MojAndroid
(x) hirdetés

Google: Hangouts, Google+, Play Store, app streaming és a többiek

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, még nem is realizáltam, hogy az eheti Appvasárnapot gyakorlatilag megette a Google. Nagyon kemény, hogy mi mindent jelentettek be, frissítettek, innováltak a fiúk-lányok odaát Mountain View-ban!

  • Bár a Google+ jellegű új dizájnt nem kapott (ki tudja, lehet hogy nem is fogja), nálam egyértelműen a Google Hangouts kapja a héten a VasárnApp medált: a Google szebb napokat (XMPP támogatású napokat) látott chatprogramjában végre nem kell Google account ahhoz, hogy valaki részt vegyen a Hangoutban. Vagyis Irma néni, aki még mindig a hotdog.hu-s fiókjával égeti magát anélkül hogy tudna róla, végre simán csatlakozhat a Hangoutunkhoz. Nektek talán apróságnak tűnik, de nekem, aki cégen belül Zoom-mal, ügyféllel Skype-on kommunikál, és még ezen kívül fent van kényszerből három másik chat program, nos, nekem ez jó hír.
  • És bizony, vadi új dizájnt kapott a Google+ — a weben és Androidon is. Az mobil app új kinézete engem kicsit a régi (“Android 1.6” régi) app ui-kra emlékeztet az alsó menüsorával, a webes viszont szerintem jól sikerült. Az Androidportál podcast 8-ik adásában bővebben is kifejtettük a véleményünket.
  • És még nincs vége, a Google nem pihent a héten: a cég egy olyan új technológiával kísérletezik, ami keresésre appokat is hozhat találatnak, és igény esetén a telefonunkra streameli őket. Az app keresési eredményre tappantva belekukkanthatunk, hogy milyen lenne a találat az alkalmazásban — ha tetszik, egy további tappantás, és az app települ a telefonunkra. Ez nagyon előremutató dolog, az alkalmazásboltok egyik legnagyobb problémájára, az alkalmazáskeresésre ad egy frappáns megoldást, ami elmozdul a jelenlegi statikus hozzáállástól (screenshotok alapján döntünk, hogy kell-e egy app vagy nem), és remélhetőleg felpörgeti az egyre inkább állóvíznek ható alkalmazásboltot, ahol kevés alkalmazás nagyon sikeres, a többi pedig egyáltalán nem tud az lenni. (Erről a problémáról a közelmúltban volt egy egészen jó XDA cikk; a Google ezzel a lépéssel hatalmasat tud lépni az Apple elé.)
  • Az AndroidPolice pedig arról tudósít, hogy a Play Store-ban a Google kicsit megrázta az AI fát, és review highlightokkal (magyarul: highlightolt review-k) kísérletezik, vagyis az értékelésekből az algoritmus kinyeri a lényeget, és csak azt jeleníti meg. Ötletes!
  • Ja, és ha már Play Store: a Reuters szerint jövőre indul Kínában a Play Store.
  • A Google Photos új kiadásának segítségével pedig egyszerűen tudsz helyet felszabadítani a telefonodon: az app fel fogja ajánlani a régi, már a felhőbe szinkronizált fotók eltávolítását a telefon háttértárából. A weben, illetve online az appból továbbra is elérhetők, de nem foglalják a helyet. Zseniális!
  • Frissült a Google Street View app (feltűnt, hogy egy ideje leválasztották a Maps-ről?) Az új verzió nagy újdonsága, hogy közvetlenül importálhatjuk a korábban Photo Sphere névre hallgató Views-ainkat. Talán kevésbé használt, de szintén hasznos funkció, hogy az app mostantól direktben kapcsolódik szférikus kameránkhoz, mint pl. a RICOH THETA. Kell vennem karácsonyra egy ilyen cuccot, nincs mese…
  • Frissült a Google Fit app is. Azon felül, hogy realtime mutatja az edzésünk állapotát, mostantól pl. fekvőtámaszozást is tud követni okosórán — isten tudja, hogy csinálja.
  • És tényleg csak hab a tortán, de a Google a héten kitolta a Brillo forráskódját. (Ha nem tudod mi az a Brillo, akkor ez a hír nem neked szól.)

Ennyi elég a Google-ből, lássuk mi érdekes történt még a héten!

Pushbullet: ötöt fizet, egyet kap!

Kár érte, remek ügynök volt… De havi 5 dollárt nem fogok fizetni a Pushbulletért, csak hogy lássam a notifikációkat a desktopomon…

Annyi történt ugyanis, hogy a Pushbullet, ami eddig ingyen volt, mostantól fizetős lesz: a Pro verzió azt tudja majd, amit most az ingyenes verzió tud, míg az ingyenes verzió, nos, azt kiherélték. Ez alapvetően sem szép húzás, a probléma viszont mégis talán az, hogy ilyen kicsi funkcionalitásért olyan árat kérnek, ami (szerintem legalábbis) irreális — és tartok tőle, hogy a felhasználók többsége így van ezzel.

A Pushbullet csapat egyébként csinált egy Reddit AMA-t, amiben kifejtik, hogy kb. ez a lehetőség van, meg beszántani az egészet, amit nyilván senki nem akart. Az AMA egyébként tele volt értékes felhasználói feedbackkel (ahogy AMA-k esetében ez lenni szokott), úgyhogy a sztorinak itt biztos nincs vége. Mindenesetre lehet, hogy nem ártott volna kicsit szondázni a piacot, mielőtt bejelentik a havi 5 (vagy évi 40) dolláros árazási modellt. Ki tudja, lehet, hogy egy egyszeri 5-10 dolláros Pro licencet még meg is vennék. (Vicces egyébként látni, hogy mennyien használnak még mindig SMS-t napi szinten.  kezeket fel, aki még vad SMS-ező!)

További appok

  • A hét találata nálam az AcDisplay nevű lockscreen alkalmazás. Valamiért az IntelliRing intelligens csengőhang-app jutott róla eszembe, ami régen nálam a default install része volt minden telefonon, a teszteszközökön is. (Sajnos egy ideje abbahagyták a fejlesztőit, úgyhogy már Lollipopon se működött jól… nem is linkelem be.) Szóval az AcDisplay-nek semmi köze a csengőhangokhoz, cserébe szuper újragondolása a lockscreen-nek: egyrészt a telefonod zsebből kiemelve egyből felébred és mutatja hogy mi érkezett, másrészt maguk a notifikációk is sokkal innovatívabb módon jelennek meg, és összességében hasznosabbá válik a lockscreen. Ja, és ha jól rátekintettél az értesítésekre, dupla tappra visszamegy aludni a kijelző. Mindezt ingyen, sőt, nyílt forráskóddal (ha akarsz, adományozhatsz nekik persze) — próbát megér! (Ha pedig esetleg van ötleted, hogy IntelliRing helyett mivel érdemes a telefonom hangerejét automatikusan szabályozni, a kommentben várjuk!)
  • Frissült az ES File Explorer. Az új verzió kapott egy ES Cleaner nevű funkciót, ami telepítés után az én telefonomon egyből felajánlotta, hogy 554 MB-ot felszabadít: letörli a cache-elt reklámokat és egyéb szemetet. Nem rossz!
  • A Facebook új appot tolt fel a Play Store-ba: a Work Chat a cég válasza a Google for Work-re és a Skype for Business-re, gyakorlatilag egy céges felhasználásra optimalizált Messenger. Yammer-nek annyi?
  • A betegségem alatt elég sokat köszönhettem az Imgur-nak, nagyon jó kis közösség, sok vicces kép, azokra a pillanatokra, amikor nem akarsz (máson) gondolkodni… Nos, az Imgur Android alkalmazása új verziót kapott, aminek segítségével remélhetőleg már a böngészésre sem kell majd agyi energiát fordítani ezentúl.
  • Frissül a Google Camera app. Az új verzióval az összes Marshmallow felhasználó megkapja a Nexus 6P-ben és 5X-ben debütált új ui-t és beállítási lehetőségeket: könnyebb videózás közben fókuszálni, Nexus 5 utáni eszközökön elérhetővé válik az Auto HDR+, és (Nexus 6-on) korlátlan burst mód. Ha nem bírod kivárni az automatikus frissítést, töltsd le az apk-t innen, vagy (ha 64 bites eszközön tolod) innen.
  • Sony fanok: az Android Authority-n van egy elég jó screen walk a Sony Marshmallow változatáról.
  • Itt az első használható CyanogenMod build az Amazon Fire-re. Bizony, ezzel 50 dodóért van egy Lollipop-ot futtató tableted!

 

A végére pedig egy kis Ikertornyok rovat:

Screenshot_20151105-222221

Arcom.jpg, amikor feltűnik, hogy a Google+-ban az Androidportál közösségre frissítve a Szezám utcából oly jól ismert Grover színvakbarát verziója köszön vissza ránk:

130704042202-sesame-street-muppet-grover-horizontal-gallery

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

(x) hirdetés
2015.11.22.

+