MojAndroid
(x) hirdetés

Először is elnézést kérnék, és nem csak a cím miatt. Régi adósságom ez a telefonteszt, ha lenne Androidportál iroda, szerintem már nem működne a beléptetőkártyám, ugye, Kobak? :)
Egy hétig  teszteltem a vasat, kapcsolatunk nem volt felhőtlen, szakításunkkor akarta vinni a házat meg az autót is, végül azért sikerült lebeszélnem róla, de ne szaladjunk ennyire előre.

Coolpad? Tessék? -kérdeztem én is meglepődve, amikor megkaptam a készüléket. Nos, nem a 231. kínai sufnigsmről van szó, a Coolpad Kína egyik legnagyobb okostelefon-gyártó cégcsoportja, 1993-ban alapították, több, mint 5.000 embert foglalkoztatnak, és az amerikai, valamint a délkelet-ázsiai nyitás után idén szeptemberben döntöttek úgy, hogy az európai piacon is megmérettetik magukat.

modenaFourth

A Modena modellt kifejezetten az EU piacra szánta a gyártó és az alsó-középkategória állóvizét szeretné borzolni ötvenezer forint körüli árával, 5,5″-os kijelzőjével és a dual sim képességével. Ami még meglepőnek tűnhet a specifikációt böngészve, az az Android verziószáma: a hivatalosan 4.4-es szoftververzió helyett mi már 5.1.1-re frissített változatot kaptunk. Általános kínai népszokás az, hogy összeütnek egy nagyon új, kurrens és gyors hardvert, majd raknak rá egy jó régi Androidot, amit körülbelül a távoli végtelenben tudsz majd frissíteni… nos, ezzel most szakítani szeretne a Coolpad, ami pozitív első benyomásra adhatna okot, ha a hardver is zászlóshajó-gyilkos lenne, de jusson eszünkbe, hogy a középkategória alsó részét szeretnénk kapargatni, az a fránya büdzsé pedig nem végtelen. Valahogy így tudom elképzelni azt a meetinget, ahol megálmodták: új szoftvert tesznek egy régebbi, olcsó, tömeggyártott hardverre, ami így költséghatékony lesz. A költségekbe nem is csúszott hiba, kívülről még kifejezetten szépre is sikerült a készülék, viszont a vas lelke nagyon zsírszegény lett. Néhány adattal jellemezném a főbb gyengeségeket:

Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 chipkészlet
Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53 CPU
Adreno 306 GPU
8 GB ROM
1 GB RAM
540 x 960 pixeles kijelző (QHD felbontás), védelem (pl. Gorilla) nélkül

modenaDetailDesktop

Kézbe véve a telefont a 158 grammos súlya pont megfelelő, az 5,5″-os kijelzővel nekem jól kézre állt, a 70,3%-os képernyő-váz arány jónak mondható. A kijelző fényes, erősen tükröződik, határozott mozdulatokat és tapintásokat kíván, azonban az ujjlenyomatokat is jól gyűjti, ezért a nyári napsütésben szükséges lehet a 100% fényerő használata, sötétben viszont egészen más zavaró dolgot vehetünk észre: a három fizikai gomb nem világít, azokat így nehéz megtalálni. A beépített hangszóró a hátlap alá került, ami pont addig jó ötlet, amíg nem puha felületre tesszük le a telefont, onnantól nem sok hangot fogunk hallani belőle. A hangja egyébként kicsit dobozos, de megfelelő, kihangosításnál viszont kifejezetten torz, túlvezérelt. Mivel FM rádiózhatunk is a Modenával, így egy vezetékes fülhallgatót is találunk a csomagban, ami átlagos képességekkel bír.

Screenshot_2015-09-11-20-57-09

A fenti képen az alap UI tekinthető meg Peking időjárásával egyetemben. A gyári Android OS Swiftkey-jel kiegészítve, módosított gyorsindítóval és ikonokkal, nekem erősen a MIUIra emlékeztető kinézettel érkezik.

A kamerákat tekintve pozitív csalódás, hogy az előlapi is 2 MP-es, HDR, BSI szenzoros. A hátsó 8 MP, autofókuszos, LED villanóval felvértezett, gyakorlati használatnál zavaróan lassan működik (ezzel annyira tisztában vannak, hogy még a gyári specifikációba is beleírták az 1 másodpercig tartó kamera indítást!), a fókuszálás és a vaku is hasonló sebességű. A képek minősége némi színhibától eltekintve a szódával elmegy kategóriába tartozik, nem a kamera miatt fogjuk szeretni ezt az eszközt. Nem akarok senkit ijesztgetni az utolsó képpel, de a szép arc feliraton azóta is kuncogok ebben a kontextusban, szóval nézzétek el nekem. :)

Egy Telenoros és egy Telekomos sim kártyával használtam egyidejűleg a telefont, utóbbi szolgáltatóról sikerült párszor kis időre leszakadnia, így fordulhatott elő, hogy a telefont nem mozdítva egyszer még sikerült megcsörgetnem, majd a következő percben már hangposta jelentkezett. Ez többször előfordult, nem gondolnám, hogy szolgáltatói hiba miatt.

Több, jelentősebb erőforrásokat igénylő alkalmazás egyidejű futtatására nem ez a készülék a legmegfelelőbb: történt egyszer, hogy vezetés közben bluetooth-on hallgattam zenét Spotify-on keresztül, Waze-el ment a navigáció, közben pedig egy Twitter üzenet is érkezett, ez azt eredményezte, hogy a zenelejátszás is megakadt a Waze mellett (eltűnt a térkép), a CPU és memóriaterhelés pedig az egekben volt ekkor a telefonon, ezt képekkel is dokumentáltam. A másik kedvenc pedig az ébresztéskor nem válaszoló óra volt. :) Az akkumulátor üzemidő ellensúlyozza a lassúságot, egy napot nálam kibírt a 2500 mAh-ás áramforrás, ez azt jelenti, hogy normál használat mellett én 2 napos működést saccolnék.

A cikk elején említettem, hogy a kapcsolatunkon kívül a szakítás sem volt egyszerű. Ez abból adódott, hogy a teszt végén a szokásos módon próbáltam gyári állapotba hozni a telefont (gyári beállítások visszaállítása, adatok törlése), el is molyolt a törléssel jó sokáig a telefon, majd újraindítás után minden adatom, képem, hozzáférésem ugyan úgy várt rám, mint előtte. Ez kicsit ijesztően hatott, de néhány ismétlés után egyszer tényleg sikerült letörölnie a belső tárolóját, és valóban gyári állapotba sikerült hozni a vasat, de hogy egy ilyen gyári alapfunkciót hogy sikerül elrontani, az rejtély számomra.

Készítettem AnTuTu mérést is az objektivitás érdekében, a számok magukért beszélnek, az összehasonlításban látszik, hogy eléggé sereghajtó a teljesítményt tekintve.

Összességében, ha a hardver viszonylagos gyengeségével meg tudunk barátkozni, nem vagyunk alkalmazásmániások (=nem teszünk fel 100 alkalmazást, amiből 4-5 folyamatosan futna is), inkább a két sim kártya szolgáltatásai fontosak számunkra (telefonálás), akkor a Modena egy megfelelő belépő szintű telefon lehet számunkra. Gyorsujjú poweruserek tartózkodjanak a vásárlásától.

Száraz specifikáció a magyar forgalmazói adatok alapján:

Méret: 153 x 77.5 x 8.6 mm
Súly: 158 g
Kijelző: 5.5” qHD (960×540), IPS
Chipset: Qualcomm Snapdragon 410, négymagos, MSM 8916, 64bit, 1.2GHz
Memória: 8GB ROM, 1GB RAM, Micro SD (32GB-ig)
Hálózat: 4G LTE FDD Band 20(800), 8(900), 3(1800), 7(2600), Letöltés 150Mbps (LTE Cat.4), Feltöltés 50Mps (LTE Cat.4), 3G WCDMA: 900/2100, Letöltés 42Mbps, Feltöltés 11Mps (DC-HSPA+), 2G GSM: 900/1800/1900
OS: Android 5.1 (Lollipop)
SIM kártya: Duál SIM (Micro, duál készenlét)
Kamera: Fő kamera: 8 Mp, autó fókusz, 1080p full HD videó, f/2.2, elindulási idő 1s, 28 mm széles lencse. Előlapi kamera: 2 Mp, with BSI szenzor, f/2.4 és 720p HD videó.
Csatlakozás: Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi (802.11 g/n), aGPS + GLONASS, 3.5 mm sztereó audió jack, micro-USB 2.0 (5-pin) port, Wi-Fi hotspot / Tethering, FM rádió
Szenzorok: Fény szenzor, Közelítés szenzor, Gyorsulásmérő
2015.12.17.

+