MojAndroid
(x) hirdetés

A CM egyike, ha nem a legősibb, s legelterjettebb custom ROM Android rendszerekre. És a mostani hatalmas Stagefright hírverések közepette talán egy kicsit még nagyobb figyelem irányul a Cyanogenmod felé. Hiszen a nightly verziók már védettek a Stagefright ellen.

Stagefright

Ez pedig mindenki számára, akik kicsit is aggódtak, hogy mi lesz velük és telefonjukkal, egy fontos érv az alternatív ROM mellett. Hiszen ahogy már írtuk vannak szerencsések, akik Nexus vagy valamelyik Dél Koreai gyártó telefonjait használják, ők havonta kapják a biztonsági frissítéseket. A többiek viszont kénytelenek vagy nagyon figyelni, vagy felülni a CM vonatra.

Itt tudjátok megnézni, hogy a telefonotokra van-e hivatalos Cyanogenmod.

Sajnos nincs általánosnak tekinthető módszer arra, hogyan telepítsünk bármilyen telefonra Cyanogenmodot. Ráadásul garanciavesztéssel jár, s egy rossz mozdulattal papírnehezékké változtathatjátok a telefonotokat. Így tehát mindenki csak saját felelőségre vágjon bele a buliba! Mi nem vállalunk semmi felelősséget.

A CM kínál egy beta állapotú installert. Ezt még sose próbáltam. Ha belevágnátok a telepítésbe, akkor az első lépés a bootloader kinyitása. Ez néhány telefon esetében a gyártó által is támogatott, így pillanatok alatt megoldható. Máshol sajnos trükközni kell vele. Erre a legjobb kiindulási pont szerintem az XDA fórum. Ott a saját készülékre rákeresve, találtok útmutatókat, letölthető ROM-okat (nem csak CM). Az LG G3 esetében ez így fest:

Screen Shot 2015-08-17 at 9.23.49

Miután a bootloader nyitva, a telefon rootolva van, már azt csináltok vele, amit akartok. Itt lehet tönkretenni. Nagyon gyorsan, s könnyen.

Egy custom recovery-t érdemes feltenni (régebben a clockworkmod volt, most a twrp szerintem ami a legjobb), mert az mindent tud, amire valaha vágytatok. Nandroid backup (vagyis teljes mentés, így ha mégse jön be a CM, akkor vissza tudtok térni az eredeti állapotra) mindenképpen ajánlott!

Ezután letöltitek a ROM-ot, amit kinéztetek Magatoknak, s mehet a telepítés!

Nekem a G3-mon 3 napja fent van, azóta vissza se néztem. Egyetlen dolog hiányzik, az a G3 eredeti kamera alkalmazása (az eléggé). A nightly még néha köhög, de ezért nem nevezik stabil verziónak. Azonban a mostani nightly-k már jól mutatják, hogy hamarosan érkezik a stabil 12.1, mert ezekkel már alig akad probléma.

Érdekes, hogy a hup gazdája, trey is most váltott a OnePlus telefonján CM-re. Első lépésekről itt olvashattok, erre pedig a további kalandjait találjátok.

(x) hirdetés
2015.08.17.

+