MojAndroid
(x) hirdetés

A tegnapi sok nulla után ma is sok nullával kezdünk — pénzügyi eredmények, a hét, amikor a Google értékesebb volt, mint az Apple, a világ második legnagyobb mobilpiaca, és sok minden más! Olvass, kommentelj!

Tovább fokozta aranytojást tojó baromfiipari tevékenységét a Google Alphabet

Alphabet == ex Google ugye, illetve Google == sub Alphabet, vagy mi. Szóval kijöttek az Alphabet 2015Q4-es, és ezzel együtt összesített 2015-ös eredményei. Nyilván a Google a fő készpénztehén (cash cow, ugye), most ezek a brutális számok következnek:

  • 74,5 milliárd USD éves bevétel
  • (ez egyébként 13%-os bevételnövekedés 2014-hez képest)
  • ebből 21,33 milliárd USD a negyedik negyedéves bevétel
  • (ami 18%-os emelkedés az egy évvel korábbihoz képest)
  • 23,42 milliárd USD éves profit

Még két érdekesség:

  • A Google-ön kívül az összes többi Alphabet érdekeltség összesen 448 millió dollárt termelt — és 3,57 milliárd dollár veszteséget… (De ezek ugye a kísérleti-/világjobbító kezdeményezések, szóval ez rendben is van.)
  • A pénzügyi eredmények fölötti tőzsdei öröm elegendő volt ahhoz, hogy az Alphabet egy ideig az Apple-t elhagyva a világ legértékesebb cége legyen.

Ha már Google

London (pontosabban a TFL) arról próbálja meggyőzni a Google-t, hogy ha már, úgymond, úgyis nagyvárosokba szánják az önvezető autóikat, kezdjenek el tesztelni Londonban. Kevés keményebb helyet tudok elképzelni közlekedési szempontból (a “nyugati világban” legalábbis), mint London… még esetleg Párizs, vagy Róma. A Google-nek biztosan nagy fegyvertény lenne ott működőre lehelni a technológiát! Aztán jöhet a level 3: Moszkva (meg orosz autópályák úgy általában), Bagdad, stb…

Valami valami Apple vs. Samsung valami

Fellebbezett a Samsung, de az Apple megpróbálja a legfelsőbb bírósággal ignoráltatni a fellebbezést. Haladjunk tovább.

A napi bizniszt egyébként ez kevéssé befolyásolja: 2015-ben az összes mobilchip 8,9%-át a Samsung vásárolta meg a mobil chipgyártóktól. Második helyen az Apple, 8,7%-kal, harmadik a Lenovo 4%-kal. Érdekesség, hogy a Samsung, bár még mindig a legnagyobb ilyen tekintetben, 2014-es önmagához képest 3,6%-tal kevesebb chipet vásárolt.

Más: ha nem is a nyakunkon, de hamarosan jön a Mobile World Conference (amit én egy remek síterepen készülök átvészelni, és tanult kollegáimra lőcsölöm a coverage nemes feladatát, mint a legnagyobbak). És jönnek az első leakek is. Pl. a Samsungról úgy hírlik, hogy 360 fokos kamerát fog bemutatni. Korábban említettem, hogy 2016 a VR és az elérhető árú körkörös videók éve lesz — nos, ha a Google elmúlt hetek beli VR offenzívájából nem lenne világos: apa kezdődik!

A Megszerelő Szervezet

Az iFixit régóta híres arról, hogy minden új telefont szétkapnak, és szétkaphatóság szerint pontozzák is őket. Fontos munka az övék, elvégre egy csomó hatalomfelhasználó (poweruser) képes lenne kicserélni egy törött kijelzőt, vagy egy elgyászolt akksit, és nem kéne kidobni azokat a remek eszközöket, és növelni az e-szemét végeláthatatlan kupacát, amiből aztán afrikai kisgyerekek cseppet sem ISO9001 kompatibilis eljárások kretén belül nyalogatják ki a gramm ritkaföldfémeket.

Nos, az iFixit fogta magát, és létrehozta a Repair Association-t. A szervezet célja, hogy erősödjön a szerelhetőség tudata az emberekben, de pl. az is, hogy szabad legyen megszerelni a szirszarokat, amit megvásárolunk — tudtad, hogy egy csomó esetben ez egyszerűen illegális?

Mi innen Európából csak drukkolni tudunk ennek a remek kezdeményezésnek!

Mindenmás

  • Androidról Sailfish OS-re vált a Turing Phone (kiemelt képünkön), a feltörhetetlen telefon (legalábbis az ígéretek szerint). A telefon megjelenését egyébként először tavaly decemberre ígérték, aztán ezt módosították idén Q1 végére, most pedig áprilisra. (Idén áprilisra, legalább.) Gondolom Sailfish fejlesztőket kerestek. Egyébként, meg ha már itt tartunk:

    Tegyük fel, hogy a Turing Phone a tökéletes hardver. Megvennéd most, hogy Sailfish OS-re váltott?

    View Results

    Betöltés ... Betöltés ...
  • Végül a Xiaomi csak lenyomta a Huawei-t Kínában, éves készülékeladások tekintetében.
  • Azt egyébként tudtátok, hogy már nem az USA a második legnagyobb mobil piac? India lenyomta.
  • Hétvégi project: Androidos okostükör.
  • Másvilág rovat: Ubuntut futtató tabletet mutatott be az Aquaris.

Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy aGoogle+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.02.08.

+