MojAndroid
(x) hirdetés

Ígéretéhez képest (március 27 helyett) egy hét késéssel érkezett meg az Oneplus új, Android alapú operációs rendszere, aki a keresztségben az Oxygen OS nevet kapta. Carl, az egyik alapító a márciusi, budapesti találkozón elmondta, hogy a céljuk az új operációs rendszerrel, hogy egy a gyári andoid élményhez közel álló operációs rendszer jelenjen meg a telefonjukon, aminek két legfontosabb tulajdonsága az legyen, hogy gyors és legyen jó akkumulátor ideje. Nos a második dologról még korai lenne nyilatkoznom, de az tuti, hogy gyors az új rom (3D Mark Ice Storm Unlimited CM11S alatti eredménye kb 18000 körül volt, most ez nálam 20000 lett, Antutu eredménye pedig 43000 helyett 46000 pont).

De mit is várjon, aki ezt akarja telepíteni? Először is le kell szögezni, hogy azok, akik elégedettek a Cyanogenmoddal, és emiatt vették ezt a készüléket is, azok kerüljék el messziről ezt az OS-t. Velük vannak tele az Oneplus fórumok, számolatlanul sorolják, hogy milyen CM funkciók hiányoznak nekik. Pedig csak annyi történt, hogy az Oneplus valóban azt hozta el, amit megígért. Az egyszerű gyári Androidot, amit Nexuszokon már olyan jól megszokhattunk. Nincs telezsúfolva a rom tök ismeretlen gyártók ismeretlen szoftvereivel, nincsenek csilivili feature-ök, nincsenek extra programok, amikor telepítjük, csak azt kapjuk, amit egy alap, 5.0.2-es Android esetén várhatunk, és amennyire ki tudtam próbálni eddig, ezt elég stabilan adja.

Érthető módon az új operációs rendszer nem OTA frissítés módján települ a telefonunkra, le kell gyalulni előtte róla mindent, és a Bootloadert is ki kell nyitni, mert a telepítését csak Recovery menüből tudjuk megtenni. Az új operációs rendszer ugyanis majd az ősszel várható Oneplus Two készüléken fog először hivatalosan megjelenni. De aki ezt szeretné használni, ezen a módon teremtették meg rá a lehetőséget.

Reméljük, hogy ez a lépés kiköszörüli azt a hibát, ami most a legtöbb felhasználót bosszantotta, hogy 5 hónappal a Lollipop megjelenése után még mindig nincs ott a telefonjukon az új Android. És ezzel, hogy az OS is közelebb áll az AOSP vonalhoz, és saját csapat fejleszti, a gyártónak is nagyobb hatása lesz arra, hogy a frissítések is gyorsabban kövessék a Google által elég erősre diktált trendet.

(x) hirdetés
2015.04.05.

+