Appvasárnap

Google: Hangouts, Google+, Play Store, app streaming és a többiek

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, még nem is realizáltam, hogy az eheti Appvasárnapot gyakorlatilag megette a Google. Nagyon kemény, hogy mi mindent jelentettek be, frissítettek, innováltak a fiúk-lányok odaát Mountain View-ban!

 • Bár a Google+ jellegű új dizájnt nem kapott (ki tudja, lehet hogy nem is fogja), nálam egyértelműen a Google Hangouts kapja a héten a VasárnApp medált: a Google szebb napokat (XMPP támogatású napokat) látott chatprogramjában végre nem kell Google account ahhoz, hogy valaki részt vegyen a Hangoutban. Vagyis Irma néni, aki még mindig a hotdog.hu-s fiókjával égeti magát anélkül hogy tudna róla, végre simán csatlakozhat a Hangoutunkhoz. Nektek talán apróságnak tűnik, de nekem, aki cégen belül Zoom-mal, ügyféllel Skype-on kommunikál, és még ezen kívül fent van kényszerből három másik chat program, nos, nekem ez jó hír.
 • És bizony, vadi új dizájnt kapott a Google+ — a weben és Androidon is. Az mobil app új kinézete engem kicsit a régi (“Android 1.6” régi) app ui-kra emlékeztet az alsó menüsorával, a webes viszont szerintem jól sikerült. Az Androidportál podcast 8-ik adásában bővebben is kifejtettük a véleményünket.
 • És még nincs vége, a Google nem pihent a héten: a cég egy olyan új technológiával kísérletezik, ami keresésre appokat is hozhat találatnak, és igény esetén a telefonunkra streameli őket. Az app keresési eredményre tappantva belekukkanthatunk, hogy milyen lenne a találat az alkalmazásban — ha tetszik, egy további tappantás, és az app települ a telefonunkra. Ez nagyon előremutató dolog, az alkalmazásboltok egyik legnagyobb problémájára, az alkalmazáskeresésre ad egy frappáns megoldást, ami elmozdul a jelenlegi statikus hozzáállástól (screenshotok alapján döntünk, hogy kell-e egy app vagy nem), és remélhetőleg felpörgeti az egyre inkább állóvíznek ható alkalmazásboltot, ahol kevés alkalmazás nagyon sikeres, a többi pedig egyáltalán nem tud az lenni. (Erről a problémáról a közelmúltban volt egy egészen jó XDA cikk; a Google ezzel a lépéssel hatalmasat tud lépni az Apple elé.)
 • Az AndroidPolice pedig arról tudósít, hogy a Play Store-ban a Google kicsit megrázta az AI fát, és review highlightokkal (magyarul: highlightolt review-k) kísérletezik, vagyis az értékelésekből az algoritmus kinyeri a lényeget, és csak azt jeleníti meg. Ötletes!
 • Ja, és ha már Play Store: a Reuters szerint jövőre indul Kínában a Play Store.
 • A Google Photos új kiadásának segítségével pedig egyszerűen tudsz helyet felszabadítani a telefonodon: az app fel fogja ajánlani a régi, már a felhőbe szinkronizált fotók eltávolítását a telefon háttértárából. A weben, illetve online az appból továbbra is elérhetők, de nem foglalják a helyet. Zseniális!
 • Frissült a Google Street View app (feltűnt, hogy egy ideje leválasztották a Maps-ről?) Az új verzió nagy újdonsága, hogy közvetlenül importálhatjuk a korábban Photo Sphere névre hallgató Views-ainkat. Talán kevésbé használt, de szintén hasznos funkció, hogy az app mostantól direktben kapcsolódik szférikus kameránkhoz, mint pl. a RICOH THETA. Kell vennem karácsonyra egy ilyen cuccot, nincs mese…
 • Frissült a Google Fit app is. Azon felül, hogy realtime mutatja az edzésünk állapotát, mostantól pl. fekvőtámaszozást is tud követni okosórán — isten tudja, hogy csinálja.
 • És tényleg csak hab a tortán, de a Google a héten kitolta a Brillo forráskódját. (Ha nem tudod mi az a Brillo, akkor ez a hír nem neked szól.)

Ennyi elég a Google-ből, lássuk mi érdekes történt még a héten!

Pushbullet: ötöt fizet, egyet kap!

Kár érte, remek ügynök volt… De havi 5 dollárt nem fogok fizetni a Pushbulletért, csak hogy lássam a notifikációkat a desktopomon…

Annyi történt ugyanis, hogy a Pushbullet, ami eddig ingyen volt, mostantól fizetős lesz: a Pro verzió azt tudja majd, amit most az ingyenes verzió tud, míg az ingyenes verzió, nos, azt kiherélték. Ez alapvetően sem szép húzás, a probléma viszont mégis talán az, hogy ilyen kicsi funkcionalitásért olyan árat kérnek, ami (szerintem legalábbis) irreális — és tartok tőle, hogy a felhasználók többsége így van ezzel.

A Pushbullet csapat egyébként csinált egy Reddit AMA-t, amiben kifejtik, hogy kb. ez a lehetőség van, meg beszántani az egészet, amit nyilván senki nem akart. Az AMA egyébként tele volt értékes felhasználói feedbackkel (ahogy AMA-k esetében ez lenni szokott), úgyhogy a sztorinak itt biztos nincs vége. Mindenesetre lehet, hogy nem ártott volna kicsit szondázni a piacot, mielőtt bejelentik a havi 5 (vagy évi 40) dolláros árazási modellt. Ki tudja, lehet, hogy egy egyszeri 5-10 dolláros Pro licencet még meg is vennék. (Vicces egyébként látni, hogy mennyien használnak még mindig SMS-t napi szinten.  kezeket fel, aki még vad SMS-ező!)

További appok

 • A hét találata nálam az AcDisplay nevű lockscreen alkalmazás. Valamiért az IntelliRing intelligens csengőhang-app jutott róla eszembe, ami régen nálam a default install része volt minden telefonon, a teszteszközökön is. (Sajnos egy ideje abbahagyták a fejlesztőit, úgyhogy már Lollipopon se működött jól… nem is linkelem be.) Szóval az AcDisplay-nek semmi köze a csengőhangokhoz, cserébe szuper újragondolása a lockscreen-nek: egyrészt a telefonod zsebből kiemelve egyből felébred és mutatja hogy mi érkezett, másrészt maguk a notifikációk is sokkal innovatívabb módon jelennek meg, és összességében hasznosabbá válik a lockscreen. Ja, és ha jól rátekintettél az értesítésekre, dupla tappra visszamegy aludni a kijelző. Mindezt ingyen, sőt, nyílt forráskóddal (ha akarsz, adományozhatsz nekik persze) — próbát megér! (Ha pedig esetleg van ötleted, hogy IntelliRing helyett mivel érdemes a telefonom hangerejét automatikusan szabályozni, a kommentben várjuk!)
 • Frissült az ES File Explorer. Az új verzió kapott egy ES Cleaner nevű funkciót, ami telepítés után az én telefonomon egyből felajánlotta, hogy 554 MB-ot felszabadít: letörli a cache-elt reklámokat és egyéb szemetet. Nem rossz!
 • A Facebook új appot tolt fel a Play Store-ba: a Work Chat a cég válasza a Google for Work-re és a Skype for Business-re, gyakorlatilag egy céges felhasználásra optimalizált Messenger. Yammer-nek annyi?
 • A betegségem alatt elég sokat köszönhettem az Imgur-nak, nagyon jó kis közösség, sok vicces kép, azokra a pillanatokra, amikor nem akarsz (máson) gondolkodni… Nos, az Imgur Android alkalmazása új verziót kapott, aminek segítségével remélhetőleg már a böngészésre sem kell majd agyi energiát fordítani ezentúl.
 • Frissül a Google Camera app. Az új verzióval az összes Marshmallow felhasználó megkapja a Nexus 6P-ben és 5X-ben debütált új ui-t és beállítási lehetőségeket: könnyebb videózás közben fókuszálni, Nexus 5 utáni eszközökön elérhetővé válik az Auto HDR+, és (Nexus 6-on) korlátlan burst mód. Ha nem bírod kivárni az automatikus frissítést, töltsd le az apk-t innen, vagy (ha 64 bites eszközön tolod) innen.
 • Sony fanok: az Android Authority-n van egy elég jó screen walk a Sony Marshmallow változatáról.
 • Itt az első használható CyanogenMod build az Amazon Fire-re. Bizony, ezzel 50 dodóért van egy Lollipop-ot futtató tableted!

 

A végére pedig egy kis Ikertornyok rovat:

Screenshot_20151105-222221

Arcom.jpg, amikor feltűnik, hogy a Google+-ban az Androidportál közösségre frissítve a Szezám utcából oly jól ismert Grover színvakbarát verziója köszön vissza ránk:

130704042202-sesame-street-muppet-grover-horizontal-gallery

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
 • a hangoutsnál azért elég vicces a csoportos MMS küldésének bevezetése. hiába lesz lassan 2016.

  • Gergo Lippai

   komolyan nem értem ki használ még ilyesmit :-D

 • Pó Bácsi

  A Google+/Photos duót már rég downgrade-eltem, mert elóbbit nem használom, utóbbinak viszont a régi képszerkesztője az abszolút kedvencem, viszont azt sikeresen elcseszték egy korábbi ‘upgrade’-del.

  Nálunk a céges közösségi oldal a yammer, a chat skype/lync-en megy és a multik nem könnyen cserélik le ezeket, szóval a work chat nem valószínű, hogy leváltja. Ettől még lehet, hogy egyes cégek használják majd.

  • Gergo Lippai

   nálunk is ment a Yammer, de csak másodlagos/sokadlagos megoldásként. Lync/Skype-ot szinte biztos nem nyomja le a FB az Exchange integráció miatt, de talán Yammer szinten be tud férkőzni majd… meglátjuk.

 • tonyrulez

  “havi 5 dollárt nem fogok fizetni a Pushbulletért, csak hogy lássam a notifikációkat a desktopomon…”
  Én úgy látom az oldalukon, hogy a notification mirroring még az ingyenes kontónál is működik, csak a mirrored notification action support amit kivettek, tehát nagy bajt nem látok itt. Remélem SMS-eknél megmarad ettől még a válasz funkció.

 • p3d3str1an

  (pár másodperccel elkéstem a kommenttel :) )A pushbullet szomorú, de azért várható esemény volt. Bár a cikkben arra utalsz, hogy a notification mirroring is pro feature, valójában az megmaradt a free-ben, csak ha interakciózni akarsz vele, akkor kell fizetni. Szerencsére én pont csak olyanokra használtam a progit, ami free maradt, mert havi 5 dodót semmiképpen nem fizetnék érte.

 • Pingback: Appvasárnap kiegészítés - Magyar Android Portál()

 • Amit az ACDisplay tud, azt a nagy jóságot már régóta tudja a Dynamic Notifications nevű alkalmazás: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.greatbytes.activenotifications

  Az meg engem is erősen érdekel, hogy miért nem foglalkoznak az IntelliRinggel, hiszen annak tudása továbbra is hiányzik a telefonokból (vagy csak én vagyok lemaradva?).

 • Pingback: Évösszefoglaló: 2015 és az Android - Magyar Android Portál()