MojAndroid
(x) hirdetés

Nem egészen egy hónappal ezelőtt írtam egy cikket, az akkor indult kampányról, amit a BLOCKS cég hirdetett meg, hogy létrehozza és piacra vigye a világ első moduláris okosóráját. Azóta sok minden történt, nézzük hát, mik a legfontosabb dolgok az órával kapcsolatban, így két nappal a kampány zárása előtt.

Hardware

Az óra 45 mm kerületű magja kerek, AMOLED kijelzőt kap elsőre. Moduláris kialakításának hála azonban várható, hogy egészen más funkcionalitású és alakú központi egységek is piacra fognak kerülni – nincs tehát kizárva az e-Paper kijelző, a majdhogynem dumb óra, ami csak átveszi a notification display szerepét, de a négyszögletes órák megjelenése sem.
Mivel az óra teljes értékű, módosított Androidot fog futtatni, nem meglepően a további hardver specifikációk sem. Qualcomm Snapdragon 400, Ardeno 305 grafikus alrendszer, 512 MB RAM, 4 GB Storage, WiFi, Bluetooth, 1.34″, 360×360 pixeles kijelző. 400 mA-es akkumulátor, szenzorok, vibramotor teszi teljessé a központi elem konfigurációját. A központi elem, ahogy a blokkok alapja is nagy szilárdságú műanyagból fog készülni, melyre a “koronát” a Gorilla Glass öveg teszi fel. Kezdetben is több színen lesz elérhető, és aki akar, kérhet hozzá fémes felületet is. Arról sajnos még nem szól a fáma, hogy a mag is kap-e “héjat”, amit lehet rajta cserélni. A készülék töltéséről egy egyedi töltőkábel fog gondoskodni, mely a magra csatlakozik mágnes segítségével, s onnan tölti magát az órát, és a hozzá csatlakoztatott extra akkumulátor modulokat.
A blokkok, az előbb említett műanyagból készülnek, de kapnak egy ugyancsak említett héjat. A héj dizájnját szabaddá tették a készítők, így bárki aki késztetést érez, csinálhat akár magának is, 3D nyomtatóval – esetleg, de a piacra is gyárthat bárki saját dizájos fedeleket. A gyártó eleve szerződött a brit luxusékszereket gyártó Tateossian-al, akik extra burkolatokat fognak ajánlani az órához. A blokkok három fázisban kerülnek kiadásra, az órával együtt rendelhető lesz extra üzemidőt biztosító akkumulátor modul (80 mA-es teljesítménnyel), szívritmus mérő, GPS, NFC és egy Felfedező modul, ami egyszerre szolgáltat magassági, nyomás és hőmérséklet adatokat. Második fázisban lesz elérhető a SIM card, ujjlenyomat érzékelő, LED és programozható gomb modul. A SIM modulra várók számára jó hír (bár egyelőre ugye, ez nekünk magyaroknak nem sokat jelent), hogy a gyártók máris leszerződtek az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatójával (AT&T) illetve az Egyesült Királyságbeli EE szolgáltatóval is a készülék forgalmazásáról.
A harmadik fázis ezen modulok kiadása után, minden egyéb lehetséges modult magába foglal, melyeket a Module Store-ba akár egyesével is lehet majd rendelni, hozzá tartozó héjjal, vagy anélkül is.

Szoftver

Mint fentebb már említettem, a készülék teles értékű Android rendszert fog futtatni, mégpedig a KitKat egy változatát. A hozzá tartozó developer kit-et még azelőtt nyilvánosságra hozzák a fejlesztők, hogy az órákat postázzák a támogatóknak. Mi több, már most keresnek androidra fejlesztő csapatokat, akik elkészíthetik alkamazásaik azon verzióját, melyet az óra is tud majd futtatni.
Az alapszoftver tartalmazni fogja a szükséges elemeket, hogy a készülék out-of-the-box képes legyen a következő funkciókra:

  • Értesítések kezelése a csatlakoztatott telefonról
  • Fitnessz adatok gyűjtése
  • Hívások kezelése
  • Naptár, és messaging kezelése
  • Diktálás értelmezése
  • Alvásmonitorozás

Természetesen, mivel a szállításig még sok idő van, remélhetőleg az alkalmazásfejlesztők is több 3rd party app-al tudnak majd minket megörvendeztetni.

A Kickstarter project

A project keretein belül az órát egy szíjjal, vagy az órát 4 modullal lehet megvenni. Több kategória is van, ezek igazából csak az árban térnek el egymástól. Két stretch goal-t jelentett be a fejlesztő, az első elérésekor két lehetőség nyílt meg: egyrészt minden órát Gorilla Glass üveggel szerelnek, másrészt lehetőség nyílt fém festést adni az órának, extra pénzért cserébe. A második goal az AMOLED kijelzőt hozta el, illetve a nyílt forrású héjakat.
Super Early Bird-ként $250, Early Bird-ként $260, Late Early Bird-ként $275 kerül az óra + 4 blokk, de ezek a perkek viszonylag hamar elfogytak. Van még a $285-ös perk, amiből több, mint 200 áll még rendelkezésre.
Vannak azonban módosítók, amiket érdemes kihasználni.
Első, hogy a Backer Club tagok egy extra blokkot kapnak, amennyiben olyan perket választanak, ami óra + 4 blokkot jelent.
Másrészt, ha már támogató linkjével váltok ti is a projekt részévé, akkor az 1-1 extra blokkot jelent mind nektek, mind a meghívó számára.
Harmadrészt a projekt futása alatt tetszőleges mennyiségű extra blokkot “foglalhattok” le magatoknak, egységesen $30 áron. Később ezeket a lefoglalt blokkokat TETSZŐLEGES blokkokra tudjátok majd váltani, akkor is, ha az az adott blokk kisker áron akár jóval többe kerülne ennél.

Amennyiben érdekel tehát a dolog, érdemes még most, a kampány lezárulta előtt benevezni. Részletesebben kifejtett infókat illetve kapcsolódó beszélgetéseket találsz a BLOCKS HU Google plusz gyűjteményemben.

Akció még, hogy a BLOCKS szervezni fog egy angliai “műhelylátogatást”. Ide lehet utazást nyerni, a világ bármely részéről, ők fizetik az utat, szállást. A részvételi feltételek itt.

2015.11.18.

+