MojAndroid
(x) hirdetés

Kellemes Hírhétfőt kívánok mindenkinek! Ha minden igaz, az utolsó előtti munkával töltött hetünk ez, Hírhétfőből pedig az utolsó előtti: jövő hétvégén (remélem) Andorra lejtőit fogom egy carving léccel carvolni, utána majdnem karácsony, utána meg még a karácsonyi menüt fogom kipihenni… de azért fogok találni időt, hogy még egy cikket összerakjak a kedvenc olvasóimnak. Most pedig csapjunk a hírek közé!

Facebook

Nem vagyok nagy Facebooker (vagy Facebookie? Facebookworm? Facebookaneer? Facebookowski?), de ezen a héten velük nyitunk, pontosabban a CEO-jukkal. A Zuckerberg házaspárnak ugyanis megszületett első gyereke, Max, innen is gratulálunk, tényleg, legjobb dolog a világon. Az embernek ez eléggé meg tudja változtatni a perspektíváját, Mark sem járt másképp. Az eredmény: Mark Zuckerberg és felesége Facebook részvényeik 99%-át, kb. 40,5 milliárd dollárt ajánlották fel jótékony célokra. Hogy milyen célokra, arról a döntés Mark és b. neje kezében van, de alapvetően gyógyászati és oktatási területeken akarják jobbá tenni a világot.

Persze nem mindenki gondolja úgy, hogy csak az apai szeretet hevíti Zuck szívét, sokak szerint egyszerű adóelkerülésről van szó. Ezekre a vádakra válaszul Zuck adott egy rakás extra infót hogy pontosan hogy lesz elköltve a pénz, és hogy nem lesz adóelkerülés: lényegében egy LLC-t (kb. Kft.) alapít a jótékonykodásra, az LLC-nek pedig nem jár különlegesen nagy adókedvezmény.

Mondjuk ha engem kérdeztek, ha valaki 40,5 milliárd dollár értékben jótékonykodik, az megérdemli az adókedvezményt.

Apple vs. Samsung: ez még mindig van?

Egy ideje nem írtunk már az Android hajnalának “courtroom drama”-járól, az Apple vs. Samsung perről — ott hagytuk el az ügyet, hogy az Apple megnyerte a szabadalmi pert, és a Samsungot 1 milliárd dolláros kártérítésre kötelezte a bíróság. Nos, a Samsung most beleegyezett, hogy kifizet a milliárdból 548 millió dollárt. A Samsung ugyanakkor kikötötte, hogy igényt tart a pénzre, amennyiben az ítélet bármelyik része módosul, esetleg a bíróság visszavonja — vagyis még mindig bíznak benne, hogy pl. a pinazoom szabványt érvénytelenítik, és ezt a bíró is figyelembe veszi.

Statisztika

Hugo Barra jó lóra tett: az IDC wearables piacot vizsgáló statisztikája szerint a Xiaomi feljött harmadik helyre a Mi Band-del. Első a Fitbit, második az Apple, Android Wear gyártó konkrétan nincs az első 5-ben. Érdekesség még, hogy a Xiaomi egy év alatt 815%-kal több eszközt adott el, mint tavaly. Átlépték a 814%-os álomhatárt!

És ha már IDC, a cég a tablet piacot is górcső alá vette. Előrejelzésük szerint az Android tablet piacon betöltött vezető szerepe (már ha a piaci részesedést nézzük) ugyan megmarad, de a részesedése erősen lecsökken: a jelenlegi 67%-ról 56% körülre (2019-re). Az ok az IDC szerint: az iPad Pro, és a Windows előretörése. Érdekesség, hogy bár az iPad Pro rövid távon jót tesz majd az Apple részesedésének, hosszú távon nem; míg a Windows várhatóan szép lassan duplázza majd a jelenlegi részesedését, 18% körülre. És ebben lehet valami: sok helyen hallani, hogy az iPad Pro az iOS, illetve az iTunes Store bénasága miatt nem fog tudni igazán Pro felhasználóbázist elérni, nagy szoftvergyártók inkább kihagyják majd, így végső soron csak egy nagy tablet lesz, ha valamit csinálni kell, továbbra is a notebook (a MacBook) lesz a nyerő… míg a Microsoft kivételesen tényleg eltalált valamit az új Surface-ekkel és a Windows 10-zel. Kérdés persze, hogy az a tény, hogy a Microsoft a saját OEM-jeinek közvetlen versenytársává válik (azáltal hogy beszállt a hardver bizniszbe) vajon hogy fogja befolyásolni a részesedését — nem ugrik-e ki pár nagy partner az OEM-ek klubjából és kezd el mondjuk Linuxot forgalmazni. Meglátjuk, izgalmas idők lesznek ezek.

OnePlus

Majdnem 2 évvel azután, hogy ezt logikusan meg kellett volna lépniük, a OnePlus December 5-től végre elfelejti ezt a meghívós bohóckodást… legalábbis a OnePlus 2 esetében. OnePlus X-re csak 2 napig érvényes a buli, vagyis ha gyors vagy, ma még elkaphatod. Még meg is fordulna a fejemben a dolog, ha lenne benne NFC… de nincs.

Ezt viszont egyáltalán nem értem, valaki magyarázza meg: miért éri meg a OnePlus-nak legyártatni egy rakás iPhone 6/6S védőtokot? Mert ez történt, 18 dollárért meg is veheted. Adnak hozzá egy különleges, kerámia OnePlus X meghívót is… de vajon lesz, aki fel is használja?

BlackBerry

Lehet hogy ez lesz az a tél, amikor lila hó esik, és a BlackBerry “jófej” céggé válik? Először az Android, most pedig a cég bejelentette, hogy kivonul Pakisztánból — az ok az, hogy a pakisztáni kormány hozzáférést követelt az országban üzemeltetett összes BES kiszolgálóhoz; a BlackBerry pedig megtagadta ezt. Úgyhogy a Pakisztániak befenyítették a BlackBerry-t egy november 30-ai (később december 30-ra módosított tiltással — a BlackBerry pedig “beleállt”, és bejelentette hogy kivonul. Nem tudom mekkora piac a BlackBerry-nek Pakisztán, de szinte biztos vagyok benne, hogy PR értékben a cég többet nyert mint vesztett. Well done!

Ja és ha már BlackBerry: ha neked nem lenne elég Priv egy stock Priv, akkor itt van a 24 karátos arannyal bevont Priv. Úgyismint Priv Gold… Jaj.

Szűk a gyártókapacitás a TAG-nak

Bizony, szerencsére tetszőlegesen rémes szóviccet be lehet ide helyettesíteni, nem változtat a tényen, hogy a TAG Heuer alulbecsülte a Connected okosórával szembeni igényeket, és most kénytelenek gyártókapacitást bővíteni, az eredeti heti 1200-ról 2000-re. Így legalább akkor azt is tudjuk, hogy a cégnek heti 3 millió dolláros bevétele van a darabonként (mint az közismert) 1500 dolláros kütyün.

LCD RIP?

Nos igen, a helyzet az, hogy az AMOLED a jelek szerint hirtelen nagyon hip lett: a világ végre rájött, mekkora királyság e a technológia. Hogy meg is érje AMOLED-et használni LCD helyett, a Samsung a pletykák szerint jövőre 20%-kal olcsóbban adja majd ezeket a paneleket. (Ráadásul az Apple is gondolkodik rajta, hogy a 2018-as iPhone-t Samsung AMOLED-del szállítja… Előttünk a kép, ugye, amikor bemutatják az AMOLED-et, mint a technológiát, amit épp most talált fel Tim Cook személyesen és revolutionary?)

Az LG se akar persze lemaradni, ők pedig a székházukból csináltak egy óriási AMOLED, pontosabban OLED hirdetést. Ha az épület 12 emelettel magasabb lenne, kifért volna az AM is!

A hét csekély értelmű Kickstartere

Okosbringalámpa, okosbringatáska, okosbringakabát. Én innen azt javasolnám, hogy azt a 275 dollárt, amit pl. az okosbringakabátra költesz, harmadold el, az egyharmadából vegyél bringalámpákat (kijön belőle jópár darab), és garantáltan mindenki látni fog. Valamint tartsd be a KRESZ-t, az is segít. A madadékot felezd el, a felét küldd el nekem (a jó tanács sose olcsó), az utolsó 91 dollárból pedig vegyél hasznos bringa alkatrészeket, pl. egy pár Ass Savers-t.


Köszönjük a figyelmet, és mint mindig, lájkolj, +1-elj, kommentelj, Google+-olj!

 

2015.12.07.

+