MojAndroid
(x) hirdetés

Az alábbi írás nem tőlem származik, hanem egy olyan embertől, aki nem most fogott először kezébe iPhone-t, s emellett Android felhasználó is. Több éve már. Így mindkét rendszer előnyeit jól látja. A portál olvasói értelemszerűen tisztában vannak az Android előnyeivel. De miért jó az iPhone?

Aki most hőzöngeni kezdene, hogy ez Androidos oldal, s ha még egyszer iPhone-ról írtok leiratkozom, stb. az zárja be a böngészőablakot, térjen vissza holnap, s addigra lesz új Android tartalom. A többiek emlékeibe szeretném idézni a SmartEast nevű történelmi emléket, ami a platformok közti békés párbeszédet, egymás megismerését szolgálta. Ez továbbra is célunk.

Pár mondat még az alábbi írásról. Ez nem egy összehasonlító írás. Ez egy bemutató, leírás, hogy mit tud az iPhone, s miért jó az. Eszünk ágában sincs senkit áttéríteni. Egyetlen okból szeretném, hogy mindenki elolvassa az írást. Ez pedig, hogy megértse, hogy az iPhone is (lehet) jó. És a jó tulajdonságokat nem kell elvitatni.

Olvassátok az írást! A kiemelések tőlem származnak. Nem az eredeti szerzőtől.

Egymás után két iOS tesztről szóló cikket is olvastam itt az androidportálon Árpádtól és Kobaktól, akik 1-2 hétig használtak iPhone-t. Én régóta párhuzamosan használok iOS-t és Androidot is, az egyiken a privát, a másikon a céges adatokkal és emaillel. Szívesen mesélek néhány érdekes dolgot az iPhone-ról azoknak, akiket ez érdekel.

Nem az a célom, hogy bárkit győzködjek iPhone mellett és hogy a két rendszer között győztest hirdessek, hanem hogy árnyaljam azoknak véleményét, akik szerint iPhone-t hülyék és sznobok vesznek, mert az Android egyszerűen jobb… Ez a lista nagyon egyoldalú lesz, mert csak az iOS jó megoldásaival foglalkozik, a hibáira nem tér ki. Kérlek benneteket, ne kapjatok tőle szívrohamot, simán előfordulhat, hogy az Android előnyeiről kétszer ilyen hosszú listát lehetne készíteni. Ez nem támadás az Android ellen, nem térítés az Apple felé, csak néhány érdekesség

Az Android által nyújtott testreszabhatóságot az iOS meg sem közelíti, azt kell szeretni, amit az Apple kitalált. Például nem lehet Safari heyett másik alapértelmezett böngészőt telepíteni. De a Safari egy nagyon jó böngésző, szerintem beelőzte a Chrome-ot. Gyorsabban tölti be az oldalakat, nem szaggat, lehet rá adblockert tenni, vízszintesen tartva teljes képernyőre vált, van egy un. “reader mode” ami kidobál minden szemetet a weblapról, csak a szöveget és a képeket mutatja, a 3D Touch az oldal elhagyása nélkül tud linkeket megnyitni.

Azt mindenki tudja, hogy ha vesz egy iPhone-t, azon a legfrissebb oprendszer lesz, és évekig támogatni fogja a gyártó menetrendszerűen érkező szoftver frissítésekkel. Sajnos kevés olyan Android telefon közül tudunk választani, amelyikre ez a két kitétel ugyanígy igaz lenne.

Minden iPhone-hoz van automatikus backup/restore. Ha elveszik vagy tönkremegy a készüléked vagy ha újra akarsz váltani, minden adatod és beállításod át lesz mentve az új készülékre. Mi geekek szeretjük bütykölni a telefonunkat, és élvezzük egy új szűz készülék beállítgatását, de akinek nem ez a hobbija, azok értékelik, hogy minden üzenet, ikon, billentyűzet, app beállítás, app adat, widget, preferencia, értesítés, még a megnyitott böngésző oldalak is ugyanúgy és ugyanott lesznek az új iPhone-on mint a régin voltak. Ez a backup/restore még iPhone és iPad között is működnek.

A másik dolog ami meglepő hogy jobb iOS-en mint Androidon: a keresés. A home képernyőn egy lefele swipe megnyitja a Spotlight Search keresőablakot. Ahogy elkezdesz gépelni, megjelennek a kategóriákba rendezett találatok. Ha egy kontaktod nevét kezded el beírni, az első találat a névjegykártya lesz, rajta a hívásindítás, FaceTime, iMessage ikonokkal. Alatta a kategóriánként 3 találat, például iMessage, naptár, emlékeztetők, stb. Ha annyit írok be hogy “1” akkor felajánlja a 1Password app megnyitását és mellette elindít egy számológépet is és ha azzal folytatom hogy 1234*1.27 akkor kiírja az eredményt, amire rábökve megnyitja a számológép programot. Ha azt írom be hogy 1234 USD, akkor átváltja Euróra, ha az írom be hogy 1234 USD in HUF akkor forintra. Mindezt anélkül hogy megnyitna egy új böngészőablakot. A telefonra installált appok adatbázisaiban is tud keresni, például ha 1Password-ben van elmentve egy jelszó, vagy Evernote-ban egy dokumentum, akkor azokat így lehet a leggyorsabban megtalálni. Például ha beírom ide hogy passport, akkor megtalálja az elmentett útlevélfotókat, egy 5 évvel ezelőtti emailt amiben útlevérkérő dokumentumot küldtem el, egy naptárbejegyzést és a térképen a legközelebbi útlevélhivatalt. Ezen kívül a Podcastjaid, zenéid, e-Book-jaid között is ez a leggyorsabb keresés az appok elindítása nélkül. A Google Now Phone Search egyelőre még elmarad a Spotlight-tól.

Nem tudom Androidon hányan vannak megelégedve és használnak Hangouts-t, de azt tudom, hogy az iMessage és a FaceTime nagyon jól működik és népszerű iOS-en. Elég sok embert ragaszt bele az Apple ökoszisztémába, mint annak idején a BBM tette. Nem kell rá regisztrálni, csak használni. Mélyen integrálva van minden mindennel, telefonhívást át lehet váltani FaceTime-ra, iMessage-ben meg tudjuk osztani a koordinátáinkat, videót lehet jó minőségben átküldeni, az összes régi készülék is meg tudja jeleníteni az iPhone 6s-ről küldött Live fotókat. Egy ismerős vízvezetékszerelő nemrégen váltott iPhone-ra, azóta FaceTime-on ad árajánlatot anélkül hogy az ügyfélhez ki kellene mennie.

Nagyobb fájlok megosztására nagyon jó az AirDrop (de ez már korántsem működik mindig zökkenőmentesen). Amikor megnyomod a megosztás gombot, megjelenik a Bluetooth hatótávolságon belüli iOS (és OS X) eszközök listája, és már küldheted is a tömörítetlen fotókat, videókat, dokumentumokat. A két készülék automatikusan felépít egy Wi-Fi hotspotot amivel villámgyorsan tudnak fájlokat cserélni.

Az iOS nagyon jól együtt tud működni az OS X-el. A Continuity nevű szolgáltatással egy mozdulattal át lehet venni az épp megnyitott dokumentumot, emailt vagy weblapot laptopról tablet és telefon között. Például ahogy ezt a szöveget írom most a laptopomon, az iPhone lock screen-en ott van a szövegszerkesztő ikonja, azt felhúzva a telefonon tudom folytatni a szerkesztést.

Az Apple eszközök túl sok konfigurálgatás nélkül működnek együtt, és a család legfiatalabb és legidősebb tagjai is tudják őket használni. Nálunk például van egy Apple TV, ami a családi hálózaton belül látja minden gép az iTunes adatbázisát és le tudja azokat játszani. Ha a laptopomon kezdek el egy filmet iTunes-ból lejátszani, egy gombnyomással át tudom küldeni a képet az Apple TV-re, majd a TV elé ülve már annak a távirányítójával tudjuk az egészet vezérelni. Ha az Apple TV-n akarok valamit keresni, az iPhone-t lehet használni gyorsabb szövegbevitelre. AirPrint protokollt ismerő nyomtatóra lehet driver installálás nélkül nyomtatni minden Apple készülékről. Ha csörög a telefon, laptopon is fel lehet venni a hívást, nem gond ha a lakás másik végében van a töltőn a telefon.

A családok számára nagyon kellemes, hogy ha valaki megvett egy app-et, akkor a többiek ingyen tudják használni. Mindenki használhatja a saját Apple ID-ját, ha a gyerekek valamit venni akarnak, akkor azt a szülő engedélyezheti. Komoly tartalomszűrő van iOS-en, a szülők valamennyire meg tudják védeni a gyerekeiket az internet mocskától.

Az iOS 9-ben van néhány új kényelmi funkció, mint a dupla home gomb érintésre lecsúszó képernyő, hogy könnyen elérjük a tetejét, vagy amikor egy app megnyit egy másikat vagy egy böngészőoldalt, akkor a bal felső sarokba kerülő “vissza” gomb, ami az Android “vissza” gombjával ellentétben mutatja, hogy hova tudsz visszalépni. A legtöbb lista tetejére (twiter, böngésző, email, stb) egy érintéssel fel lehet ugorni, bár ez már egy régebbi dolog, nekem hiányzik az Androidból.

Az iPhone 6s-ben levő legújabb kényelmi funkció a 3D Touch. Eddig persze jól el voltunk nélküle, de elég egyszer megszokni, utána már nagyon tud hiányozni. Az egész a gyors használatról szól, lecsökkenti a felesleges lépéseket. Ha egy ikonra erősebben rányomsz, előjön egy rejtett menü. Térképnél például a navigálás megkezdése, telefonnál a 3 kedvenc kontakt, podcastnál a három félbehagyott epizód lejátszása, Twitter appnál az utolsó fotó tweetelése, stb.

A 3D Touch másik funkciója a peek/pop amivel link-be vagy dokumentumba azok megnyitása nélkül bele lehet kukkantani. Ha megyomod, egy ablakban megjelenik a tartalom. Ha elengeded, eltűnik, ha erősebben megnyomod, akkor megnyílik teljesen. Ha a képernyő bal oldalát megnyomod, akkor előbukkan az utoljára használt app, ha még erősebben nyomod, akkor multitaszking lista. Az Androidon ez a lista függőlegesen terített kártyákból áll, az iOS-en vízszintesen. Ennek az az előnye, hogy meg tudod nézni a háttérben futó app szinte teljes képernyőjét. Például egy névre, számra, adatra így pillanatok alatt rá lehet pillantani. A 3D Touch a bilentyűzetet trackpaddé változtatja, amivel szövegben gyorsan lehet a kurzort mozgatni, erősebb megnyomással pedig kijelölni.

Widgetek nagyon sokáig csak Androidon voltak, de szerintem az Apple végül is jól megcsinálta őket iOS-re. Bármikor egyetlen mozdulattal (kijelző tetejéről swipe down) elővehető az összes, megnézed ami érdekel, és egyetlen a mozdulattal eltűntetheted. Szerintem az értesítések is nagyon jók iOS-en, apponként lehet konfigurálni hogy milyen értesítéseket kapjál, hogy nézzenek ki, lock screenről lehet őket lereagálni, amit nem törölsz ki, azok nem a felső status bart szemetelik össze, hanem a lehúzható widget ablak mellett várják hogy mikor érsz rá velük foglalkozni.

Az Apple Pay (az Andorid Pay-jel szemben) úgy működik, hogy a zsebedből előveszed a telefonodat, és bekapcsolás nélkül a terminálhoz közelíted. Ha eközben a Touch ID-n tartod az ujjadat, akkor fizet is az alapértelmezett kártyával, ha nem, akkor kártyát tudsz választani és akkor fizet amikor megérinted a Touch ID-t. Ha van egy Apple órád, akkor a telefont sem kell elővenned, csak a terminálhoz kell tartanod az órát, ujjlenyomat nélkül fogsz tudni fizetni.

Én úgy látom, hogy az Apple a hatékony, gyors, kényelmes használat felé próbálja a rendszerét fejleszteni. Azt már nem lehet mondani az iOS-re sem hogy egyszerű, egy új készülék beállítása már 9 fő lépésre (https://support.apple.com/en-us/HT202033) van lebontva, és ebben még benne sincs mondjuk egy Gmail account hozzáadása, és egy csomó Apple szolgáltatás bekapcsolása vagy beállítása. A felhasználóknak elég sok dolguk van a telefon funkcióit felfedezni és megtanulni, nem mindenki akar a rendszerbe belenyúlni és mondjuk lock screent vagy launchert cserélni. Főleg akkor, ha a gyári megodás már eleve elég jó. Aki szereti a telefonját átkonfigurálni, újradizájnolni, mélyebben belenyúlni, annak nem fog az iPhone tetszeni. Persze ezzel itt nem mondtam semmi újat :)

Szerintem mindkét oprendszernek nagyon jót tesz a felhasználók kegyeiért való versengés. Az Andriod előnye többek között a konfigurálhatóság, a rendszer építőelemeinek nyitottsága. Ezzel is folyamatosan befolyásolják az Applet-t, az Android nélkül ma nem így nézne ki az iOS. Természetesen az Apple is befolyásolja a Google-t és a többi készülékgyártót (Siri, ujjlenyomat, 3D Touch, stb). Szóval én szívesen használom az iOS-t is, és remélem nem azért mert sznob vagy hülye vagyok :)

 

2015.12.02.

+