Appvasárnap

Eljött a vasárnap, újra jelentkezünk az app hírekkel. De mielőtt belevágnánk a nagyvilágba, lássuk a heti magyar app válogatást! Szóval:

Magyar appok

És hogy mi ez? Ahogy múlt héten írtam:

Magyarországon jelenleg senki (vagy szinte senki) nem foglalkozik a magyar alkalmazásfejlesztőkkel. Ha bekerülnek a külföldi médiába, akkor igen. Hogy ezen változtassunk, az Appvasárnapban mostantól minden héten megjelenést biztosítunk néhány magyar alkalmazásnak. Ez nem fizetett dolog, a cél a hazai app szcéna pörgetése. Ha tetszik egy app, telepítsd, adj pozitív értékelést, és használd! Ha nem tetszik, adj visszajelzést a fejlesztőnek, hogy mit érdemes máshogy csinálnia!

Az appok összegyűjtésében csezoli21 felhasználónk segít minket — ha ajánlanál egy jó appot, nála tudod megtenni a [email protected] címen. Ha a formátummal kapcsolatban lenne ötleted, azt kommentben tudod eljuttatni. A reményem az, hogy külön rovatot tudunk növeszteni ebből, de persze akkor is boldog vagyok, ha az Appvasárnapon keresztül tudunk segíteni a hazai fejlesztőknek.

PocketNurse - Pill Reminder
PocketNurse - Pill Reminder
Developer: Instait
Price: Free
Névnapp
Névnapp
Developer: b4rd
Price: Free
Időkép
Időkép
Developer: Időkép Kft.
Price: Free
Akasztófa küldetés - MAGYAR
Akasztófa küldetés - MAGYAR
Lottó Mánia (Zseb Lottózó)
Lottó Mánia (Zseb Lottózó)
Developer: C-Group
Price: Free

Múlt heti felhívásunkra érkezett további 2+1 app:

Budapest Public Transit
Budapest Public Transit
Developer: AppCorner Kft.
Price: Free+
Budapest Party Locator
Budapest Party Locator
Developer: Wanari Ltd.
Price: Free
NetRally
NetRally
Developer: MediaArt
Price: Free

Szóval: értékeljétek, élvezzétek őket, adjatok konstruktív kritikát, a magyar app fejlesztők hálásak nektek!

Anya, Sundarék összehabcsókozták az okosórámat!

 • Bizony, megérkezett a Mashmallow Android Wear-re. (Ha vártak volna vele egy hónapot, lehetne Marchmallow… bocs.) Új kézmozdulat alapú vezérlés, jobb és kibővített hangfelismerés, kihangosító támogatás, és egyéb apróságok… jelentsük ki, hogy az Android Wear kezd felnőni?
 • A Moto 360 2nd gen máris külön changelogot is kapott.
 • És megjött az új Android Wear-rel kompatibilis Messenger is. (Ez nem a Facebook IM app, hanem a Google-féle SMS app.)

Kilenc kicsi nulla

Két “giga” mérföldkő is megtörtént a héten:

 • Átlépte az 1 milliárdos álomhatárt a GMail. Ezt Sundar Pichai a Google éves pénzügyi eredményei mellett jelentette be. (Az eredményekről majd holnap, ne türelmetlenkedj.) Érdekesség, hogy a Gmail emailek 10%-át robot küldi.
 • És átlépte az 1 milliárdos álomhatárt az üzenetküldő platformok Donald Trump-ja, a WhatsApp is.

Benedict Evans egyébként annyira belelkesedett, hogy tett is egy kirándulást az alma-és-körte gyümölcsösbe:

(Hogy tudniillik ha a WhatsApp esetében beleszámítjuk a hálózati mérnököket, akik az egészet lehetővé tevő 3G-4G hálózatokat üzemeltetik, akkor kicsit több lesz az, mint 57 mérnök. Ha pedig az SMS esetében nem számoljuk bele a hálózati mérnököket, akkor mennyi is, nulla?)

250 és hat kicsi nulla

A hét másik nagy híre, hogy a Microsoft 250 millió dollárért felvásárolta a SwiftKey-t. Egyréstz a MS továbbra is jön fel mint a talajvíz, és (többször mondtam már) egyre erősebb value proposition-t nyújt Androidon is. A SwiftKey fejlesztése egyébként nem áll le, de nyilván a MS-nek nagyon érdekes az általunk csak billentyűzetben használt, de nagyon is okos mögöttes AI is.

Google Photos és Snapseed frissülés

 • Frissült a Google Photos. Mostantól adott napra is tudunk keresni, illetve kilistáztatni az akkor készült fotókat. Eddig is a legjobb fotós app volt a Photos, most se lett rosszabb.
 • Frissült a Snapseed is. Az app kapott arcfelismerést, amit fel is tud használni okosan lens blur alkalmazásánál (vagyis a nagymama arca éles marad, a háttér homályos), automatikus képkiegyenesítést (auto horizont), illetve direkt Instagram megosztást — ez utóbbinak különösen örülök, hiszen egy Google app közvetlenül egy Facebook alkalmazásba oszt meg tartalmat, az meg milyen jó már!

Appok, frissültek

 • Á, egy fontos dolog kimaradt a múlt heti Hangouts frissülésből: a Google IM megoldása mostantól, ha tud, peer-to-peer, vagyis közvetlen kapcsolatot épít fel a beszlégető felek között. Kicsit mint a Skype, csak jobban. Ettől természetesen kisebb lag, sokkal jobb hangminőség várható. (A többi újdonságról múlt (App-) vasárnap olvashattatok bővebben.)
 • Frissült a Greenify, amivel a telefonunk akkuidejét hosszabbíthatjuk meg különféle trükkök segítségével. Amiért a mostani frissítés fontos: mostantól nem kell root mód az agresszív Doze mód bekapcsolásához, vagyis mezei felhasználóként is elérhetővé vált az egyik legfontosabb kiterjesztett energiatakarékos funkció.
 • Textra SMS: szép SMS app, amely elhozza a Marshmallow emojikat a korábbi Android verziókra is.
 • Frissült a Soundcloud is, mégpedig egy “stations” funkcióval: mostantól ha te pl. a RadiOzorát hallgatod éjt nappallá téve (és hát miért tennél bármi mást), az app segítségével hasonló zenéket és csatornákat fedezhetsz fel. Hiánypótló!
 • Frissült a BubbleUPnP, amiről jut eszembe meg kéne már írnom azt a cikket, aminek egyébként kb. az lesz a lényege, hogy ez a legjobb DLNA/UPnP app jelenleg, és egy kis Kodi promó. Most viszont azért került be ide, mert már Amazon Cloud Drive-ot és Google Chromecastot is teljesen jól támogat, sőt, Chromecast-on elérhető egy szerver funkcionalitása, amivel a cucc DLNA/OpenHome renderer-ré válik. Éljenek a nyílt (vagy legalábbis nyílt szabványokat támogató) otthoni médiacenter megoldások!
 • Android Wear támogatást kapott a Twilight. Ha nem használnád, ez az az app, ami bepirosítja a képernyődet, ahogy megy le a nap, hogy termelődjön az a jó melatonin, és minden ágyban telefont töttyölő kisbocs időben el tudjon aludni hogy aztán másnap kipihenten menjen iskolába. Na, mostantól az órád se fogja éjszaka kiégetni a retinádat.
 • Használ még valaki Remember the Milk-et? Én anno (2010-ben, atyaég!) nagy juzer voltam, aztán elmúlt… most viszont kijött a RTM 4.0, új dizájnnal, és egy rakás új funkcióval. Lényegében újraírták az egész appot. És elég jól néz ki. Cserébe 40 dollár évente, annyiért meg nem fogok visszaállni… kár.

Mindenmás

 • A Barracuda beszántja a Copy-t. Nálunk Kobak volt a Copy fan, ő írta a nekrológot is.
 • Jönnek a 360°-os élő adások a YouTube-ba. Mondtam már, hogy 2016 a VR éve? (Hogy ez miért nagy dolog? Nézd egy kicsit mondjuk ezt:https://www.youtube.com/watch?v=FAjG9_mVxU0Aztán képzeld el, hogy ez, élőben, mondjuk a Szigetről, vagy a Balaton Soundról. (Vagy az EFOTT-ról, amíg valaki le nem hányja a 360° riget.) Ki a franc fog még ezután fesztiválra járni?)
 • És ha már 360° VR: HTML5 360° streaming tutorial, fejlesztőknek.
 • Tudtad, hogy az asztali Chrome-ban már el van rejtve a Material design theme? Itt van, hogy hogy tudsz átváltani.
 • Tyű, állítólag-talán hamarosan jön a Google Play-be a podcasting! Nem csak a feltöltés, hanem végre a felhasználói oldal is.
 • Másvilág: tudtad, hogy az Internet Archive-ban fent van több, mint 2000 DOS-os játék, böngészőben futtatható emulátoros megoldásban? Én tegnap órákat Prince of Persiáztam.

Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy aGoogle+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • Ferenc Sablyán

  Köszönjük!!! (Gyors voltam, vagy gyors voltam?) ;-)