MojAndroid
(x) hirdetés

app_sale_2014_10_20

Az első írásomban egy programot szeretnék bemutatni nektek, mely segít a nyaki görcsök megelőzésében és  egy pillanat alatt eltűnnek a fekete csíkok.

Ezen kis applikációt 2014 elején fedeztem fel. Akkor még csak az „almáskert”-ben (AppStore) lehetett megtalálni, de örömmel vettem, mikor úgy döntött a fejlesztő, hogy Google Játékok (Google Play) közé is publikálja.

De a lényegre térve. Mindenki futott már bele olyan helyzetbe, hogy sétál az utcán és pont ott, pont akkor egy szuperhős menti meg mindenki életét az égből hulló égi áldástól. Azonnal bele nyúl a zsebedébe és előkapja kamerás mobilját, hogy levideózza.
Sikerült is, megvan az évszázad videója, de mikor hazaér és megnézné rájön, hogy hoppá…. a telefont függőlegesen, vízszintesen és fordítva is tartotta. A Tv pedig vízszintesen van rögzítve a falra. El is kezdi a nyak gyakorlatokat és közelebb somfordál hogy nagyban lássa a történéseket ezzel kiszűrve a két fekete csíkot a kép szélén.

Na hát ezen szituációban segít ezen ötletes program melynek készítői megelégelték hogy fáj a nyakuk.

Horizon looping-forever
Horizon Camera működési elve (Kattints a képre az animációhoz)

Működése nem bonyolult. A telefon gravity szenzorát vagy accelerométerét hívja segítségül hogy eldöntse hogyan is tartjuk a mobilunkat. Mindig egy vízszintes szélesvásznú képet metsz ki a kijelzőn (mint a videóban) ezzel megóvva minket ezen helyzettől.

Ingyenes verziója egy kis Horizon logót biggyeszt a sarokba és 15 mp felvételét engedélyez, ami nem sok, de tesztelésre bőven elegendő. Ha bevált az app akkor egyszeri 242 JMF (Jó Magyar Forint) -ért ezen korlátozást feloldhatjuk.

  • A program jelenleg Android 4.3 feletti készülékekre tölthető le melynek meg is vannak az okai. Egy régebbi készüléken is sikerült annó futtatni és azt tapasztaltam gondok vannak:
    plusz terhelést jelent a telefon számára az állandó korrigáció
  • Full HD 30 képkocka mellett a forgatási átállást nem tudja a videóba kódolni elég gyorsan
  • A memóriakártya vagy belső tárhely írási sebessége nem elegendő

és még sorolhatnám. Gondolom a fejlesztők így próbálják biztosítani azt hogy nagy többségében az újabb telefonokon futtassuk.

Jelenleg egy LG G2-en tesztelem tudását. Sajnos még ezen is sikerül időnként a legjobb (High) minőségen (20MBit/s amivel a gyári LG alkalmazási is dolgozik) időnként megakadnia, de én úgy gondolom nem szükséges ez a minőség. Nem csak azért mert sok helyet foglal (7 perc kb 1GB tárhely kell) hanem azért is mert egy YouTube Full HD-s videó másodpercenkén 8Mbit (17 perc 1 GB), így bőven elegendő a minőséget az közepesre (Medium) vagy alacsonyra (Low) állítani, ha nem épp kisfilmet szeretnénk forgatni.

A forgatás használható egy zoom-ként is mely jól tud jönni ha nem tudunk közelebb menni. Az forgatások között lassú és gyors átmenet biztosítja a kellemes hatást és a folytonosságot.

Röviden összefoglalva:

  • Okos, ötletes applikáció
  • Erős készülék javasolt
  • Zoom kényelmes
  • Érintés fókusz és fénymérés videó közben is
  • Korrekciós módok (Flex, Rotate, Fix)
  • Érdemes a beállításokat kipróbálni és adott esetben minőséget lejjebb venni
  • Sajnos lassított felvételek nem készíthetőek vele még Androidon
2015.05.29.

+