MojAndroid
(x) hirdetés

Ezen a héten se jártunk térdig az alkalmazásos hírekben, de azért volt pár érdekesség, vágjunk is bele!

Bloatware-mentes Samsung? (Nem.)

Kiderült, hogy a Samsung egy csomó bloatware-től megszabadítja a még be sem jelentett Galaxy S6-ot — hogy helyet csináljon egy rakás újabb bloatware-nek, ezúttal courtesy of Microsoft. Ebben sok érdekesség nem lenne, eddig is röhejes volt a Samsung ilyen téren és ezután is az lesz, viszont rossz nyelvek szerint a Microsoft egy szabadalmi pert lezáró peren kívüli egyezmény részeként kapta ezt a szívességet a koreaiaktól.

Utolsókat rúgja a Google és az Android? (Nem.)

Egy héten belül két Google-fitymáló hír, a Google hírcenzorai nem végeztek jó munkát!

  • A New York Times nem kevesebbet állít, hogy most, hogy a Google csak 20%-os bevételnövekedést ért el (ami nem több, mint tavaly ilyenkor, igaz, nem is kevesebb), logikusan levonható a következtetés, hogy itt a peak Google, innentől már csak lefelé vezet az út, és a következő nagy tech robbanásból már kimarad a Big B. A cikk egyébként érdekes érveket hoz fel (kb.: az új innovációit nem tudja pénzre váltani a cég, a Facebook jön fel hirdetésben), de azért egy kicsit messzire sikerült dobni a következtetés-lasztit: Évi 20%-os bevételnövekedés az kurva sok, és bár valóban nem válnak azonnal pénzzé az új Google technológiák, azt se lehet mondani, hogy a Google nem innovál, mint az állat. Nézd meg a Boston Dynamics legújabb robokutyusát. (See what I did there?)
  • A másik pedig egy ABI Research statisztika a 2014 Q4 okostelefon eladásokról, amelyből nagyon úgy tűnik, hogy történetében először kevesebb Androidos telefont adtak el, mint az előző negyedévben. Ez végülis tényleg durva, más kérdés, hogy azért van még hova csökkennie: ha megnézzük a konkrét számokat, még az 5%-os csökkenéssel együtt is több,mint 3-szor annyi Androidos eszköz ment, mint a második iOS… És összes eladott eszköz majd’ 2/3-a Android… Szóval ne temessük még.

Itt az OxygenOS? (Nem.)

Mindenféle dolgok (pontosabban: kettő dolog) jelentek meg az OxygenOS-ről, a OnePlus saját OS-éről:

  • Reddit Q&A
  • És egy gyors XDA cikk az OxygenOS csapatról
  • Mindeközben pedig kijött egy új CM verzió a OnePlus One-hoz, letölthető, OTA-zható. És ebben már Swiftkey a default billentyűzet!

Új/frissült/érdekes

  • Pont a héten gyaktam le a telefonomról a Facebook Messengert, miután úgy használ 14-16% akkut, hogy meg se nyitom. Ígéretes alternatíva a Disa.im, ami elvileg egy “unified messenger”, gyakorlatilag jelenleg csak Facebookot és SMS-t támogat, de azzal, hogy nem látszik az akkuhasználata, már jobb, mint a FB saját alkalmazása. Persze Facebook hanghívást nem támogat, se Google Hangouts-ot (azt egyáltalán nem), éljenek a silók és a zárt protokollok.
  • Frissült a Google Maps app. Érdekessége a “lane guidance”, vagyis mostantól az app nem csak azt mondja, hogy merre menj, hanem azt is, hogy melyik sáv a nyerő.
  • Itt a Google+ 5.0! A verzióhoz képest kb. semmi nagy újdonság nincs benne… de javítsatok ki a kommentekben!
  • Frissült a Google Play Music app. Jó sok dizájn újdonság került be, meg jobb lett használni.
  • Frissült a Skype is, ez az indokolatlanul borzasztóan fostosan ergya kommunikációs app. A nagy újdonság? Fotóküldés offline kontaktoknak! 2015-ben!
  • Amúgy úgy tűnik, a Microsoft kicsit nekifeküdt az Android jelenlétének. Kiadtak egy Picturesque Lock Screen nevű appot, ami a Bing (a szarul kontrollált pornótalálat-spam után) legjobb fícsörét, a háttérképet hozza az Android lock screenre.
  • Pi Locker: Materiál dizájnos lock screen.

Szabadalmi lövészárok

Ilyen rovat is régen volt! Most viszont a Samsung-Microsoft megállapodáson túl (lásd fent) a HTC-t is elmeszelték, nem kevesebb, mint 2 haptic feedback szabadalommal kapcsolatban.

Mindenmás

  • A Google megnyitotta az Android WebView béta csatornáját.
  • Az USA-ban mostantól a hűség lejártával a szolgáltatók kötelesek unlockolni a telefonodat. Magyarországon most mi ezzel kapcsolatban a kotta?
  • Kérsz 2 GB Google Drive tárhelyet? Akkor ide katt, február 17-ig!
  • Az angliai Shell kutakon áprilistól PayPal-lal is tudsz fizetni – nem közvetlenül az én projektem, de az én kollegáim, szóval #büszke!

 

Ennyit erre a hétre, ha valamit kihagytam, kommentben toljátok az arcomba!

(x) hirdetés
2015.02.15.

+