MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung S szériája az Android vonal zászlóshajója. Mellette a Note vonal ami kiemelkedik, s a többi telefon mintegy “szőnyegbombázás a világra”.  1-1 hétig az S6 és az S6 Edge tartózkodott nálam. Mindkét telefonhoz kaptam egy Telenor mobilinternet SIM kártyát, ami azt a bizarr helyzetet idézte elő, hogy miután visszaadtam a telefont, jutott eszembe, hogy a telefonálási képességét nem teszteltem egyiknek sem.

Mindkét telefon gyönyörű. Az S6 Edge talán még szebb, ha lehet ezt fokozni. Mindkét telefon annyira vékony hogy a hétköznapi földi halandó igazából nem is érti hogyan kerülhetett ennyi minden a házon belülre. A kamera jól láthatóan kiemelkedik a házból, s ez az, amibe a Samsung hatalmas energiákat fektetett. Az S5 kamerája és kamera szoftvere is jó volt, ezt sikerült még továbbfejleszteni.

Processzorról, adatokról itt most nem lesz szó. Akit az adatok érdekelnek, az a kattintson ide! Bemutató videó, technikai leírás, termékfotók, s minden, ami érdekli, megtalálható az oldalon. Én most egy szubjektív benyomást osztok meg mindkét telefon kapcsán.

Személyes

A két telefon szinte mindenben megegyezik. Az S6 bár nagyon vékony, de gyorsan megszokható, kényelmes, jó fogású telefon. Az Edge esetén folyamatos kettősség volt bennem. Az Edge funkciók jópofák, de egyszerűen nem tudtam megszokni. Nem idegen tőlem bármi újítás, pl. az LG G3 esetén hamar, 1-2 nap alatt teljesen megszoktam a hátsó gombokat, itt egyszerűen nem álltam rá az “edge” vonalra. Ráatásul annyira vékony lesz tőle a készülék pereme, hogy hímestojásként bántam vele.

Nekem az Edge a tipikus “kiteszem az asztalra” telefon. Gyönyörű, mindenki meg akarja tapogatni, kézbevenni, s dícsérik szépségét. Ha analógiát szeretnék hozni, akkor az S6 Edge a telefonok nyári kabrió autója. Színházba, üzleti tárgyalásra az ember elviszi, de nem használja állandóan. Ahhoz túl törékeny. Nem vetettem alá töréstesztnek, s azon ritka telefonok egyike, amit mindig a megfelelően magas polcra tettem, hogy a gyerekek se érjék el.

Az S5 műanyag hátlapjával gagyi játékszernek hat mindkét S6 telefontípus mellett. A sima S6 azonban már elképzelhető mindennapi telefonként számomra is. Azonban már nem tölti be ugyanazt a szerepet, amit az S5 próbált. Az S5 egy strapabíró telefon volt, az S6 egy elegáns telefon.

A Samsung mindkét telefonhoz adott tokokat, azok azonban túl robosztusra sikerültek a kecses készülékek számára. A vezetéknélküli töltés jópofa, de még mindig úgy érzem, hogy gyerekcipőben jár.

Szoftver

Mindkét telefonon Android 5.x fut. A Lollipop minden előnyével. Így az egy éritéses NFC-s “beköltözés” villámgyorsan megtörtént mindkét készülékre. A Samsung nem adta fel a Galaxy Store-t. Sőt! Teljese erővel nyomja azt. Samsung S6 vásárlók egy csomó úgynevezett Galaxy Gift ajándékban részesülhetnek.

Sokáig a Samsung a Dropbox ajándék gigabájtokat adott, most a Microsoft OneDrive felhőjébe kaphat mindenki 100Gb extra tárhelyet két évre, ha S6 vagy S6 Edge készüléket vásárol. Emellett Pocket, Wunderlist prémium előfizetést kap egy évre, s még sok kisebb szoftveres ajándékkal lehet gazdagabb.

A telefonokon futó TouchWiz már messze nem annyira tolakodó, mint az elődökön volt. Ez számomra, aki egyébként elsőnek cserélne launchert a TouchWiz láttán meglepő és nagy pozitívum volt. Bár már a Note 4 is mutatott ilyen jeleket. Így egyik telefon esetén sem cseréltem egyből le a launchert egy Google Now indítóra vagy bármi másra.

A Samsung teljesen átitatta a rendszert az S Health egészségügyi funkcióival. Az S4 óta nagyon sokat fejlődött a rendszer, s a beépített érzékelők is.

Edge vonal. Ide kitehető értesítő, vehetünk is ilyet a Galaxy Store-ban (legtöbb ingyenes). Kipróbáltam, de egyszerűen nem nekem találták ezt ki.

Kamera

16 megapixel, F1.9. Bár azt írtam fentebb, hogy nem írok adatokat, itt ezeket mégis érdemes megjegyezni. A kamera alkalmazás is nagyon sokat fejlődött. Teljesen manuális módban is tudunk fényképezni, ami a kísérletezőknek, vagy hobbifotósoknak nagy örömére szolgálhat. Érdekes újdonság, hogy a Galaxy Store-ból tudunk különböző fényképező módokat letölteni. Pl. Sport módban ha szeretnénk fényképezni, akkor két tapp, s a Galaxy Store-ból már tölthető az ingyenesen elérhető Sport mód. Gyenge fényviszonyok mellett is remek képeket készít a kamera.

20150521_212237

A fenti kép kézből készült. Sötétben, esőben. Régen ilyet állványról, tükörreflexes géppel lehetett csinálni.

A fehéregyensúlyt azért be lehetett csapni a zöldségekkel, gyümölcsökkel, de ezek utólagosan a legegyszerűbb fényképkezelő alkalmazásban is korrigálhatóak.

 

Végszó

Az S6 a Samsung életében az egyik legnagyobb lépés volt a prémium szegmens irányába. Olyan minőségi anyagok, gyönyörű vonalvezetés jellemzi a koreai gyártó új telefonjait, ami azelőtt nem volt. Nincs műanyag, nincsenek mozgó, “ropogó” alkatrészek. Minden tökéletesen egyben van. Sajnos az árcédula is követi ezt a trendet.

Az S4-ig, de még talán az S5 is mindenki telefonja volt. Az S6 már nem, “öltönyös telefon” lett. Az Edge biztosan. Kérdés, hogy mi fogja betölteni az űrt a Samsung termékpalettáján azok számára, akik nagyon jó telefont akarnak, de nem szeretnék vitrinben, bombabiztos tokban tartani azt.

(x) hirdetés
2015.05.25.

+