MojAndroid
(x) hirdetés

A HTC One sorozata régóta az Android telefonok egyik ékköve. A taiwani telefongyártó telefonjára mindent lehet mondani, de azt nem, hogy recseg-ropog, műanyag, vagy hogy nem minőségi termék.

A külső alapján sokáig csak ruhát, órát és ékszert vettünk, mára azonban a telefon esetén is egyre fontosabb e külső megjelenés. Igaz, hogy a telefon az ideje nagy részét a zsebünkben, táskánkban tölti, de amikor kipakolja mindenki a telefonját az asztalra, akkor mi is szeretnénk ezt büszkén tenni. Egy-egy ilyen alkalommal a HTC One M9 nem hagyhat semmi kívánnivalót maga után. Az unibody háznak nagyon jó fogása van, s egyben elegáns és masszív is.

Természetesen a HTC kapcsán rengeteg dolog van most a levegőben. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a részvényeik kikerültek a taiwani tőzsdéről. A HTC keresi magát. Azt gondolom azonban, hogy továbbra is az egyik leginnovatívabb mobiltelefon és elektronika gyártó cégről van szó. Ne felejtsük el, hogy az Android hőskorban még ők voltak A Gyártó (csupa nagy betűvel). Azóta is rengeteg dolobban úttörők és formabontók voltak. Így a tőzsdei lépés ellenére sem temetném a céget. A piacnak szüksége van egy HTC-re. Egy erős(ebb) HTC-re.

Nézzük mit kapunk a One M9-es telefonjával! Mi van a dobozban?

A szokásos töltő, adatkábel és leírás kombinációt találjuk gusztusosan becsomagolva. A telefon külsőre nem sokat változott az előd M8-as szériához képest. Egyébként egy M9+ verziója is létezik a telefonnak, az 5.2″ kijelzővel kerül forgalomba, szemben az M9 “csak” 5-ös méretével.

A kamera elég domináns a hátlapon. Itt a taiwani mérnökök nem bízták a véletlenre a dolgot, s egy 20 megapixeles kamerát helyeztek el a hátlapon.

Nagyon jó képeket lehet vele készíteni. Gyors a fókusz. A G3 mellette, hiába a lézeres autofókusz, többször lassabbnak bizonyult stabil fókuszpont találásban.

Specifikáció

Specifikáció terén hozza a tőle elvártat az M9.

  • Kijelzőméret: 5,0″ (Corning Gorilla Glass 4)
  • Kijelző felbontás: 1080×1920 (Full HD)
  • Processzor: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • Memória: 3GB RAM/32GB ROM
  • microSD bővíthető, Nano SIM
  • Kamera: 20 megapixeles
  • Android 5.0 (Lollipop), 5.1 frissítés érkezett rá még augusztusban
  • Akku: 2840 mAh
  • Méret: 144.6 x 69.7 x 9.6 mm
  • Súly: 157 g

Vélemény

A One M9 egy kiváló telefon. A Sense kezelőfelület 7-es verziója elég kiforrott már. Érezhető, hogy a taiwani gyártó nem ma kezdte el a kezelőfelület kialakítását. Annak ellenére, hogy az utolsó pixelig át van gondolva, s gondosan ki van alakítva, nekem még mindig rendszeridegen. Ezt írom a TouchWiz, s az Emotion UI-ra is, de a három közül még mindig a Sense ami a legkevésbé zavaró.

A telefon tetején helyet kapó infra remekül használható távirányítóvá varázsolja a telefont. A HTC ad is hozzá alkalmazást, így pillanatok alatt beüzemelhető, s univerzális távirányítóként kezelhetjük az összes otthoni kütyüt.

BoomSound Speaker. Ezek a telefon tetején és alján helyet kapó, előre néző(!) hangfalak, amik mobiltelefontól elvárható hangzásnál sokkal többet hoznak. Így bár nem hatalmas kijelző, de élmény rajta pl. YouTube videókat nézni. És ha épp áramszünet van a buliban, akkor beállítható zenehallgatásra is. ;)

Itt jegyezném meg, hogy a telefon képes melegedni, ha 4K videót rögzít vele az ember, vagy elmerül valami combosabb hardvert igénylő játékban. Az én tapasztalataim szerint ez azonban nem annyira veszélyes. A G3 esetén néha azt éreztem, hogy elolvad a műanyag borítás hamarosan, itt viszont a fémház hamarabb elvezeti a hőt.

Mindezek ellenére, hogy minden adott, minden a helyén van, maradt bennem valami hiányérzet. És ez talán annak köszönhető, hogy kihozott a HTC már rengeteg újdonságot. A mai napig használom a RE kamerát, s nagyon szeretem. Ha tablet, akkor a HTC által gyártott Nexus 9 az egyik kiszemeltem (erről majd még lesz szó a héten). A Magic, s a Nexus One a mai napig két kedvenc telefonom volt. Ez a telefon a maga sokkal letisztultabb formájával, mindenre elegendő hardver specifikációjával sem emelkedik ki annyira, mint az említett elődök. Belesimul a mai elvárásokba, s a HTC-től nem ezt várjuk.

Akartok egy csúcsminőségű Android telefont? Vegyetek HTC One M9-et! Akartok 10 év múlva is még HTC-t? Akkor szóljatok a mérnököknek, tervezőknek, hogy ennél több kell!

(x) hirdetés
2015.10.05.

+