MojAndroid
(x) hirdetés

Kerekes Gergő tesztjét olvashatjátok az LG G Flex2-ről:

Ez most nem egy „Teszt” lesz, nem lesznek specifikációk, és pontszámok. Ez az én véleményem 5 napnyi használat után. Részrehajlással nem vádolhattok, volt már Samsungom, Sony-m, a családban ajánlottam már Alcatelt, Xiaomit, LG-vel viszont most először találkoztam közvetlenül.

20150407_113442Kezdjük a külsőségekkel. Ez az LG második hajlított kijelzős telefonja a G Flex után. A kijelző 0,5”-al összement, tehát 5,5”-os. Ennek én kifejezetten örülök, nem szerettem volna sokkal nagyobb telefont, mint az eddigi Xperia Z. A két telefont összemérve minimális a növekedés, magasságban kb 0,5 cm, szélességben pár milliméter, a vastagságáról ne beszéljünk, nem igazán összemérhető, mert a Z sík volt, és mindenhol egyformán vastag (vékony), ez meg ugye ívelt, keresztbe és hosszában is. Legyen elég annyi, hogy egyáltalán nem érzem böszmének. Középen 9 mm vastag, ami a készülék 4 éle felé vékonyodik, és végig változik. Kézbe és zsebbesimuló. Nekem dedikált telefonos zsebem van, mindig a nadrágom bal zsebe a telefonomé, mást ebbe sosem teszek. A hajlításból adódóan hiába nagyobb egy kicsit, mint az eddigi Xperia Z, jobban a combomhoz simul, sokkal kevésbé észrevehető a jelenléte. Kézben vagy asztalon viszont elég szembeötlő, pár nap alatt tucatnyiszor hallgattam végig a címben említett megjegyzést.

A készülékház műanyag, elöl egy vékony krómkeret fut végig a kijelző körül, amit elvileg GorillaGlass 3 véd a karcolásoktól. Hátul egy lepattintható (értsd: foggal-körömmel-pajszerrel lefeszegthető) műanyag hátlap takarja a nagy büdös semmit. Az akkumulátor ugyanis nem cserélhető, de itt lehet behelyezni a MicroSIM-et és egy MicroSD kártyát. Itt ki is térnék egy kicsit a műanyag hátlap legjobb tulajdonságára, miszerint önjavító, és a kisebb karcokat rövid időn belül eltünteti. Na, ezt a tulajdonságát hétvégén sajnos sikerült élesben letesztelni, az eredmény meggyőző. 20150407_113304Csoportképkészítés miatt egy kb 150 cm magas szekrényre tettem a telefont, megtámasztva valamivel. A támasztás nem sikerült túl jól, mivel ahogy elléptem a szekrénytől, a telefon lebucskázott a keményfa padlóra, és irgalmatlan csattanás után megállt a kijelzőjén. Az első szívroham után konstatáltam, hogy a kijelzőnek és a keretnek kutya baja, a hátlapon viszont átlósan teljes hosszában 3-4 karc volt látható. A szemünk láttára gyógyult meg, nem kis eksztázist okozva ezzel a családnak. Pár perc múlva nyoma sem volt a karcoknak.

Manapság divat szidni egy csúcskészüléket, ha nem fémből és üvegből épül, engem személy szerint nem különösebben izgat ez a dolog. Minden anyagnak megvan a maga előnye és hátránya is. Itt a görbeség (és valamilyen szinten a hajlíthatóság miatt) szóba sem jöhettek rideg anyagok, ez a készülék attól lesz „prémium”, hogy hajlított és önjavító. Ízlések és pofonok, de nekem ez kirívóbb, mint egy manapság oly divatos alu-üveg kombó.

Maradva még egy kicsit a külsőségeknél, nyomógombok csak a hátlapon találhatóak, ez felemás érzéseket vált ki belőlem, azt gondoltam ez majd marha kényelmes lesz, de nem, nem az. Érzem, hogy ott a gomb, de hiába van a ki-be kapcsoló kidomborítva a hangerőgombok meg recézve, ösztönösen nem tudom kezelni. Feszt nem azt nyomom meg, amit akarok. Persze ha odafigyelek, és gondosan kitapogatom melyik melyik, akkor rendben, de az már nem ösztönös kezelés, így lassú. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Knock On-Off tökéletesen működik, így a kijelző miatt nem nagyon kell tapicskolni a hátulját, hangerőt meg nem sűrűn állítgatom, és olyankor akár az is belefér, hogy kikeresgessem melyiket kell nyomni. Lehet, hogy később megszokom, és ösztönösen egyből eltalálom őket, de ez pár napos használat alatt még nem sikerült.

A kijelző tehát 5,5” méretű, és „csak” Full HD. Halleluja. Szintén privát vélemény, de a QHD-t teljesen fölöslegesnek tartom, túl sok pozitívumot nem hoz, a képpontsűrűség így is tökéletes, ellenben sokkal jobban terheli az akksit és a hardvert is.

20150407_130319A kijelző P-OLED, tehát az alapja itt nem üveg, hanem műanyag. Magára az OLED részre nem térnék ki, ugyanaz mint a Samsungnál (ránézésre), tehát a fekete az tényleg fekete, olyankor a kijelző a fekete részeknél nem működik. Lassúságot nem tapasztalok rajta, feketéből színbe váltás esetén sem érezni késlekedést. A beégésről egyelőre (és remélem soha) nem tudok nyilatkozni. A fényerő érdekes kérdés. Ha lehúzom 0-ra, még mindig minden elég jól olvasható, olyan, mintha ezen a 0 megegyezne az Xperia Z-n 25%-al. Sötétben nem zavaró, nem bántja a szemem, de nekem olyan érzésem van, hogy lehetne ezt még csökkenteni, csak a csúszkának vége van. Egyetlen dolog van, ami zavar, ha épp erre figyelek. Gondolom a kielző mivel műanyag-ra van építve, halványan, ha erősen figyeli az ember mintha egy szemcsés réteg lenne a kép előtt, emiatt nem homogén egyszínű a kép. Ez leginkább piros háttérnél látszik alacsonyabb fényerőn, nagyon koncentrálva mindenhol megfigyelhető. Próbáltam róla képet készíteni, nem tudom mennyire látszódik majd a monitorokon.

A telefonon Andoid 5.0.2 fut, amint kivettem a dobozból egy szoftverfrissítéssel fogadott, ami csak apróbb javításokat tartalmazott. Más oldalakon panaszkodtak, hogy éreznek kisebb röccenéseket, laggokat, leginkább alkalmazásokból kilépve, na ezekből én eddig semmit nem tapasztaltam. Ok ez így nem egészen igaz. Kezdetektől fogva Nova Launcherrel használom a telefont, (már elég régóta mindegyik telefonomon ezt használom) viszont kíváncsiságból egy napra visszaálltam a gyári launcherre. Na ezzel együtt megjöttek a laggok is. Vagy mintha megjöttek volna. Annyira minimálisak, hogy szinte észrevehetetlenek, és inkább akkor észrevehető, ha már sokminden van a memóriában, de tény hogy a gyári launchert használva vannak. Novára visszaállva egyből eltűntek.

A készülékben Snapdragon 810-es processzor dolgozik, 2 GB RAM-mal (Létezik 3 GB-os verzió is, de a Telenornál csak a 2-eset lehet kapni), hogy a processzor épp mennyit megy teljes sebességen, mennyire fogja vissza a teljesítményt pontosan nem tudom megmondani, és nem is érdekel. Teszteket sem fogok lefuttatni. Én használom nap mint nap, vegyesen, mindenre, egyedül játszani nem nagyon szoktam rajta (Ok, most épp Limbo-t nyomtam), de teljesítményproblémákra tényleg nem lehet panasz. Minden azonnal, késlekedés nélkül történik. Szorosan a Snapi 810-hez tartozik a melegedés kérdése is. Melegszik. Leginkább mindenhol. Elöl-hátul, alul-felül. Lehet, hogy ezt szándékosan így tervezték, hogy ne legyenek forró gócpontok, de tény, hogy a kijelző ugyanolyan meleg, mint a hátlap, és majdnem a teljes felületén. Forrónak nem mondanám, határozottan és érezhetően meleg, de nem forró, és nem bántó. (Esetleg nyáron visszatérhetünk a kérdésre)

Szoftveresen mit mondhatnék róla? Android, Lollipop. Szerencsére nincs tele bloatware-rel, az LG gyári felületét csak a kíváncsiság kedvéért használtam egy napig. Alapvetően nem rossz, és elég jól testreszabható, témázható, de lelkes Nova hívőként nekem nem opció. Kapunk néhány saját alkalmazást QuickMemo+, gondolom jegyzetelő alkalmazás, Fájlkezelő, Feladatlista, stb. Nem igazán használom őket, el vannak rejtve, mind helyett van független, jobb alternatíva. Egyedül a QuickRemote-ot próbáltam, ez a távirányító alkalmazás. Ősrégi Orion Tv, Daewoo, Samsung LED Tv, mindegy, működik. Jópofa, de nem érzek késztetést, hogy ezt használjam az eredeti helyett.

Ami itt egy kicsit csalódás volt, de ez sem LG specifikus, hanem Lollipop, az átviteli varázsló, vagy mi a szösz a neve pontosan. Ugye első indításnál gyors netkapcsolódás, nyelvkiválasztás, és utána megkérdezi, hogy akarom e az előző telefonomról átvinni a dolgimat, mert ha igen, akkor érintsem össze a hátlapokat, és mehet. NFC-t bekapcsoltam mindkét eszközön, dugdostam én össze mint a bolond, pittyegtek is a telefonok, de nem igazán az történt, aminek kellett volna. Nagy nehezen megjelent a régi telefonomon, hogy adatok átvitele, engedélyezem-e, amit meg is tettem, de ezek után csak jött a Bluetooth párosítási kérelem. Miután ez is megtörtént újbóli nekifutás, CSAKAZÉRTIS felkiáltással ismét 5x összeérint, mire az új telefonon kérte a Google fiókjaimhoz a jelszavakat. Miután megkapta, kis „karikázás” után elkezdte telepíteni Play Strore-ból az összes alkalmazásomat, de itt meg is állt a tudomány. A beállításokat már nem vitte át. Ez személy szerint nekem kicsit így parasztvakításnak tűnik, utólag annyi történt kb, hogy az email címeimet nem kellett beírnom. Lehet, hogy ez flottabbul működik ha a régi készülék is Lollipopos, de egyelőre nem nagy segítség.

A másik csalódásom a SmartLock. Próbáltam helyalapú feloldást és bluetooth eszköz (MiBand) feloldást. Működik, csak lassú. Bekapcsolom a kijelzőt, és másodpercekig gondolkodik, ellenőrzi a helyet, vagy eszközt, és ehhez idő kell. Gyorsan kikapcsoltam.

Akkuidő szerintem kiváló, ez volt a másik amit rendszeresen hangoztattak, hogy kisebb lett mint az elődben (már „csak” 3000mAh), ráadásul Snapdragon 810. Eddig is naponta töltöttem a telefonom, ezután is naponta fogom. Esténként mikor éjfél körül bemászok az ágyba rendszerint még 40 % körül van az akksi. Mindezt úgy, hogy én lusta vagyok, ezért folyton be van kapcsolva a Bluetooth az autós kihangosító és MiBand értesítések miatt, a GPS, a Wifi, rezgés, helyelőzmények, mobilnet, folyamatos szinkronizálás, egy kis Spotify, egy kis Feedly, Facebook, Hangouts, egyebek. Szóval használom, és egész kellemes akkuidőket produkál. Ok, a Google Now nem megy. Mai napi statisztika szerint akkuidő 8 óra 13 perc, jelenleg 80%-on áll, és saját becslése szerint még 29 óra 26 perc van hátra. Hiszi a piszi. Nyilván ma eddig nem nagyon használtam, pár hívás, pár üzenet, meg egy kis netezés….

Fotózni 13 MP felbontású fényképezővel lehet hátul, amihez tartozik egy lézeres autófókusz, ezáltal TÉNYLEG cefetgyorsan fókuszál. A képeket gyorsan menti, szerencsére választható, hogy belső tárhelyre vagy külső SD-re szeretném. A képek minőségével nekem nincs bajom. Erre is érvényes ami az összes hasonló mobilra, ha jók a fényviszonyok, jók a képek. Sötétben nem kell tőle csodát várni, bár kéttónusú vakku is van, ami meglepően nagy teret bevilágít. Csatolok pár képet, mindegyik a hátlapi kamerával készült vaku nélkül. Bónuszként az egyiken én vagyok Luchador maskban, az az előlapi kamerával készült. Szelfimániásoknak van ennél jobb telefon is.

Utolsó nagy kérdés, hogy asztalon billeg-e? Billeg is meg nem is. Egy minimális fix pontja van, ami arra elég, hogy ha asztalon nem túl vadul böködöd, akkor nem akar elmászni a kezed alól. középen tapicskolva teljesen fix, alulra-felülre haladva elkezd billegni, de kezelhető marad. Ezt konkrétan most előkészítve ki kellett próbálnom, mert nálam nem jellemző használat asztalra lerakva használni, de jelentem leteszteltem, használható.

Összességében nagyon elégedett vagyok vele, felülmúlta a várakozásaimat. Idegesítő tulajdonságot még nem találtam benne, ha valaki nem fém-üveg fetisiszta, és androidos vonalon keresgél egy erős, jó telefont, annak bátran merem ajánlani.

This slideshow requires JavaScript.

(x) hirdetés
2015.04.13.

+