MojAndroid
(x) hirdetés

Ebben a cikkben – bár óhatatlanul flame-generátor – a saját tapasztalataimat szeretném megosztani egy Android-iOS váltás kapcsán, egyben írni néhány tippet azoknak, akik új vizekre tévednek, mint ahogyan az velem történt.

Miért vettem iPhone-t?

Szimplán rájöttem, hogy nekem az alma tudása elég. A lényeg abban van, hogy mindenkinek másra kell a telefon, és annak megfelelően kell választani, illetve annak megfelelően minősíthető. (Pl ha csak és kizárólag telefonálni akarok, nem sok telefon van a piacon, amit szarnak mondanék ebben a vonatkozásban.)

Ki akartam próbálni. Sokáig én is habzó nyálat köpködtem minden almás cikk és poszt láttán, aztán egyszer csak elcsitult ez a kedélyállapot, és rájöttem, hogy olyan embereket, olyan véleményeket akarok megérteni, amit nem tudok, egyszerűen azért, mert fogalmam sincs, miről beszél. A telefonok, romok, appok használata során számtalanszor tapasztaltam, hogy valami nem gömbölyű, de megfogalmazni nem tudtam. Most már tudom, hogy az iPhone és az iOS is ilyen. Bármikor lehet végeláthatatlan adok-kapokot indítani a rendszerről, a cégről, a hardverről, de ezek mindig csak egy pici kis valamire fókuszálnak, aztán azt boncolgatják. Ahhoz, hogy rájöjjek, hogy miért tartják a felhasználók “tökéletesnek” az ájfónjukat, ki kellett próbálnom.

Van rá Waze v4. Aki ismer, az érti, aki meg nem, fogadja el, hogy ez nálam elsődleges szempont szintén, mivel így mindkét oprendszeren tudom tesztelni és segíteni azoknak, akik beleszaladnak valamibe. Erről részletesebben beszélgettünk az AP podcaston, ajánlom figyelmetekbe, itt találjátok.

Nem utolsó szempont: megtehetem. Drága? Egyértelműen. Ér annyit? Nem, de egyik telefon sem ér annyit az android prémium szegmensben sem, mint amennyiért adják, úgyhogy ezen túl is léphetünk: egy termék annyit ér, amennyit adnak érte.

Mi volt a bajom az Androiddal?

Végigmentem az SGS->SGS3->LG G3 vonalon, volt a kezemben több tesztkészülék az évek során. Számos romot, számos appot kipróbáltam, használtam, de mindig mindenhol belefutottam abba a problémába, hogy teljesen mindegy, milyen hardver fut a gépben, mennyire végletekig optimalizált egy rendszer, a megjelenés után fél évvel rá sem lehet ismerni a telefonra.

Több ezer hozzászólásban adtam supportot embereknek ilyen-olyan fórumokon (pl. XDA), és a problémamegoldás igen nagy százalékban factory resettel ért véget. Egyszerűen azért, mert más megoldás nem mutatkozott. Most tegye fel a kezét, aki még sosem csinált gyári visszaállítást az Androidon. Pedig gondoljunk bele, ez a legutolsó mentsvár, hányszor kell mondjuk újra telepítenünk a Windows-t vagy a Linuxot? Ugye nem hetente-havonta? Még csak évente sem.

Egyszóval nem tetszett nekem, hogy a telefon belassul, az appok belassulnak, a multitask nem muzsikál, illetve persze mindenbe lehet életet lehelni: romcsere, root, kiherélés, Greenify, Xposed, másik kernel, másik recovery, Titanium Backup, sorolhatnám. Ezt kaptam több, mint 100.000 forintért a boltban.

Másik kérdés az utánkövetés, a szoftveres (firmware) és a szerviz támogatás (hiánya). Hány gyártónak van megbízható és normális szervizhálózata itthon? A firmware kérdést lapozhatjuk is, amikor egy droid főverzió kiadását követő egy éven belül nem frissül rá az adott évi flagship telefon a gyártóknál, egy üdítő kivétel a Nexus vonal, de ahhoz meg a gyártóknak nincs semmi köze, átlagember egyébként sem Nexust vesz.

Kezdeti tapasztalatok, az átállás

Fájdalmatlan. De tényleg. Annak fényében, hogy egy factory reset vagy egy telefoncsere után mit kell csinálni, egyáltalán nem okoz nehézséget. Akkor se, ha soha nem volt szifon a kezedben, sőt, semmilyen Apple terméket nem használtál. A cloud integrációk itt is megvannak, néhány dolog máshol található (pl. appok beállításai az appon kívül), de ha már az ember ezeken túljutott, semmivel sem bonyolultabb megoldani egy kérdést.

Eleinte meglepő, hogy az alkalmazások fizetős változatai drágábbak, mint droidon, de legalább takarékoskodásra sarkall. Inkább meggondolom, hogy mit veszek meg, mert a 3-4 euró a minimum összeg, amit elkérnek egy fícsörért, ráadásul sokszor semmi hasznosért, csak hogy eltűnjön a reklám, meg plusz 2-3 haszontalan dolog megjelenjen azon az egyen kívül, ami viszont nagyon kéne. Gyakrabban lehet találkozni appokban az előfizetéses modellel, azaz nem megveszed az appot, hanem havonta fizetsz a kényelmi dolgokért benne. Hozzáteszem, hogy ez nagyon távol áll egyelőre tőlem, nem is használok ilyet.

Fennakadást okozhat, hogy ugyanazok az appok kicsit máshogy működnek, mint Androidon megszokta az ember. Ez nem a rendszer sara, hanem az alkalmazás készítőjéé, de ettől függetlenük többször belefut az ember, ez is egy olyan dolog, amit meg kell szokni. Van ami kényelmesebb, van ami kényelmetlenebb iOS-on, mint droidon.

Egy két app tipp az átálláshoz, before/after jelleggel (android/iOS)

gReader pro/Newsify (csak sokkal drágább a fizetős változat)

AutomateIt Pro / Workflow

MD Scan / Scanner Pro

aCar / GasTracker+

Torque / OBD Auto Doctor (bár iOS-on NINCS annyira jó semmi, mint a Torque)

Business Calendar / Week Cal

Swype, Swiftkey / Mindkettő megvan iOS-re, kipróbálod, de nem fogod használni

Moon+ reader / iBooks (nem kell több. elég a gyári)

Waze / Waze :D

Tapasztalatok 4 hónap után

A telefon mindig hozza a kezdeti élményt. Sosem indítod újra, mégis veszett gyors. Sosem zárod be az előző alkalmazásokat, mégis instant megjelennek, amikor kellenek. A szövegbevitel, különösen a diktálás döbbenetesen jó. Minimálisat hibázik, szinte sosem kell javítani a szöveget. A 3D touch-csal felvértezett appokban remekül használható a funkció, sok mindent leegyszerűsít, jó, hogy lassan a droidos telefonokon is megjelenik, tényleg új dimenziót ad a telefon használatához.

Akku idő teljesen jó, jobb, mint droidon valaha volt, de töltő továbbra is mindig kell, hogy legyen az ember közelében, csak talán nem annyira izgul, ha 10%-ot mutat a kijelző. Én például sosem töltöm már éjszaka a telefont reggelig. Droidon ez volt az alap, itt szinte elég az, hogy munkába járáskor a Waze mellett majdnem 1%/1perc sebességgel tölt a telefon. A WiFi és BT folyamatosan be van kapcsolva, mióta megvettem, nem kell kapcsolgatni az akksikímélés miatt. Mert nem veszed észre a különbséget.

És jön az, amit nem lehet megfogalmazni: egyszerűen alkalmas arra, amire kitalálták, és azt az élményt nyújtja mindig, mint amire beneveztél a boltban a bankkártyáddal. Komplettnek érzed, kiforrottnak érzed akkor is, ha nem az, hiszen mindig vannak hibái is. Mindig friss oprendszer, az appok frissülés után nem lassulnak be akkor se, ha 70 új funkcióval gazdagodtak, és dupla akkora lett a méretük.

A végére a negatívumok – bár ez erősen ízlésfüggő

  • Kötött a keretrendszer, nincsenek home képernyő widgetek, nincsenek launcherek. A testreszabhatóság sokkal korlátozottabb, mint Androidon.
  • A hardverelemek szoftveresen ritkán és korlátozottan vezérelhetőek, tehát a Tasker-féle megoldásoktól el kell köszönni.
  • iTunes – van akinek áldás, én nem szeretem. Egyetlen jó funkciója nekem a biztonsági mentés egyszerű és tökéletes módja, bár szükségem még sosem volt rá, de az ördög nem alszik. Ez egyébként az Android fájdalmas hiányossága.
  • Tapasztaltam, hogy nagy hidegben, ha átfázott a telefon (mondjuk -5-ben kézben tartva 20-30 perc után), kikapcsol. Az akksi nem tudja leadni az áramot megfelelően. Ez az én 6s-emre igaz, 3x fordult velem elő, zsebre vágás után, ha átmelegedett, mintha mi se történt volna, folytatja tovább. Ez nem szép dolog.
  • Néhány app egyszerűen hiányzik. Gondolok itt egy igazán szuper RSS kezelő alkalmazásra, vagy pl. a Torque-ra. Bármilyen alternatíva kompromisszumos iOS-on, hiányzik belőlük az a fajta egyszerű kezelhetőség, átláthatóság és igen részletesen szabható app funkciók, amelyek Androidon megvannak.

Verdikt

Nem bántam meg a váltást, egy pillanatra sem, szóval a válasz a címben feltett kérdésre: NEM. Ha valaki használni szeretné a telefonját, és nincsenek olyan extra igényei, ami bizonyos geekek sajátja, az nem fog csalódni benne. Használom párhuzamosan az iPhone-t egy CM13-as SGS3-mal, nem hagytam magam mögött az Android világot, hiszen szeretem azt is, de az én igényeimnek jelenleg az iPhone jobban megfelel. nem hittem volna, de így lett.

Ha esetleg követni szeretnéd, az iPhone-nal kapcsolatos tippeket, tapasztalatokat a G+-on ebben a gyűjteményben szoktam megosztani, a Workflow-val kapcsolatos dolgokat meg ebben. Nyilván van a Waze-ről is egy gyűjtemény, ha érdekel, de az már a fácsén is fent van.

Kösz a figyelmet, jó szórakozást mindenkinek a komment-szekcióban, úgyis megindul ott a lávafolyam :D Persze ha van kérdés, arra is szívesen válaszolok majd ott.

(x) hirdetés
2016.02.21.

+