MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor a ChatSim nyereményjáték és termékbemutató volt, többek jelezték, hogy várnának egy tesztet is. Mivel amikor azt írtam, még csak nemrég bontottam ki a borítékból a ChatSim kártyámat, nem tudtam részletes tesztet közzétenni.

Egy hónapnyi használat után viszont összeírom a tapasztalataimat.

A ChatSim egy remek dolog, de elég körülményes jószág. Ezt úgy tűnik az olaszok is tudják. Emiatt a beállítások menüpont már nem csak szöveges, hanem képernyőképekkel segített.

ChatSimJutalomfalatka az olaszoknak, hogy mindezt stock Android 5.x felületen mutatják be. ;)

Ha a roaming adatot engedélyeztük, utána már sima ügy lehetne, de itt jön a neheze. Meg kell fogni minden nem chat alapú adatforgalmat.

Az APN beállítás még egy fontos kritérium. Mert ahogy azt már korábban írtam, a SIM kártya, amit a telefonba helyeztünk egy észt szolgáltatóhoz kapcsolódik. Azonban nekünk nem az ahhoz tartozó APN-re lesz szükségünk, hanem egy speciális ChatSim APN-t kell beállítani.

Ez sem bonyolult. A lenti képeket bemutatják lépésről lépésre.

Screen Shot 2015-07-31 at 9.33.28

Erre a háttér adatforgalom tiltása volt az elsődleges megoldás. Abban az esetben, ha valaki a gyári Android rendszeren éli mindennapjait. Bizonyos gyártói felületek tartalmaznak azonban ennél sokkal szofisztikáltabb megoldásokat is, mint pl. az általam kevésbé kedvelt EMUI. Ott alkalmazásra bontva meg tudjuk adni melyik app kaphat mobilnet kapcsolatot, s melyiket szeretnénk tiltani.

Multimédia

Az utóbbi héten kislányom (8) használja a SIM kártyát. Küldözgetett képeket is. Az is remekül működött. Azonban egyszercsak kaptam egy e-mailt, hogy elfogyott a Multimédia keretem. Mostantól csak szöveg és emoji. OK. Gondoltam ránézek, mivel merítettük le azt. Mert világos, hogy nem kevés kép cserélt gazdát az utóbbi napokban, de azért mégis jó lenne tudni, mennyit szabad, s hogy lettek a kreditek elszámolva.

ChatSim Balance

Ezt sajnos nem sikerült megtudni. Mert csak azt látom, hogy bizony kiszürkült a Multimédia rész. Amíg volt keret, addig látszott. Utólag viszont sajnos nincs lehetőség historyt áttekinteni.

Opera Max

A háttér adatforgalom tiltásával van némi gond. Persze ez nyaralás során előny is lehet. A telefon nem fog pittyegni, ha Bözsi üzenetet írt nekünk a Facebook Messengeren. Erre rájöttek a ChatSimnél is, s kitalálták, hogy az Opera Max alkalmazás lesz erre a megoldás.

És lássunk csodát, valóban sokkal barátságosabb lett az élet az Opera Max alkalmazása után. Az adatforgalmat visszakapcsoltam, s az Opera Max-ban tiltottam le minden appot, ami nem chat. Ez a rész nagyon egyszerűen, s jól működik.

Az Opera Max-ot ezekután feltettem a saját telefonomra is. Mivel adatforgalom csökkenést is ígérnek. Ehhez persze némi bizalomra van szükség, hiszen az adatforgalmunkat az Opera VPN-jén keresztül bonyolítjuk ebben az esetben. Be lehet kapcsolni egyébként WiFi hálózatokon is az Opera Max-ot. Ott az adatspórolás nem hiszem, hogy szempont. Itthon szinte mindenki korlátlan adatforgalommal rendelkezik otthoni Internet esetén. Ha pedig kávézóban lógunk a WiFi-n, akkor senkit nem érdekel, mennyit lehet spórolni a kávézónak adatforgalomban. Annál viszont izgalmasabb, hogy ez utóbbi esetben az adatforgalmunk némileg titkosítva történik az Opera VPN-en, így esetleg kevésbé vagyunk kitéve valami rosszcsont kölyöknek, aki épp a “hogyan szerezzük meg mások Facebook hozzáférését a kávézó WiFi hálózatán” kisokosból tanultakat ülteti át gyakorlatba.

Nekem kb 10%, amit meg tudott fogni a mobil adatforgalmamban. Ezeket főleg a képeken spórolta össze.

Végszó

A ChatSim teljesen jól működik. Utazáshoz, ha tényleg nincs nagyobb igény, mint gyors üzeneteket küldeni, s néhány selfie-t, akkor kiváló. Ha bármi többre van igény, akkor marad a helyi SIM kártya, vagy a szolgáltatói napi Internet jegyek.

Itthoni használatra is alkalmas lehet. Nálunk Hangouts üzenetváltásokra van most bevetve. Az Opera Max előtt ez nehézkes lett volna, az említett háttér adatforgalom tiltása miatt.

Az Opera Max nem rossz, de nem hiszem, hogy sokáig marad a rendes telefonomon.

(x) hirdetés
2015.07.31.

+