak on Twitterkobak on Wordpresskobak on Youtube
kobak

3 gyermek édesapja, matematika tanár, s kütyü függő. Majd’ minden vizes, s szeles sport szerelmese. Amikor épp nem ide írogat, akkor saját blogját vagy a Twittert gazdagítja gondolataival.


 • WEC

  A bitport-tal én is próbálkoztam, de mivel szinte mindegyik Linux változat gyorsan lejön hagyományos letöltéssel is, így nem használom.

  Otthoni szerver építésén elgondolkodtam, de aztán nem öltem bele egy fillért sem. Egy saját szerver állandóan megy, bármikor elromolhat, biztonsági frissítéseket kell telepíteni, gyorsan értéktelenedik, (kicsit) zajos, fűt, fogyasztja az áramot (OK, nem olyan nagy költség, a légkondi is fogyaszt annyit). Ezért csak külső USB-HDD-m van. (cold storage)

  Mire használom még a felhőt? Mindenre. Remekül elvagyok a Google felhőjében:

  YouTube-on vágom a videókat. OK, nem kell nagy dologra gondolni, csak alap funkciókra: videókat összefűzni, elejét-végét levágni, feliratot hozzáadni, néha kézremegést kiszedni, ilyesmi. Beállítod, aztán éjszaka a TeCső kiszámolja a teljes felbontású anyagra.

  Google Fotókban tárolom én is a fényképeket és a videókat is. Bármilyen videót vagy filmet, ingyen, méret- és darabkorlát nélkül. A Google Fotók képszerkesztője szerintem bőven elég a hétköznapi feladatokra. (Körbevágás, vízszintesbe igazítás akár automatikusan is, fényerő, kontraszt stb.). Ha évek múlva mégsem tetszik az alkalmazott képkorrekció, akkor bármikor vissza tudom állítani az eredeti állapotot.

  E-mail. Komolyan. Nem használok e-mail klienst, mert a Gmail funkcióit a legjobban a böngészőben lehet kihasználni. (Címkék, beszélgetés lezárása, keresés stb.). Nem csatolok, hanem megosztok dokumentumot. Így nincs az a káosz, hogy egy korábbi változatot kezd el valaki szerkeszteni, mikor már egy újabb is ki lett küldve csatolmányként. Ha tévesen osztok meg egy dokumentumot, és hamarabb észreveszem a hibát mint a címzett, akkor tudok még korrigálni. Csatolmány esetén ami elment, azt már nem tudom visszavonni.

  Office. Szintén Google. Saját formátumában, nem docx, nem xlsx és nem pptx! Nem kell fájlokat szinkronizálni le- és fel. Minden ott van a Google drájvon, nincs darab- vagy méretkorlát. Ha valahol odaengednek egy böngészőhöz inkognitó vagy privát módban, akkor minden dokumentumot elérek és szerkesztés után nem hagyok nyomot magam mögött. Automatikusan menti a dokumentumot. Tudjátok, hogy a Google Dokumentumok tud OCR-t (optikai karakter-felismerést) képből vagy PDF-ből? Lehet neki magyarul diktálni, és a speciális karaktereket rajzolással is ki lehet keresni. Weboldalként is lehet publikálni a dokumentumot. A Google táblázatok nem való több ezer soros adathalmazhoz, de hétköznapi közös munkára nagyon jó. A Google Diák (prezentáció készítő) is egészen jól használható. Verziókezelés, csoportmunka támogatás mind nagyszerű.

  Zene: Google Play Music. 50 ezer dalt tölthetsz fel, és közeli egyezés esetén kicseréli az eredetire a feltöltöttet.

  Naptár: Google naptár. Megosztott közös családi naptár is. PC-n böngészőben.

  Jegyzetek: Google Keep. Ide jönnek a bevásárlólisták, ötletek, nyaralási tervek megosztva a családdal. PC-n szintén böngészőben. Jól kereshető.

  Tárhely: Google drive (például PDF-ek) és Mega vagy USB-HDD a ritkán használt vagy archivált dolgoknak.

  Weboldal, internetes megjelenés: Google Webhelyek. Statikus információk publikálására, egyszerűbb webes jelenléthez. Nem kell állandóan figyelni a biztonsági frissítésekre, mindig friss. Ha valaki szeretné feltörni, akkor a Google infrastruktúráját kell támadnia. Cserébe viszonylag korlátozottak a képességei. Nagyon kreatív weboldalt nem tudsz létrehozni, de családi vagy kisebb társaságok, vállalkozások számára a legolcsóbb (ingyenes) webes jelenlétet nyújtja biztonságosan. Saját domain-re is ráhúzható. (Az új Google Webhelyek –jelenleg béta és regisztrációhoz kötött– már a Google Dokumentumokban tárolja a webhelyet, és grid alapú weboldal szerkesztést kínál.)

  • deejayyhu

   Akkor te nem csak a privacy-t, hanem az anonymityt is dobtad a kukába.

 • 123XYZ

  Én egy szervert szívesen üzemeltetnék vagy bérelnék Plex-hez.

 • deejayyhu

  Viszonylag nehezen tudom elképzelni, hogy egy FPS esetén, ahol még a 10-es ping is már magasnak számít, szóba jöhető alternatíva egy ilyen lassú kapcsolat (a gpu-hoz képest ofc).

  • Nem hiszem, hogy a hardcore gamerek vannak megszólítva. Viszont, aki játszana, de nem akar erre külön gépet fenntartani, annak jó lehet. Nem mellesleg egy brutál 4G+ kapcsolaton, vagy otthoni wifin tableten játszani izgalmas jövőkép. :)