MojAndroid
(x) hirdetés

Már megszellőztettük mindenhol (figyelitek a passzoló M-es alliterációt?) az új Android verzió nevét. Ami a Marshmallow nevet kapta. Magyarul Mályvacukor.

Mit fog tudni az Android M?

  • Lesz benne egy Doze nevű szuper funkció. Amikor a telefon/tablet a beépített szenzorok segítségével meg tudja állapítani, hogy régen nem nyúltunk a készülékhez, s ilyenkor azt enerigatakarékos mélyalvó (deepsleep) módba kapcsolja.
  • A különvöző hozzáférések, s jogokat is újratervezték a rendszerben. Mostantól minden jogosultságot újralehet engedélyezni, telepítés után is.
  • Chrome és appok közötti jelszavak átjárhatóak lesznek.
  • Az M elvileg majd jól kitalálja, hogy milyen appal szeretnénk megnyitni valamit. Eddig ezekre jöttek az idegesítő(?) kérdések.
  • Google Now on Tap. Appokban a home gomb hosszú lenyomásával kontextus-érzékeny Google keresés futtatható. Sok esetben a copy-paste helyett lehet majd így közvetlenül a Google segítségét kérni személyre szabva (ahogy most is tudja a Now, hogy mire vagy kíváncsi). Kicsit jobban közelít a Now ezzel a személyi asszisztens irányába.
  • Google Wallet mostantól Android Pay. Bár nálunk a Wallet is féllábú volt, vagy annyi sem, így ezt a változást annyira nem fogjuk megérezni. Bár amikor a GooglePlex-ben jártam kint, ott már 2 évvel ezelőtt is tökéletesen működött a Wallet mint fizetőeszköz.

Miközben röpködnek a Developer Preview verziók a fejünk felett, a kérdés nyitva marad, hogy az átlag földi halandók mikor kapnak majd M-et a telefonjukra. Sokan ugyebár még az L-re várnak.

(x) hirdetés
2015.08.20.

+