MojAndroid
(x) hirdetés

A Futurer jóvoltából nagyjából egy hónapja használok egy elektromos rollert. És csapatok vele szerte a városban.

2016-02-25 12.12.14

Roller, ami Androidot futtat? Nem. Ez egy “sima” elektromos roller. Viszont arra a gondolatra jutottam, hogy ez egy olyan kütyü, amit egyébként sok kütyükedvelő szívesen használna. De lehet, ezzel egyedül vagyok. Mindenesetre én nagyon élvezem a rollerezést.

A Roller, amit én használok kb. 10 kilót nyom. Ez annak köszönhető, hogy egy böszmenagy Li-ion akku kapott helyet a roller alján. Ennek köszönhetően viszonylag alacsony a “hasa” a járműnek. Padkákról való le-fel hajtásnál erre oda kell figyelni. Talán ez az egyetlen negatívuma. Illetve, fontos megjegyezni, hogy még nincs IP-68 szabványú elektromos roller a piacon, ez még kicsit hiányzik. Főleg, hogy az elmúlt egy hónapban többet volt esős az idő, mint napos.

És akkor most térjünk rá a pozitívumokra. Végsebesség: 30 km/h. Ezt sajnos csak úgy hozza, ha én nem állok rajta. Jelenleg nettó 93 kg vagyok. Ez menetkészen, teljes téli/tavaszi hacukában, telefon, kulcscsomó, hátizsák, laptop, simán 100 fölé megy. Ezzel is gond nélkül megbirkózik a roller. Az elérhető végsebesség így azonban valahol 26 km/h körül van.

icons-technology

A roller kialakítása hihetetlen masszív. Rugózik, így nincs gond a kisebb egyenetlenségekkel (magyarul kátyúk) sem a járdán, sőt a villamossíneket is könnyen veszi, amikor épp át kell rajta menni. A roller összecsukható, mint a legtöbb ilyen szerkezet. Az összehajtás rutin mozdulat egy idő után. A Futurer egyébként a teszt idejére egy táskát és egy hordozó vállpántot is rendelkezésemre bocsátott.

Töltés

Mivel elektromos roller, akkumulátor, a második kérdés a töltés. A nálam teszten lévő roller nem egy új darab. Több, mint 500 km volt már benne, amikor átvettem. Így nem mondhatja senki sem, hogy friss akkumulátorral érkezett.

A tapasztalat, hogy egy töltéssel bőven 20 km feletti távolságot lehet megtenni vele. A töltöttségjelző alkalmazkodik az adott terephez. Emelkedőn izzad az elektromotor, s míg előtte 70%-os akku töltöttséget mutatott, fél perc emelkedő után már csak 30-at jelez. Ez aztán sík terepen, lejtőn újra 60-70%-ra ugrik. Az én tapasztalatom, hogy amikor 30% körül van, akkor rádugom töltőre.

A rollerhez kapott töltő olyan, mint egy átlag laptop töltő, azzal a különbséggel, hogy könnyű. Így nem zavaró, hogy a hátizsákba magammal viszem.

Menet

A rollerrel száguldozni remek élmény. Az egyetlen szokatlan dolog a fékezés. De erre is rá lehet érezni 10 perc használat után. A rolleren két fék van. Az egyik a gázkar mellett, ami fékezéskor visszatölti az akkut. Viszont ez a fék nem annyira hatásos, mint a rollereknél megszokott beletaposok a hátsó sárhányóba, s azzal fékezek metódus. Itt is elérhető ez utóbbi is. Azzal a fontos kiegészítéssel, hogy a hátsó féket taposva mindkét kerék fékeződik. Így tényleg gyorsan meg lehet állni vele.

Egy hónap után

Egy hónap használat után azt látom, hogy egy elektromos roller kiváló kiegészítője mind a tömegközlekedésnek, mind az autóval való közlekedésnek. Utóbbi esetben az ember bevágja a csomagtartóba, s amikor nem akar parkolóhely kereséssel vacakolni, vagy csak épp kisebb távolságokat kell megtenni, akkor előkapja a rollert. Buszra, metróra, összecsukva szintén gond nélkül felvihető.

Sajnos a február, s március eleje nem volt épp napos, de azért nyílt bőven lehetőség használni a kis kétkerekűt.

Screen Shot 2016-03-12 at 22.41.24

Az Endomondo sajnos nem ismeri az elektromos (simát sem) rollert, így biciklinek álcázva trackeltem az egyik alkalmat, amikor rollereztem.

Sport-e az elektromos rollerezés? Ha már egy sport tracker alkalmazásból tettem ide képet. Az. Természetesen, amikor az ember lábbal hajtja a rollert, az sportosabb sport, de az elektromotort használva is bizony kapaszkodni kell, egyensúlyt megtartani, stb. És ha a sakk, a motorozás sport, akkor az elektromos rollerezés biztosan az!

Az ára kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy simán partiban van egy S7-tel. Itt tudhattok meg többet ezekről a rollerekről.

Folytatása következik…

Bízva a márciusi csodálatos napsütésben, remélem rengeteget tudom majd használni a rollert. Több kép, videót tervezek készíteni. Illetve érdekel, hogy mit gondoltok. Mire vagytok kíváncsiak? Miről írjak legközelebb? Mit szeretnétek videón látni?

(x) hirdetés
2016.03.13.

+