MojAndroid
(x) hirdetés

A Huawei Magyarország jóvoltából először a P8 Lite, utána pedig a P8 vendégeskedett nálam. Mindkét telefont hosszan nyúztam. Amit mindkét esetben el kell mondani, ezek szép telefonok. És ha a hírek igazak, márpedig egyre több ilyen hír terjed az Interneten, akkor a Huawei által gyártott Nexus telefon lehet az ideális telefon.

A P8 Lite volt az első vendég. Amikor a telefont kézbevettem a csomagolás volt az első pozitív meglepetés a telefonban. A tok a szokásos téglatest alakú, de az oldalán nyílik, s oda csúsztatható be a telefon. A P8 esetén természetesen ezt egy kicsit még strapabíróbbra, jobbra készítették. A Lite csomagolása papírból van, míg a P8 esetén kemény műanyagból készült az.

A Huawei belépett a prémium kategóriába. A P6 is remek telefon volt, a P7 ezt megerősítette, de mindkét esetben hiányzott számomra az a kis plusz. Ráadásul a P6 esetén elég erős volt az iPhone érzése az embernek. A kis történelmi áttekintés után viszont lássuk a két telefont. A P8 lite a P8-hoz képest gyengébb, de a kialakítása hasonlóképpen elegáns, s nagyon jó kézbe venni.

huawei-p8-lite-specs

A fenti képen is leolvasható, hogy “csak” 720p kijelző kapott helyet a P8 lite telefonban. A többi specifikációja tulajdonképpen az élmezőnyben tartja a telefont.

Tapasztalatok

A P8 lite egy szép telefon. Átlag használat mellett soha semmi problémám nem volt vele. Átlag használat alatt értem, hogy internet böngészés, fényképezés, telefonálás, üzenetek írása, közösségi média használat, s ezenkívül a navigálást sorolom ide.

Bár a telefonban 2 GB RAM kapott helyet, ennek ellenére úgy tűnik viszonylag gyorsan sikerült azt megtölteni. Ilyenkor előfordult, hogy megakadt a telefon, várni kellett 2-3 másodpercet, hogy megtörténjen az alkalmazások közötti váltás. Azonban, ha odafigyeltem, s 3-4 alkalmazásnál több egyszerre nem futott a telefonon, akkor nem találkoztam az akadás problémájával.

Másik probléma, amibe beleütköztem, az a következő képen látható.

PIN kód

Az Emotion UI nagyon kellemes tulajdonsága, hogy szép beépített háttérképeket cserélget minden egyes képernyő ki és bekapcsolás között. Vagyis, amikor felébreszted a képernyőt egy új kép fogad. A fenti képen sajnos épp abba a problémába ütköztem, hogy a flamingók fenekén nehezen látható, hogy jó pin kódot ütöttem-e be, illetve hogy épp hányadik számnál tartok. Ez normál esetben nem probléma, azonban egy olasz sim kártyát kellett első alkalommal beüzemelnem, vagyis nem az ismert álmomból felkelek és beütöm pin kódot kellett bepötyögni.

A két fenti apróság mellett nagyon jó emlékeket őrzök a P8 lite kapcsán. A kamerája átlagos. Vannak olyan mobiltelefonok, amiknek a kamerája kiemelkedik a mezőnyből. Ez a P8 Lite erős középmezőnyben helyezkedik el ebben a megmérettetésben.

P8

Ami a P8-at illeti, itt már nincsenek kompromisszumok. Cserébe kétszerannyiba is kerül, mint a P8 lite. A Huawei P8 standard verzió javasolt bruttó fogyasztói ára: 169 900 Ft.

A P8-at az új Kirin 930 nyolcmagos 64-bites processzor és 2600 mAh-s akkumulátor működteti. Azért a nap végére sikerült lemeríteni, de jól bírta a terhelést az akku is, s a processzor is. Itt semmi nem akadt, minden azonnal indult.

Kettős antenna modell: A Huawei által szabadalmaztatott Signal+ technológia a kompakt és nagy teljesítményű kettős antenna modell és a gyors váltást biztosító technológia segítségével a telefon intelligensen felismeri a legjobb használati módot. Amennyiben az antenna egyik vége fedésben van és a jel erőssége gyengül, a P8 azonnal átkapcsol az antenna másik végére, biztosítva ezzel az erős jel-kapcsolatot. Ez a funkció jelentősen csökkenti a megszakadt hívások számát.

A Signal+ tényleg jól vizsgázott. A G3 többször dobta el a hálózatot, vagy éppen meg sem találta, amikor a P8 stabilan tartotta a térerőt.

A kamera is remekül vizsgázott. Amikor a lite esetén azt írtam, hogy átalagos, akkor a P8 esetén azt kell, hogy mondjam, hogy partiban marad a G3, G4, S6, s a többiek által vezetett mezőnyben.

A fényfestés funkciótól nem estem hanyatt. A Find my phone viszont annál praktikusabb. Persze az ember egy teszt telefonra vigyáz, mert a gyártó sajnos visszakéri azt, azonban előfordulhat, hogy bizony nem emlékszem pontosan hol tettem le a telefont. A funkció egyelőre csak angolul működik, de a magyar tájszólást is egészen jól kezeli a telefon.

A rendezői módot nem próbáltam ki. Pedig ez egy másik izgalmas adalék. A telefonról lehet további telefonok kameráját irányítani, s ilyen módon több kameraállásból rögzíteni ugyanazt az eseményt. Érdemes lenne egyébként egy filmes embert megkérdezni, hogy mennyire használható ez a felvételi mód igazándiból. Vagy ez csak egy kis játék nekünk, amatőröknek.

The app was not found in the store. :-(

Végszó

A P8-at használva azt gondolom, hogy a Huawei gyárból kikerülő új Nexus lehet a következő telefonom. A P8 Lite kiváló választás azoknak, akik egy igényesen összerakott, s jó telefont szeretnének maguknak, de nem a százezres kategóriában keresnek maguknak új eszközt.

A P8 család egyébként egy újabb taggal bővült, ez a P8 Max. Ez a telefon (6,8 col esetén még lehet telefon szót használni?) még nem járt nálam.

2015.07.31.

+