MojAndroid
(x) hirdetés

Egy új sorozatot szeretnék indítani az Androidportálon. Remélem lesz még több része is majd. Ez Rajtatok múlik. Az androidportal.hu szabad. Ide bárki írhat, jöhet ötletekkel, sorozatokkal, stb. Viszont mivel többen írjuk az oldalt, s még sose mutatkoztunk be igazán, ezért most se tesszük. Viszont a sorozat keretében mindenki bemutathatja, hogy milyen Androidos vagy Androidhoz köthető kütyü van nála, mit használ, mit használt előtte, miért, stb. Nincs megkötés, csak annyi, hogy utána tovább kell adnia egy embernek a stafétát. Akinek 1 hete van, hogy szintén írjon. Ha nem teszi, akkor 7 évig nem fogja tudni unlockolni a telefonja bootloaderét, s még az is lehet, hogy minden nap hamarabb merül majd le a telefonja. Ismeritek ezeknek a láncleveleknek a hatásmechanizmusát, remélem.

És hogy a dolog pörögjön, indulásképpen rögtön 3 embert jelölök meg. Ne aggódjatok, ők is most értesülnek a dologról.  Így a jövőben egy ideális héten 3 új emberrel ismerkedhettek meg. Illetve a cuccaival.

Az eheti Podcast adásban is szóbakerült néhány cucc, így ez a pár hete pihenő bejegyzés is ideje, hogy hódító útjára induljon, vagy eltűnjön véglege a sűlyesztőben.

Cuccaim:

  • Huawei Mate S
  • LG G3
  • Nexus 4
  • HTC RE Camera
  • Xiaomi Yi
  • APC Mobile Power Pack

Jelenleg az elsődleges telefonom egy Huawei Mate S. Erről bővebb teszt is lesz nemsokára, még alig több, mint egy hete lassan két hónapja költöztem át véglegesre a telefonba. Most épp így második telefonom egy LG G3, amin eredetileg teszt jelleggel, most már azonban úgy tűnik véglegesen Cyanogenmod fut. Az LG gyári alkalmazások hiányoznak róla nagyon, főleg a kamera és a távirányító. Az utóbbira épp ma nemrég találtam egy megoldást, hogy felpakoljam rá. Egy Nexus 4 (ez az utolsó telefon, amiért pénzt adtam egyébként) lépett másodikból harmadik pozícióba. Ezen stock Android fut, de a bootloader nyitva, ha esetleg bármi beavatkozásra lenne szükség.

Amikor valami olyan esemény van, hogy nem praktikus telefont fényképezésre, videózásra használni (pl. vízközeli, esetleg vizes esemény), akkor a RE camera kerül elő, bár újabban egy Xiaomi Yi is része lett a családnak. Tablet világ felett a gyerekek vették át az uralmat, így azt már nem sorolom a saját cuccaimhoz. Bár még féllábbal ott vagyok egy Nexus 7-esen.

Az elsődleges telefonomban egy Vodafone flottás telefonszám van, ahol a beszélgetés egész baráti, de a havi 2 GB adatot viszonylag könnyen el szoktam fogyasztani. A G3-ban pedig egy céges Telenor kártya tesz szolgálatot. Egy darabig a ChatSim lakott a Nexus 4-ben, de kislányom a nyáron megtanulta kezelni a kamerát is, s így a Hangouts üzenetei tartalmasabbak lettek, adatgazdagabbak, s a ChatSim-től kaptam egy e-mailt, hogy elfogyott a keretem. Majd jelezték, hogy kicsit ha visszafognám magam, végül tettek egy ajánlatot, hogy ha fizetek, akkor visszakapcsolják a kártyát. Így most az parlagon hever.

Lehet, hogy jól töltöm, lehet, hogy nem a telefonomat, de a biztonság kedvéért szokott nálam lenni egy Power Pack is. Ráadásul épp a múlt héten került vissza a telefonra az Ingress is, s közeleg a tél. Ez a kombináció pedig tudvalevőleg nem akkumulátorbarát.

Előtte sok más telefont emésztettem már. Ezeket nemrég felvittem a mowned profilomba. Csak érdekességképpen írom le, hogy a legelső telefonom egy Panasonic G450 volt. Igazi antennával, s érettségi után vettem a zsebpénzemből. Akkor még Pannon GSM, Praktikum SIM kártyával, s borzalmasan drága volt telefonálni róla. Cserébe nem volt rajta rendes játék, s még polifónikus csengőhangok (ami akkoriban nagy szám volt) se voltak rá. Aztán jött a fantasztikus, s nagytudású 3210-es… de térjünk vissza az Android világba!

kobak telefonjai by mowned

Az első Android telefonom a legelső Samsung Galaxy (i7500 mindazoknak, akiknek ez többet mond) volt. Annak még csak az volt a neve, hogy Galaxy (semmi sallang a Galaxy után). Később vált ez a név a koreai cég androidos sorozatának a jelzőjévé. Aztán a jobb hackelhetőség miatt HTC Magic követte, majd jöttek a Nexusok.

Mate S

Remek hardver, de az Emotion UI… Szép, de továbbra is Android idegen nekem. Igazából abban bíztam, hogy egy hét alatt már nagyon megbarátkozunk, de ez nem lett így. Jelenleg egy Google Now Launcher fut a telefonon. Így viszont már nagyon kellemes.

A fényképezőgépe nem rossz, de még van mit csiszolni rajta szoftveresen. A nálam lévő verzión még nem a végleges szoftver fut. Az ujjlenyomatolvasó viszont nagyon jó. Egyszerű, gyors, s keveset téved. Szelfit még nem csináltam a segítségével, de notification lehúzás, galéria lapozás, notification kipucolás területén már nem vagyok szűz. A kopogást is egyre gyakrabban használom (pl. képernyőkép készítésére). Jönnek majd a részletek is.

G3

Szeretem ezt a telefont. A hátsó gombok nagyon kézreállnak, s nagyon kényelmesek. A Mate S-en is talán ezért is szeretem ennyire a hátsó ujjlenyomatolvasót, s az azon keresztül elérhető funkciókat. A G3 volt az első olyan telefon, amire azt mondtam, hogy fényképezőgép nélkül is el merek indulni akár egy hosszabb utazásra is komoly kompromisszumok nélkül. Előtte a Note 3-mal indult ez az érzésem, de ott nem volt ennyire meggyőző.

Sajnos a Cyanogenmod rontott a fényképezés élményen. Majd az új Google Camera lehet, hogy visszahozza… De a teljes kép viszont sokkal pozitívabb. Igen, Nexus, s a pure Android vonalat szeretem. A Stagefright és egyéb kellemetlenségek híre pedig adott még egy lökést a váltásnak.

Nexus 4

Míg az előbbi két telefon is jól néz ki, a Nexus 4 szerintem a mai napig az egyik, ha nem a legszebb Android telefon. A mérete pedig ideális. Pedig anno hogy meg voltunk lepődve, hogy mekkora nagy! A mai napig egyébként kiválóan teljesít a telefon, a kamera nem művészi képek készítésére lett kitalálva, de 1-1 jó kép azért született ezzel a telefonnal is életem során.

Appok

…minden egyébre ott a Titanium Backup. És sok év után, továbbra is ott van a telefonomon. Igaz, most csak a G3-mon (többiek nincsenek rootolva). A jelszavaimat a Lastpass tárolja. Ez a telefonról-telefonra költözésnél nagyon praktikus, egy-egy telefonteszt idején. A fényképek, videók mennek a Google Photos felhőbe, s a Copy, illetve a Tresorit appok is lementik a képeket, amikor töltőn van a telefon. Így minden biztonságban van. Az arra érdemes, vagy épp az hangulatomnak megfelelő képet fel szoktam tölteni az instagramra.

A telefonon fut a Cerberus app, biztos, ami biztos alapon. És a telefonok között, telefon-laptop közötti szinkronizálásra a Pushbullet az elengedhetetlen alkalmazás.

Billentyűzetnek több kitérő után a Swiftkey az alapértelmezett. Ennek nagyon egyszerű oka van. 3 nyelven beszélek, s abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy viszonylag rendszeresen használom is ezeket. Ez pedig az egyetlen billentyűzet, ami kezeli egyszerre mindhármat. Nem kell nyelvek között váltani, nem kell odafigyelnem, hogy épp legutóbb milyen nyelven hagytam.

Tömegközlekedni a Google Maps segítségével szoktam, vezetéshez a Waze-t használom. Parkolni ha kell, akkor a Simple appon keresztül fizetek.

Tanításhoz, gyerekeknek otthoni értelmes telefon használathoz rengeteg appot használok. Természetesen a listát kellene frissíteni már…

Kommunikációra Slack, Viber, Hangouts, s társai, todo listnek pedig a Trello vált be. A Twittert a hivatalos kliensen keresztül fogyasztom.

Magánlevelezésemet a Gmail, az összes egyebet pedig az Outlook intézi. Igen, én is csodálkoztam, de nagyon megszerettem, s nagyon bevált az Android verzió. Megbízható, s szép.

Játszani a Soccer Stars, Ingress appokkal szoktam. Néha elcsábulok egy-egy kör dots-ra is.

Folytatás

A következő cuccaim bejegyzésre Lipilee, Syck és FBoldog urakat kérem fel! Egy hete van mindegyiküknek, hogy teljesítsék a feladatot.

(x) hirdetés
2015.10.23.

+