MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor felmerült az okosóra kérdés, valahogy mindig oda jutottam, hogy a Withings Activité az az óra, amit el tudok képzelni hosszútávon is. Volt rajtam sokfajta okosóra, de mindegyiknél a világító digitális kijelző, s az azzal járó pár nap (már amikor pár nap) alatt lemerülő akkumulátor volt a problémám. Egy óra mutassa az időt. Ez a dolga. Minden más funkció extra. Amikor ez megfordul, s az extra funkciók az elemi képesség, vagyis az idő mutatásának rovására mennek, akkor szerintem ott baj van.

Gondolom Ti is ismeritek azt amikor az ember benyúl a zsebébe, hogy megnézze a telefonon az időt, s a beérkezett értesítések miatt elkezdi nyomkodni. Eltelik két perc. Telefon vissza a zsebbe. Eltelik pár perc, s érkezik a felismerés, hogy igazából az időre lettem volna kíváncsi. Telefon elő, teljes koncentráció mellett csak az időre fókuszál az ember, siker.

A Withings ügyesen fogta meg az okosóra koncepciót. Azt mondták, hogy csinálunk egy analóg órát, amit felvértezzünk okos tulajdonságokkal. Vagy valami hasonló járhatott a fejükben. A lényeg, hogy a végeredmény egy olyan óra lett, ami 8 hónapig bírja. Igaz, 8 hónap után nem töltőre rakja az ember, hanem kukába az elemet, s belerak egy újat.

Nekem az eredeti Activité a kiszemelt áldozat, de most “csak” a Pop verzió jutott el hozzám. Mivel én a nagyobb órákhoz vagyok szokva, a Pop nekem pici, emiatt fura érzetet keltett. Női kézen viszont mutatós. Mindkét értelemben. A Pop műanyag, s gumi/műanyag szíj is jár hozzá. Többi paraméterében tulajdonképpen megegyezik a nagy testvérével.

Activité Pop properties

Szép csomagolásban érkezett, s ami az Android felhasználók számára talán a legfontosabb, hogy pár hónapja elérhető végre az Android alkalmazás is.

Withings Health Mate
Price: Free

Az alkalmazás a szokásos dolgokat tudja. Szinkronizál az órával, s szinkronizál a felhőbe a Withings adatbázisába. Ami külön hasznos, hogy regisztráció után össze tudjuk kapcsolni a Google Fit fiókunkkal, így oda is bekerülnek az adatok, amiket az Activité gyüjt.

Withings

Az Android világban kevésbé ismert a cég, mert egészen mostanáig ők sem láttak túl az iOS univerzumon. Azonban most, hogy nyitottak, itt a lehetőség előttünk is, hogy megismerjük a céget, s termékeiket. A cég 2008-ban alakult, Franciaországban. Okos mérlegekkel indítottak, aztán a baby monitor, s mostanra az okosóra került fel a termékpalettára.

Activité Pop

Az óra mindazokat a funkciókat tudja, amit a Fitbit vagy a Jawbone aktivitás mérői, vagy éppen a Xiaomi Mi band. Mindezt teszi határozottan gusztusosabb külsővel, lényegesen hosszabb akkuidővel, s azzal az extrával, hogy ez egy óra, vagyis az időt is mutatja.

Egy olyan funkciója van, amit nem sikerült (még) tesztelni, ez az úszás követés (tracking). Ez egy egyedi dolog, ilyet a többi aktivitás mérőben nem találtam. Viszont erről majd még későbbiekben kell majd beszámolnom.

A lépésszámláló része pontosságában a telefon lépésszámlálójával megegyezik. Minimális, elétérés van a kettő között hol erre, hol arra. Ami érdekes, hogy az alvás követő funkciója teljesen automatikus. A Fitbit Flex esetén (ilyenem volt pár hónapig) az alvás követést be kellett kapcsolni. Az ember jól megpaskolta a flexet, s erre az átment alváskövetésbe. Viszont ha ez elfelejtődött, akkor ezt másnap reggel az alkalmazásban lehetett korrigálni. Be tudtam állítani, hogy este 11 és reggel 6 között én aludtam, mire az app ennek megfelelően kezelte az érzékelt mozgásomat.

Az automatikus felismerés a jó és a rossz is a Withings esetén. Jó, mert nem kell gondolkodni, hogy most átállítottam-e. Tulajdonképpen az órát az ember felveszi a kezére, s az 8 hónapig ott van. Nem kell levenni, felvenni, s mindig ellátja a feladatát. Felismeri mikor mit csinálsz, s a telefon segítségével az időzónák közötti váltást vagy a nyári/téli óraátállítást is automatikusan lekezeli. A probléma akkor van, amikor az automatizmus nem megfelelően működik. Pl. egy filmnézés közben úgy dönt, hogy Te most alszol. És akkor azt alvásnak könyvelte el. Pont.

Vagy amikor leteszed az órát. Ilyen is volt az első időszakban. Olyankor kapsz egy olyan hosszú és kiegyensúlyozott alvás értékelést, hogy Guinness rekord lehetne belőle.

És ez az egyetlen, de dühítő hibája a rendszernek. Ha az utólagos korrekciót engedélyezné a Withings, akkor egy közel tökéletes óra és okostelefon szimbiózist sikerülne megteremteni.

App

Az app alapvetően remek. Pillanatok alatt átlátható, s teljesen egyértelmű. Piros pont a Google Fit integrációért. Az elmúlt 1 hónapban 3-4 frissítés érkezett, s javítják, fejlesztik azt folyamatosan.

Az egyetlen probléma, ami úgy tűnik megmaradt a Bluetooth kikapcsolása után hiába kapcsolom azt vissza, az app nem tud újra kapcsolódni az órához. Ilyenkor az alkalmazás kilövése majd újbóli indítása megoldja a kapcsolódási gondot. Gondolom ez is javítva lesz, most azonban erre érdemes odafigyelni. Átmeneti megoldás a Bluetooth ki nem kapcsolása.

Összességében

A Withings Activité család legkisebb tagja beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Kényelmes, jó eszköz. Az alkalmazás gyermekbetegségeit remélem javítják, a firmware-t pedig folyamatosan frissítik a franciák.

 

(x) hirdetés
2015.06.02.

+