MojAndroid
(x) hirdetés

Nem elég, hogy vizsgázok, még a cuccaimról is írjak? Na köszi, Kobak! Viccelek persze csak, tényleg köszi a forró krumplit, mindig szeretek magamról mesélni, olyan ez kicsit, mint a Mandroid, csak Androiddal. (És a vizsga is meglett.)

Na de várjunk, egyáltalán mi ez itt? Kobak sorozatindító szavaival:

…mivel többen írjuk az oldalt, s még sose mutatkoztunk be igazán, ezért most se tesszük. Viszont a sorozat keretében mindenki bemutathatja, hogy milyen Androidos vagy Androidhoz köthető kütyü van nála, mit használ, mit használt előtte, miért, stb. Nincs megkötés, csak annyi, hogy utána tovább kell adnia egy embernek a stafétát. Akinek 1 hete van, hogy szintén írjon.

Szóval lássuk a cuccaimat!

Ahogy általános cuccokkal, mostanában mobilcuccokkal is elég minimalista vonalat viszek. Régebben leginkább amiatt, mert mindig volt nálam valami teszteszköz, mostanában ebből ugye visszavettem egy kicsit, de remélem javul majd a helyzet a közeljövőben. Kobak nyomdokaiban én is létrehoztam egy Mwned profilt, listázandó életem telefonjait. (Durva így összegyűjtve látni őket, mennyi pénzt kidob az ember telefonra! Ma meg megvehetném az egész pakkot 10 euróért.) De hát ezek kövületek, közülük csak a HTC Dream van meg, mert azon sose fogok túladni. A mostani kontingens pedig így néz ki:

  • LG Nexus 5
  • Asus Nexus 7 (2012)
  • GoPro Hero 3
  • Xiaomi Yi “Small Ants” intelligens kamera
  • Xiaomi Mi 10400 mAh Power Bank

Vicces dolog ez egyébként, ha azt tekintem, hogy az irodában térdig jár mindenki tesztcélokra tartott Nexus 6-okban meg Androidos autórádiókban, meg Oculus Rift-ben, én meg seniorkodok a minimalizált eszközparkkal…

LG Nexus 5

Számomra a mai napig a Nexus 5 a tökéletes eszköz, szerintem a leghosszabb ideig használt telefonom. A Nexus 5X jó eszköz… lenne, ha lenne benne drótnélküli töltés, ugyanis az íróasztalomon egy jó kis Qi töltő teljesít szolgálatot, és szeretem is, hogy csak rádobom a telefont, és már tölt – ennél semmilyen USB Type-C nem gyorsabb, maximum a töltés sebessége, ugyebár. Nem kizárt, hogy beruházok majd egy 5X-be, de egyelőre marad a Nexus 5. Érdekessége, hogy Márti (3 éves) a közelmúltban földhöz csapta, amitől a GPS antenna némileg pályaelhagyó lett, ráadásul letört az egyik hátlaptartó pöcök. Vettem is egy új hátlapot mintegy 20 Euróért, amit egyelőre fel sem tettem, mert a ragasztott PoC megoldás annyira jó, hogy nincs szívem szétszedni. (Kb. úgy látom, hogy legközelebb akkor kapom szét a telefont, amikor új akkut veszek bele.)

Szóval Nexus 5… és igen, az akkuidő rémes, bár a Marshmallow-ba szerelt Doze technológia nagyot dobott rajta. Ezzel együtt korábban töltőtől töltőig mentem, a legalja az volt, amikor már bringázás vagy gyaloglás közben, az Endomondo miatt lemerült. Ezen feldühödve vettem egy 10400 mAh-s Xiaomi Power Bankot, ha úgy látom, hogy akkuintenzív dolog következik, már csapom is be a zsebembe.

A Doze megjegyzésből sejthetitek, hogy stock Android Marshmallow-t futtatok a telefonon, és ez így rendben is van, jó ideje nem merült fel igényem főzött ROM telepítésére.

Nexus 7

Tabletre jó ideje nem volt már szükségem, amikor igen, akkor is csak olvasni. Erre a célra tökéletes a 2012-es Nexus 7, amit az idő túlnyomó részében a gyerekek nyúznak. Ide tartozik azért, hogy utólagosan hibának bizonyult Lollipopra frissíteni, egyértelműen lassabb lett, hivatalos Marshmallow pedig erre a modellre már nem lesz. A megoldás valami főzött AOSP ROM lesz, majd amikor 0.2-nél kicsit nagyobb lesz a verziószáma.

GoPro Hero 3

Listáztam még a GoPro-mat, amit jelenleg leginkább semmire sem használok… Majd ha visszatért belém az erő annyira, hogy elmenjek szép helyekre bringázni. Próbáltam vele a közelmúltban egy zenei videót felvenni, de a GoPro nem a hangminőségéről híres (erre más megoldást találtunk persze), és a nagylátószög miatt tényleg szinte csak kültéren jó, szóval that’s that.

Xiaomi Yi “Small Ants”

Ami viszont érdekes, és nagy terveim vannak vele, az a Xiaomi Yi “Small Ants” kamera, nem összetévesztendő Kobak Xiaomi Yi kamerájával. Tudom, ez kicsit megtévesztő, de a két dolog teljesen különböző, hiszen az enyémnek a nevében benne van az, hogy “kicsi hangyák”, amiért eleve jár egy hátbaveregetés a termék névadásáért felelős csapatnak. Másrészt ez a kamera nem mobil, hanem infra LED-del ellátott, otthoni megfigyelésre való cucc, kb. mint a Nest Cam. Alapkiszerelésben ez egy kizárólag a hozzá tartozó Android appon keresztül nézhető kamera, viszont némi hackelés árán gyönyörű 720p éjjellátó h264 streamet ad, amivel aztán azt kezdünk, amit akarunk, pl. bekötjük a háztartásban fellelhető egyik Raspberry Pi-re telepített ZoneMinderbe, és kész az otthoni biztonsági kamera rendszer… na de ez egy másik cikk témája lesz. A lényeg, hogy egy olcsó, jó cuccról beszélgetünk, minősített kivétel az Android alkalmazása, amit annyira nehéz letölteni, elindítani, és konfigurálni is, hogy tekinthetjük a setup háromszintű biztonsági fícsörének is.

Node ennyi unalmas kütyüzés után jöjjenek az

Appok

A telefonomon jelenleg 183 app van telepítve a rendszerappokat is beleszámolva. Ne ijedjetek meg, megpróbálok csak a fontosabb/érdekesebb alkalmazásokra szorítkozni. Az appokat a telefonomon jelleg szerint szoktam rendezni: nevezhetnénk stackeknek, de inkább talán maradjunk a foldernél, mielőtt antigeek milíciák kiegyenesített vasvillákkal és kiélezett üllőkkel útnak indulnak Hollandiába, hogy megbüntessenek.

Munka címszó alatt szinte mindenre Google appot használok, a Google Mail/Calendar/Keep/Drive/Docs/Spreadsheets/Slides szeptumvirátus-vagy-mi szinte mindent lefed, amire az embernek telefonon dolgozáshoz szüksége lehet. Ami itt extra: a Trello.

Blogoláshoz nem használok sok mindent: a tech híreket (meg egy csomó minden mást is) Feedly-ben követem, Pocket-ba mentem, és WordPressen blogolom, bár azt csak ritkán telefonról. SwiftKey ide vagy oda, írni valódi billentyűzeten a legjobb.

Fotómenedzsment: a fotóimat Google Photosban tárolom megelégedéssel, amihez (pontosabban a személyes Google Drive-omhoz) vettem még 100 GB tárhelyet, ez egy ideig még elég lesz. (És persze mindenről offline backup, kb. havonta. Felhőben cuccot backup nélkül nem tárolunk.) Fotómegosztásra Instagram, megosztás előtti bütykölésre a zseniális Snapseed app, ami tegnapelőtt óta már RAW-ot is tud kezelni.

A gyűlölt kommunikációs appok: Google Hangouts az elsődleges, de ott a rémes Skype (amiben, ha elveszed a fókuszt az appról, elkezd szakadozni a hívás, what), a tulajdonképpen kevésbé rémes Facebook Messenger, a 21-ik század IRC-je Slack és a munkahelyem default kommunikációs programja, a Zoom. (És hogy miért gyűlölöm a kommunikációs appokat? Hosszú és szomorú történet, lényege az hogy utálom a silósodást, ami jó ideje megy a kommunikációs platformok világában. Meg mindenhol máshol a weben.) Ide tartozik, bár az architektúra alacsonyabb szintjén a PushBullet is, ami remek szolgálatot tesz, ha pl. SMS-t kell küldenem (notebookról), vagy szimplán csak a notebookon kikeresett linket mobilon akarom olvasni.

A kemó alatt nagyon jó szolgálatot tett a prokrasztinációs folder, vagyis a “mivel basszu üssük el az időnket, amiből rengeteg van, miközben a kezelés miatt agyunk szinte zéró” folder. Ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy Twitter → Facebook → Google+ → Google News & Weather → 9GAG → Imgur → XKCD Browser, majd ha ezzel megvoltam, akkor kezdem elölről az egészet, Twitter → Facebook → stb. Jut eszembe: Twitterre nagyon sokáig nem voltam hajlandó a, hogyismondjam, szuboptimális hivatalos appot használni, de sajnos a korábban legjobb alternatíva Talonba sikeresen implementáltak pár olyan bugot, ami miatt mégiscsak ráfanyalodtam. Ráadásul egy ideje Joaquim Vergès (ex Falcon fejlesztő) is a Twitter csapatát erősíti, úgyhogy van remény egy tényleg jó hivatalos appra.

A geek appok, amikkel különböző geek személyiségeimet elégítem ki: Baristame (kávégeek app), MarineTraffic (hajógeek app, Hollandiában kötelező), Windguru (időjárásgeek app), és Waves gitárhangoló azokra a pillanatokra, amikor törik az abszolúthallás.

A MacGyver folder: Handy Scanner Pro, Wifi Analyzer, Fing hálózati svájcibicska (már csak a neve miatt is), HERE Maps (ami még mindig veri a Google Maps-et offline navigációban és navigációs ui-ban), RecForge II Pro (meglepően jó minőséget adó hangfelvevő app), Twilight (Pro), hogy este ne égesse ki az agyamat a telefon még minimum fényerővel is, Android Device Manager, ami jól jön amikor valamelyik gyerek a kanapé párnái közé rejti a telefonomat, és végül Food Planner, ami egy rettenetesen szar alkalmazás, de még mindig nem találtam nála jobb megosztott bevásárlólista/recept appot, és amiben családi trollkodássá vált, hogy minden bevásárlólistába mindig betesszük a sliced shallots elemet.

Mozi: Yatse az OSMC médiacenterem távirányítására, Transdroid az ööö izé, szóval filmkölcsönzéshez, tudod, na; és hiszed vagy nem, egy Kodi is fent van a telefonomon, ha netán éjszaka támadna kedvem filmet nézni, amikor a család amúgy aludna. (A médiaszerverem filmes folderjei meg természetesen meg vannak osztva LAN-on.) A letöl kikölcsönzendő sorozatokat egyébként IMDb-n találom meg, aztán showRSS feedek segítségével küldöm a médiaszerveren levő Transmission-daemonra. És mielőtt megkérdezitek: nem, nem szoktam a telefonon levő Kodi-t a telefonon levő Yatse-ból távirányítani. Pedig megtehetném!

Sport: Endomondo, egyszerűen azért, mert 2009 óta azt használom, valamint újabban Google Fit, de csak mert lusta vagyok kikapcsolni. (Az Endomondo-hoz előfizettem egy Premium csomagot is, hogy csillivilli statisztikákat tudjak nézni a mozgásomról.)

Zene: Google Play Music (All Access előfizetéssel), SoundCloud (a napi betevő radiOzora psytrance miatt), és Relax&Sleep, aminek segítségével terápiás madárcsicsergést és patakcsobogást veszek magamhoz időről időre.


Hát ennyi volna… Pontosabban a telefon egyik legfontosabb felhasználását, a gyerekek általi akku benchmark-ot (aka. játékok) nem említettem, ez elég változó — kevés stabil játék (Dots, a zseniális Dustoff Heli Rescue, Sky Force, Leo’s Fortune) mellett időről időre újabb időszakos kedvencek bukkannak fel, most pl. eléggé pörög a Minecraft PE és az Adam and Eve (na meg az Adam and Eve 2).


De ezzel tényleg kifújt a lista, szerintem megelégedésetekre…

A stafétát pedig ünneélyesen továbbadnám Lapajnak, Szöginek, valamint Rumcájsznak — urak, 1 hetetek van, or else!

2015.10.30.

+