MojAndroid
(x) hirdetés

Nem olyan régen 5x-re váltottam, s a múlt héten a Huawei Magyarország jóvoltából nálam lakott egy Nexus 6p. Adta magát az összevetés, miben más, jobb a nagy testvér, mint a kis Nexus.

DSC_4111

5x

Miért 5x-et választottam magamnak? Ennek egészen prózai oka van. Az árcédula sokkal barátságosabban mutatott az 5x-en, mint a 6p-n. Másrészt a 6p tetején található érdekes fekete sáv nem csak bennem, hanem sokakban amolyan felemás érzést keltett. Ez egyébként élőben nem is annyira zavaró. Sokkal érdekesebb az 5x kamerája körül található óriási kráter.

Az 5x egyenes ági leszármazottja az 5-nek. Mind anyaghasználatban, mind minden másban egyértelműen tettenérhető a rokonság. Némi bánat, hogy jobban értékeltem volna a rokoni szálakat a Nexus 4-hez. Ami továbbra is minden idők egyik legszebb Android telefonja.

Az 5x-ben “csak” 6 mag van. Ez azért vicces, mert pár éve még a NASA is gyengébb hardvert használt, mint ez a telefon, s most meg lefitymáljuk, hogy bezzeg a 8 magos testvérek, na azok az igaziak.

Egy fontos dolog, az 5x nem alkalmas rántotta sütésre. És ez egy fontos dolog. Az elmúlt másfél hónap alatt nem melegedett a készülék, pedig ez télen még akár hasznos is lehetett volna. Ez a szintén LG gyártmányú G3 esetén nem volt elmondható. Ott többször tapasztaltam, hogy egy kis radiátor van a zsebemben.

Az 5x egyetlen és egyébként érthetetlen hiányossága a memória mennyisége. “Csak” 2 GB RAM került az eszközbe. Ez nem okoz igazán problémát a hétköznapokban, de azért mégis úgy érzi az ember, hogy nem lett volna nagy dolog még egy kicsit beletenni, főleg, hogy sok gyártó már 4 GB RAM-mal szállított telefonokat dob piacra. Itt pedig egy Nexusról beszélünk, a Google referencia készülékéről. Persze, ha az üzenet ezzel az volt, hogy a szoftver a lényeg, s nem a bika hardver, mert az Android tökéletesen elfut kevesebb RAM esetén is, akkor örülünk.

Probléma

Az 5x esetén az egyetlen probléma, amivel találkoztam, az a gyári Google Camera alkalmazás esetén jött elő. Ez pedig, amikor portrait és landscape módok között váltok, akkor azt finoman szólva sem pillanatok alatt hajtja végre a készülék. Ez egyébként érdekes módon a 6p esetén is meg-megtörtént, de messze jobb volt ott a user experience felhasználói élmény.

6p

Nagy. Persze ez pár hónap Mate S után nem volt annyira meglepő. A méret szinte teljesen megegyezik a Huawei saját márkás készülékével. A különbség, hogy itt végre rendes Androidot kapunk, s nem kell az Emotion UI-t pöckölgetni. Igen, ezt nem tudom kihagyni, hogy ne szúrjak mindig oda az Emotion UI-nak, mert egy borzalmas dolognak tartom. Annak ellenére, hogy tudom, hogy sokan szeretik.

A 6p gyors. A fémváz szép, s a tetején található fekete kamera sáv nem is annyira borzasztó. Fényképzesénél egyébként az, hogy máshol van fizikailag a kamera, mint az 5x-ben, közeli képeknél okoz némi meglepetést. De ez csak megszokás kérdése.

És amikor azt írtam az 5x esetén, hogy biztosan azt szeretné a Google megmutatni, hogy nem kell combos hardver az Android futtatáshoz, akkor erre rögtön rácáfol a 6p. Gyorsabb, jobban egyben van a rendszer a 6p-n, mint az 5x-en. Egyszerűen azt éreztem, hogy ennek így kell lennie.

Nem rossz, sőt nagyon jó az 5x is, de a 6p jobb. A nagy kijelző, a kettővel több processzormag, az 50%-kal több memória, mind megmutatkoznak a napi használatban.

Összességében egyértelművé vált számomra ezalatt az egy hét alatt, hogy jelenleg a Nexus 6p az elérhető legjobb Androidos telefon.

Probléma

Két kifogást tudunk a 6p-vel szemben támasztani. Az egyik az árcédula, a másik a tepsi méret. Mert lehet szépíteni, de a 6″-os méret nem való mindenkinek. Az 5x is elég nagy telefon, na a 6p erre tesz még rá egy lapáttal.

Nexus tárhely hülyeség

Ezt nem tudom máshogy fogalmazni. Hülyeség. A 16 GB-os modell bövíthetőség nélkül. Na, ez ostobaság. És nem azért, mert eddig ne lett volna ilyen. A One még bővíthető volt MicroSD kártyával. Utána ez szépen lassan elmúlt. És ez teljesen érthető is volt a korábbi Android verzióknál.

Viszont a MarshMallow egyik fantasztikus újdonsága a MicroSD kártya kezelés. A microSD kártyát be lehet húzni belső tárhely bővítésére. És ezt egyébként a HTC az A9 esetén bőszen hirdeti is. Akkor miért nem került bele ez a funkció azokba a telefonokba, amiket a MarshMallow világhódító útjára indult? (a problémáról Gergő megemlékezett az eheti hírhétfőben) Nem mellesleg miért készítenek még 16 GB-os verziókat?

USB C hülyeség (5x)

Az USB type C egy szuper dolog. Megfordítható, gyors, szép. Ez eddig a pontig teljesen rendben is van. A gond ott jelentkezik, amikor az ember kibontja az új Nexus telefonjának a csomagolásán, s a dobozban talál egy kábelt, aminek mindkét vége type C. Igen, mindkét vége. Vagyis esélytelen bedugni a számítógépbe, régi töltőbe. Azaz úgy indul a dolog, hogy az ember beszerez egy MicroUSB átalakítót vagy egy USB – > Type C kábelt.

Ha valaki azért a prémium Nexus mellett dönt, nem jár úgy, ahogy én jártam. A 6p mellé jár egy usb – usbc kábel.

DSC_4113

2016.02.02.

+