MojAndroid
(x) hirdetés

Régebben a felhő “csak” adattárolásra volt használható. Erről bővebben itt, meg itt. Óvatosan, mert van ami már azóta nem is létezik az ott leírtak közül. Ahogyan az idő változik, úgy jönnek és mennek a szolgáltatók.

Azonban az elmúlt időszakban egyre újabb dolgok jelennek meg. Most két olyan szolgáltatást szeretnék megmutatni, amik bár nem közvetlenül Androidhoz köthetők, de segítségükkel egy Android telefon/tablet teljesértékű eszközzé tehető. Miről beszélek? Arról, hogy azokat a feladatokat, amiért egy számítógéphez, laptophoz kellene nyúlnunk, delegáljuk a felhőbe. Intézze a szolgáltató bivalyerős gépe a feladatokat, mi pedig ne gondolkozzunk ezeken. Nincs rendszerfrissítés, vírusirtóval való vesződés, stb.

LiquidSky

A LiquidSky egy teljesértékű (alapvetően gaming szemléletű) PC-t varázsol a felhőbe. Regisztráció után kapunk egy napra való ingyen kreditet, hogy a létrehozott gépünket beállítsuk, kipróbáljuk.

Screen Shot 2016-08-20 at 11.55.36

A működés pofonegyszerű. Pattintjuk az appot, feltelepül nekünk a virtuális gép és már indulhat is a játék, vagy amit akarunk.

Steam előtelepítve, de 50 GB-ig szinte bármit telepíthetünk. A virtuális gép olyan kábelen lóg, hogy sebesség gondjaink biztosan nem lesznek:

Akinek otthon ilyen kapcsolata van, az kérem tegye most fel a kezét! :)

Természetesen a próba után a zsebünkbe kell nyúlni, ha használni szeretnénk a felhő infrastruktúrát.

Screen Shot 2016-08-20 at 12.00.09

A bal oldali opció, amikor annyit fizetünk, amennyit használjuk a rendszert. A középsőnél kifizetjük a hónapot, aztán zombiként folyamatosan pörgethetjük a távoli gaming PC-t. A 15 dollár nem kevés, azonban ha belegondolunk, hogy egy brutál gép mindenhonnan (net kell hozzá) elérhető, s nem kell fél év múlva videokártyát cserélni, akkor azért nem annyira rémisztő. A jobb oldali végtelen verziót nem tudom milyen földi halandó tudja kihasználni. :)

A végére még egy ajánló video:

Bitport

A másik szolgáltatás, amire rájöttek, hogy nem biztos, hogy a telefonunkon szeretnénk kezelni, az a torrent letöltés. Főleg, hogy itt ezen a ponton eléggé kényes kérdéseket érintünk. Hiszen a dolog több országban illegális.

bitport erre kínál megoldást. Felhőbe, ők távolról megoldják a letöltést. A felhasználónak más dolga nem is maradt, mint a torrent protokolon keresztül a felhő tárhelyére letöltött fájlt egyszerű webes letöltésképpen lementse a saját gépére, telefonjára.

A torrent protokoll nem feltétlenül illegális tartalmak letöltésére való. Sajnos többnyire azonban a kettőt összekapcsolják és a torrent szinonimája lett az illegális letöltésnek. Pedig a technológia célja, hogy egy nagyobb fájl letöltése esetén ne egyetlen szervert terheljünk, hanem osszuk szét a terheket a különböző gépek között. Aki letölt, az a nála már meglévő fájl darabot meg is osztja a többiekkel. Ezzel gyorsítva a letöltést és tehermentesítve az eredeti forrást.

A kis kitérő után nézzük a Bitport szolgáltatását! Elérhető ingyenesen is viszonylag sok limitációval, de fizethetsz is a szolgáltatásért. Alábbi a lehetőségek vannak:

Screen Shot 2016-08-20 at 12.17.52

Felhőben a világ

A fenti két példa azt mutatja, hogy a felhő lassan mindenre alkalmas. Nem csak tárhely, hanem már szinte mindenre alkalmas. Természetesen nem csak a fenti két példa van, pl. Linux szervereket is futtathatunk. De rengeteg példa van arra is, amikor az otthoni eszközök üres idejét pl. UFO kutatásban hasznosíthatjuk.

Az erőforrások elosztott használata egyre jobban átszövi az életünket. Saját felhőt hozhatunk létre egy otthoni NAS segítségével, vagy pillanatok alatt csatlakozhatunk egy VPN szerverhez és Amerikán át érjük el az Internetet.

Nekem a képeim a Google Photos felhőben, blogom Linode szerveren fut, zenéim a Play Music tárolja, filmeket pedig újabban a Netflixen nézek. De használok NAS-t is otthon. A fenti két szolgáltatással most ismerkedem. Nem tudom még eldönteni, hogy használni tervezem-e azokat hosszabban is.

  • Ti mit tartotok felhőben, mit használtok felhőből?
  • Milyen szolgáltatásokat használtok még ezeken kívül? Vagy mit látnátok szívesen a jövőben a felhőbe költözni?
  • Vagy tartotok a felhőtől és mindent inkább Magatok oldotok meg saját gépen az otthoni szerverparkban?
    És a felhő is csak egy újabb lépés az orwelli világ felé?
    wall_decal_sticker_1984_instruction_manual_h

 

(x) hirdetés
2016.08.20.

+