MojAndroid
(x) hirdetés

Miután már mindenki mindent megírt az S6 edge plusról, mi is kézbe vettük egy szubjektív tesztelésre. Véleménycikk.

Általában nem szeretek telókat tesztelni. Mindig bennem van, hogy mindenben azt a tulajdonságot keresem, ami kiemeli a mezőnyből a tesztkészüléket,  milyen egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Manapság elég nehéz egyéniségre lelni és még nehezebb egyedi és pozitív tulajdonságra lelni a mobileszközök piacán. Az S6 Edge plus kapcsán is nehéz volt egyediséget találni, görbe kijelző ide vagy oda, egészen addig nem rajongtam érte, amíg nem néztem át lehetséges kiegészítőket.

Készülék ház

Az S6 edge plus házára csak a „vékony” kifejezés megfelelő a valóság leírására. És nem elég, hogy vékony, az edge kialakítás még rá is erősít. A ház csavarmentes akksi csere, buhera teljesen kizárt. Gorilla glass elől és hátul, oldalt fém, nyugodtan kijelenthető, hogy prémium anyag használatról van szó.

A fizikális home button nem hiányozhat erről a készülékről sem, már csak azért sem, mert a Samsung is ide építette be az ujjlenyomat olvasót. Alul kapott helyett a jack dugóaljzat, az micro usb slot és az egyetlen hangszóró. Jobboldalon egyetlen power button van, baloldalt vol up és vol down. A készülék tetején van a nano sim foglalat, ami tűvel nyitható (a csomag tartalmazza). Státusz LED van, infra nincs. NFC, BT van sőt egy speciális mágneses komponenst is kapott az amerikai mágneses bankkártyás fizetés miatt (a bankkártya mágnes csíkját képes emulálni a telo).

Display

Az S6 edge plus legmenőbb tulajdonsága a kijelző. Azon kívül, hogy a Samsung AMOLED menthetetlenül kék, az edge lekerekítés nekem nagyon tetszik. Nem is értem, miért nem ilyen minden mobil illetve nagyon várom, hogy az asztali monitor és a TV is hasonlóan eltüntettesse a csúf kávákat. Szerencsére az az örület, hogy mindenáron valami új funkciót akartak az edge felületre kötni elmúlt. Nincs rá szükség, nem kell, hogy valami elkápráztató dolog legyen az edge felületen, bőven elég az a plusz ergonómia, amit a szem és a kéz kap az íves felületnek köszönhetően.

samsung-galaxy-s6-how-to-get-it_hqnr

5.7” elsőre viccesnek tűnik, de pár perc használat után durva gépelési sebesség érhető el, köszönhetően annak, hogy nagyon könnyű „két kézzel” (két hüvelykujjal) gépelni. A legszebb BlackBerry Boldos időket idéző produktivitást lehet összehozni. Furcsa mód az edge felületre kötött gyári funkció (definiálható gombok, kb. mint egy desktopon a launcher bar) felület fent kapott helyett, így egy kézzel tartva szinte lehetetlen megbökni a nyitófület, így ez az én életemből teljesen kimaradt, nem tudtam megszokni, hogy felül van.

A képernyő konfigurálása több opció is létezik. Lehetőség van csökkenteni a felületet és egykezes módra váltani. Valamint a színtartományát is lehet váltani négy darab, előre definiált mód között. A harsány színek maradnak, talán a kékség valamennyire csökkenthető. (És persze a Google Now launcher is simán telepíthető)

Az edge felület lehetne edgebb, még azt a minimális kávát is megszűntethetnék, ami megmaradt. Ez még akkor is igaz, ha a legtöbb alkalmazás nincs felkészítve arra, hogy a széleken görbülni fog a kijelző. A leglátványosabban full screenben futó, tartalmi appoknál jelenik meg az edge előnye.

Képregényeket idáig csak és kizárólag 24”, 90 fokban elforgatott monitoron voltam hajlandó olvasni, de az edgenek köszönhetően végre kanapén is elfogadható élmény volt a Marvel appot indítani. Tény, hogy képregényekhez inkább egy edge kialakítású tablet lenne az ideális de kezdetnek nem rossz.

DSC_0008
Művész fotó a Samsung S6 edge plus-ról sötétben, a színek és formák visszaadására.

Az edge és az 5.7”-es képernyő egyébként zabáltatja magával a tartalmat és az új appokat. És ez teljesen szándékos vagy időben felismert tulajdonság. Az S6 edge plus egyik home screenjén gyárilag ott van a Flipboard app felülete, amit nem is lehet lecserélni, csak kikapcsolni lehet. Ez a felület egy tökéletes magazin formátumot kínál, bár tény, hogy főleg az angol nyelvű tartalmak esetében villant nagyot. Se a screenshotok se fotókon nem sikerült megfelelően visszaadni a kézben tartott tartalmat, így maradt pár screenshot kis színes tölteléknek.

Ha már tartalom. Meglepő módon nem volt a telefonon előre felmásolt videó, még csak egy 10 másodperces reklám film se. Mit tehet ilyenkor az ember, felmásol pár ripet. Esetemben ez egy bluray Matrix és egy blueray Tron:Legacy volt. Furcsa mód a VLC Player lagolt, nem is kicsit. Nem meglepően a gyári player nem boldogult az audio codec-kel. Viszont a BS player remekül teljesített és azt kell mondjam, hogy telefonhoz képest megfelelő volt a kép minőség. Mivel nincs két hangszórós stereo hangzás, fülhallgató nélkül csak az egyik oldalról jön a hang ami nem a legtökéletesebb, cserébe egészen katasztrofális de ki az aki így nézne filmet?

Napjainkban egyre fontosabb a streaming is, de mivel a 4G-t csak tetheringgel tudtam tesztelni csak annyit tudok elmondani erről, hogy teljesen átlagos volt a streaming minősége és tZeus13 caster poénjaitól se fagyott le a Twitch.

Screenshot_2015-10-04-20-53-32

TouchWiz

Ha Samsung, akkor TouchWiz, ha TouchWiz akkor általában fanyalgás. De. És most azok akik az Androidban a Linux féle szabadságot szeretik, csukják be az egyik szemüket és csak hunyorogva olvassák: a TouchWiz felnőtt és bizony nagyon sokat tesz az Android népszerűségéért. Legalábbis megfelelő hardwaren. Az S6 edge+-on pedig egyenesen a legjobb formáját hozza. Sajnos el kell fogadni a tényt, hogy az Android menthetetlenül több részre szakadt. Ennek a folyamatnak vannak előnyei, vannak hátrányai, lehet nem szeretni és lehet szeretni, a lényeg nem változik.

Az egyik ilyen jelentős rész a Samsung mini univerzuma. A TouchWiz mára megkapta nem csak a saját arculatát, de úgy tűnik a főfunkcióját is megtalálta a Samu.

Bár lehet, hogy teljes missread a részemről, de az S6 edge plus kialakítása a tartalomfogyasztásról szól. A kijelzőnek nagyon jól állnak a news appok, a twitter (facebookot nem teszteltem) és persze minden olyan app, ahol több percig időzik a felhasználó tartalmat nézve, olvasva.

Az érzést erősíti, hogy az egyik homa screen dedikáltan és kizárólagosan a Flipboard appnak van dedikálva.

Lag vagy nem lag? Nálam nem lagolt pedig próbáltam durván meghajtani a vast, de pöccre indult minden, már már zavaróan gyors volt minden launcher szintű interakció. Hozzá kell tenni, hogy beszéltem olyan S6 edge plus tulajdonossal, akinél sikerült belagolnia a rendszernek (vagy valamelyik appnak). Azok számára akik imádják berhelni az Androidot egy igazi csapda érzését kelti a Samusung logikája, azoknak akiknek a „működjön, ne nekem kelljen bütykölni” logika alapján használják a mobilt, a TouchWiz tökéletesen fog teljesíteni.

„Bloatware”

Van. Meglepően sok az az app mennyiség, amit nem lehet uninstallálni csak letiltani. Egy korábbi Samsung Microsoft megállapodásnak köszönhetően előretelepítetten érkeznek az MS termékek és egy részüket nem is lehet eltávolítani. További finom részlet, hogy a Microsoft Word-öt csak MS regisztrációval lehet használni, belépés nélkül nem sikerült szerkeszteni. Tény, hogy a Microsoft legalább annyiban megbízható, hogy ismert a kiléte, jelene múltja, míg egy ismeretlen kínai fejlesztő által összerakott és előtelepített alkalmazással azért lehetnek egészséges kétségeink.

Kamera

A kamera indítása nagyon gyors és hozza a megfelelő mobilkamera szintet, talán még egy picit az átlag fölött is teljesít az algoritmikus rásegítés. Tőlem nagyon távol áll a mobilos fényképezgetés művészi szintje, így nem tudom különösebb elemezgetni a képeket.

A video rögzítésénél fixen 3 perc 22 másodpercet írt maximumnak (32GB verzió volt nálunk), hogy ez szoftveres vagy hardware-s limit volt, nem derül ki, de akár csak a fényképek esetében, a mobilos videozással sincs túl nagy tapasztalatom. (Semmilyen settings nem lett beállítva, csak a gomb nyomogatás ment).

 

Raw video file (csak a minőség lett átbökve, minden más gyári settings): https://mega.nz/#!dsoDVIKB!NEb8bRl7dq06vkswcmdViKJpjUpbZEv8QFqfBAskGqE 

Video: MPEG4 Video (H264) 3840×2160 30fps 47801kbps [V: VideoHandle [eng] (h264 high L5.1, yuv420p, 3840×2160, 47801 kb/s)]
Audio: AAC 48000Hz stereo 256kbps [A: SoundHandle [eng] (aac lc, 48000 Hz, stereo, 256 kb/s)]

Hangzás, zene

A dobozban kapunk egy headsetet, ami viszonylag felejthető minőséget ad, de aki aktívan hallgat zenét a mobilján és igényli a megfelelő basst és magast az úgyis eladta már a lelkét egy megfelelő fülhallgatóért cserébe.

Itt érdemes megjegyezni, hogy telefon összelinkelése autó kihangosítással elsőre nem ment simán. Hogy pontosan miért az rejtélyes, és nem is sikerült reprodukálni a hibát, a két “devicenak” nem sikerült egymást felfedezni, de másik autóval tesztelve azonnal létrejött a kapcsolat majd visszaülve az első autóba másodpercek alatt sikerült az összekötés.

Tárhely, proci, memória

Screenshot_2015-09-29-16-49-25A 32GB-vel szkeptikus vagyok és úgy általában a microSD nélküli létezés is elég fájdalmasnak tűnik. E tekintetben az S6 edge plus nem tudott meggyőzni. Elképzelhető, hogy a microSD hiánya annak köszönhető, hogy egy prototípusban nagyon visszafogta a rendszert az microSD léte (I/O műveletek) és az is elképzelhető, hogy copyright védelem miatt nincs lehetőség mozgatható háttérre és az is elképzelhető, hogy a cloud szolgáltatások erőltetése miatt limitált a tárhely. Bár hogy is van, ez mindenképp egy olyan gyenge pont, ami komoly visszatartó erő lehet.

 

 

 

 

 

 

A procira nem tudok panaszkodni, melegedés csak videó nézés közben jött elő és akkor se volt tarthatatlan a helyzet. Lassan de biztosan eljön az idő, amikor lefekvéskor nem a szoba sarkait számolgatjuk elalvás elősegítésének céljából, hanem a telefonunk processzor magjait.

Screenshot_2015-09-29-10-29-28Screenshot_2015-09-29-10-23-51

4GB memória. Négy. Isteni, remélhetőleg ez lesz az új ipari szabvány és elfelejthetjük az 1GB-2GB verziókat. (És ezzel egy időben a 32bites rendszernek is ideje lenne búcsút inteni.) A memória használat elég viccesen alakult. Sok esetben a TouchWiz nem is fért bele a screenbe (5.7” display!!!) ellentétben pl. a memória használatot mérő appal ami képes volt akár 300MB –ot is befoglalni magának, ki tudja minek.

Screenshot_2015-10-01-22-03-08 Screenshot_2015-10-01-22-05-35

 

Jó jó, de miért cseréljem le a telefonon erre? Összegzés…?

Ide kellene valami frappánsat írni arról, hogy miért igen/nem. Sajnálatos módon én ahhoz a jól képzett consumer réteghez tartozik, aki bármit megvenne, ha lenne korlátlan pénze. Gondolom ezzel sokan vagyunk így, de az S6 edge plus ára azért még engem is elgondolkodtat. A készülék ára karcolja 300,000 Forint pluszt, ami egy telefonért azért elég nagy összeg. Ez az összeg még a bankkártyám limitjénél is magasabb (250,000 HUF) úgyhogy a vásárlás fizetés része is komoly tervezést igényelne.

A szituációra jellemző, hogy nagyon meggondoltam, mikor hova viszem magammal a telot, teszttelefon ide vagy oda, ha baja esik, fizetni kell (további visszatartó erő volt a nano sim foglalat és a lejárt teszt nano simkártyám, de ez már egy külön történet).

Sokáig nem tudtam hova tenni ezt az árazási stratégiát. Tény, hogy a telefon minden porcikája prémium. Az is tény, hogy lazán veri az iPhone-t jó néhány területen. Az is tény, hogy a Samsungnak egyre nagyobb profitot kell termelni egy telefonon, mert csökkenő tendenciát mutat az értékesítés, legalábbis a tervekhez képest.

Ez az ingadozás egészen addig tartott, amíg nem fedeztem fel a Samsung VR headsetekhez kapcsolódó release date-ket.

Idén már jöhetnek a 100 dollár körüli headsetek, amikhez már csak egy izmos, nagy kijelzős telefonra van szükség és meg is van a VR set.

Azt hiszem a Samsung egyik üzleti terve most, ezekben a napokban ér az előkészítés fázis végére és kezdik meg a végrehajtást.

Az S széria és Note család kiváló VR display lesz. A legújabb generációban megvan minden, ami ahhoz kell, hogy tökéletes VR élményt adjanak és azok a consumerek akik most fognak először a VR-ra találkozni megfelelő első élményt kapjanak.

Számomra az S6 edge plus egy tökéletes tartalomfogyasztó eszköz, ami már a VR korszakra készít fel.

Nagyon várom, hogy tudjuk tesztelni az S6 edge plust egy VR headsettel, VR kontenttel és kiderüljön, tényleg a VR az új zászlóshajó.

 

 

 

(x) hirdetés
2015.10.06.

+