MojAndroid
(x) hirdetés

Figyuzzatok milyen haikut költöttem:

Itt van a hétfő

Jöjjön hát a Hírhétfő!

Kezdjük el máris.

(Mint látható, nem a költészetemből élek.)

I’m the Blizzard King, I can do anything (a hét híre WTF-je)

Az Activision Blizzard felvásárolta a King-et, a Candy Crush Saga-t (és mást nem is nagyon) fejlesztő céget. Az ár: 5,9 milliárd dollár. Ahogy a podcastban már lamentáltunk rajta, ez elképesztő összeg. Több, mint 300 ezer darab lélegeztetőgépet vehettek volna belőle, amivel egy életre elfelejthető lenne a “minden drága dolgot lélegeztetőgépre átszámolva demagógoskodunk el” probléma. Persze nyilván nem a Candy Crush Saga ér ennyit, hanem a mögötte álló (ülő, buszozó, napozóágyban vagy olyan lila hammock-ban tehénkedő, hivatalban vagy órán unatkozó) felhasználó, akinek a szívéhez pénztárcájához a legrövidebb út a gyomrán mobilján kersztül vezet. De akkor is rengeteg pénz.

A King egyébként érdekes cég, pontosabban érdekes példa arra, hogy mekkora elképesztő della van a mobil játékokban. Maga a cég 1400 embert foglalkoztat, a 2014 márciusi IPO-juk alapján 7,08 milliárd dollárt ér, és 2014-ben 575 millió dollár nettó profitot termelt — az negyedannyi, mint a Samsung Mobile 2014-es nyeresége… gyakorlatilag egy darab butuska mobilos játékkal!

Heti JAJ: Nexus 5X árazás

nexus 5 price

Nem tudom tifelétek mi újság, mifelénk már rendelhető a Play Store-ból a Nexus 5X — de majdhogynem minek: a 16 GB-os verzió 479 Euró, a 32 GB-os pedig 529, JAJ. Mennyibe kerül ez majd, mire Magyarországra ér, meg még postázás, miegymás?

Helyreigazítás: a Chrome OS marad

Múlt heti Hírhétfőnkben valótlanul állítottuk, hogy a Chrome OS-t beolvasztják az Androidba, és hogy a tény, hogy Hiroshi Lockheimer kettő darab Chrome OS-es eszközt is vásárolt a gyerekeinek, jó dolog volna. (Azt sehogy sem állítottuk, hogy rossz.) A lényeg: cikkünk után a Google hivatalos blogposztban cáfolta az értesüléseket, a Chrome OS tehát nem, ismétlem: nem lesz merge-ölve az Androidba. Integráció viszont lesz, és ennek mi külön örülünk, mert az integráció jó.

A hét felfedezése: ha eltöröd, a Nexus 6P eltörik

Legalábbis ez derül ki az alábbi videóból, amiben a szimpatikus úriember már másodszorra tör el egy Nexus 6P-t, miután először nem hittek neki. Szerintem meg kéne győzni, hogy ez még mindig nem elég hihető, én már kíváncsi vagyok, hogy hány Nexus 6P-t hajlandó kettétörés céljából megvásárolni.

A tanulság: ne törd el a telefonod. Ha esetleg ilyen 90 fokban élesen hajló segged van, akkor pedig ne hordd farzsebben. Remélem segítettem. (Most nézem, hogy a Verge is kb. erre jutott.)

Mindenmás

  • Decemberben jöhet a Xiaomi Mi 5, legalábbis egy kínai leaker információi szerint. Konkrétan december 3-án lenne a bejelentés, az eszköz Qualcomm Snapdragon 820 alapokon sütné a rántottát, meg a 4 GB RAM-ot, az Adreno 530 GPU-t, az 5,3″-os QHD kijelzőt, a 16 vagy 64 GB háttértárat, a 16 megapixeles kamerát, és a 3030 mAh akksit. (A Snapdragon 820-at pedig a fenti leaker infói szerint november 20-án mutatja majd be a Qualcomm hivatalosan.)
  • Konkurenciát kap a Qi drótnélküli töltés szabvány. Az Alliance for Wireless Power (A4WP) és a Power Matters Alliance (PMA) egyesüléséből létrejött AirFuel Alliance némileg konfúz név, mert ugye mi köze a kerozinnak a telefonomhoz, de lássuk be, hogy még mindig jobb, mint hogy Hatalom Matrac Szövetség. Viccet félretéve: bár a Qi szabvány mögött álló Wireless Power Consortium jelenleg egyértelműen az erősebb kutya, az újonnan létrejött AirFuel 195 tagot számlál, köztük olyanokat, mint a Samsung, a Qualcomm, a MediaTek, az AT&T, az Intel, vagy a Starbucks. Plot twist: a 195 cég közül páran biztosra mennek, és mindkét konzorciumban benne vannak.
  • Még a múlt héten röppent fel a hír, hogy a Google chipgyártásra adja a nagy corporate fejét… Nos a hír kicsit jereváni rádiónak bizonyult, de úgy tűnik van igazságtartalma: a jelek szerint a Google, a jelenleg relatíve nagy fejfájást okozó fragmentációs problémát kiküszöbölendő, a nagyobb chipgyártókkal karöltve szabványosítaná az Android eszközökbe építendő-építhető chipgyártást. Ezáltal könnyebben megvalósíthatóvá válnának olyan dolgok, mint az energiatakarékos always-on hangfelismerés, és egyéb jövőbe mutató technológiák. Meglátjuk!
  • Egy 19 ezres mintán végzett közvéleménykutatás szerint az emberek 83%-a nem tervez egy éven belül új telefont, tabletet vásárolni, alátámasztandó az általános közvélekedést, hogy 2015 “unalmas” év mobil szempontból, illetve hogy lassul az ipar, és konszolidálódik a technológia.
  • Benson Leung, egy Google mérnök összefoglalta, hogy mire érdemes USB Type-C adapter, kábel vásárlásánál odafigyelni. Az Amazonon pedig konkrét termékekhez írt használható review-t — ritka az ilyesmi!
  • És végül a heti LOL: a Rufus Cuff, karkomputer; lásd a fejlécképet. Kezet fel kommentben, ha te hordanál egy ilyet! Úgyértem ma, 2015-ben, nem 1987-ben.

Ennyi fért bele ezen a héten, kommentelj, szocializálj, hallgass, jövő héten (na meg még előtte, (App-) vasárnap újra találkozunk!

 

(x) hirdetés
2015.11.09.

+