MojAndroid
(x) hirdetés

Képzeljétek: annyira lapos hetünk volt, hogy az Android Authority pl. nekiállt és reviewzott egy HTC G1-et. Igen, a G1-et.

Úgyhogy beszéljünk egy kicsit erről:

“I’m the CEO of Cyanogen. We’re attempting to take Android away from Google.”

Ezt Kirt McMaster,  a Cyanogen, Inc. CEO-ja találta mondani. A héten még az is kiderült, hogy mindebbe a buliba a Microsoft is beszáll úgy 70 millió dollárral, ami nekem kb. a következő dilemmában kulminálódik:

Képes-e egy Cyanogen, Microsoft háttérrel tényleg lenyúlni az Androidot a Google-től? Úgy értem tényleg tényleg, kreatív és stratégiai értelemben is. Képes-e egy Cyanogen, aki eddig Android romokat főzött (baromi jókat, de akkor is a Google alapból főzöttet) valóban felnőni Matias Duartéhoz, létrehozni a következő Holo-t vagy Material Design-t, és létrehozni akár egy olyan hosszútávú roadmapet, hogy ne mondjam: víziót, mint amilyen a Google-nek van most az Androiddal? Egy Google TV, egy Android Wear, egy… nem is folytatom.

Értem én az elgondolás mögötti frusztrációt, értem, hogy jogilag megléphető lenne (GPL, ugye), sőt, én se gondolom a Google minden lépését jónak. De meggyőzősésem, hogy jelenleg a világon nincs még egy olyan cég vagy csoportosulás, aki egy ilyen ökoszisztémát nem hogy továbbfejleszteni, de még jelenlegi állapotában akár fenntartani képes lenne jobban, mint a Google. Google appok nélkül se, még akár egy telefon oprendszerre korlátozva se.

Ezzel együtt persze, mint ahogy mindig mondom ilyenkor, ha kialakulna egy komoly verseny, annak csak mi, a felhasználók lennénk a győztesei. Ha pedig netán egyszer a jövőben létrejönne egy tényleg jó és szabad Android alternatíva, az elsők között váltanék. Kérdés persze, hogy a Cyanogen, ami már most sikeresen maga ellen fordította a közösség egy részét a OnePlus fiaskóval (máshogy nézve: az első hardver partnerségét képtelen volt fenntartani), hol fog addigra tartani a nyíltság mint érték megítélésében… Mert azt ugye nem feledjük, hogy a Google is pontosan ilyen célokkal indította anno az egészet!

Új/frissült/érdekes

  • Kijött a stabil (nem preview) MS Office Androidra. Word, Excel, Powerpoint, és azt kell mondjam, a Microsoft ezzel rendesen odapörkölhet a Google orra alá office téren.
  • Aztán: ha nagyon fostalicska telefonon tolod, érdekes lehet számodra a Facebook Lite. Sajnos “nyugati” országokban (és a nyugati országok támogatásából élő országokban) nem letölthető, de pl. innen le tudsz rántani egy APK-t.
  • A OnePlus elárulta, hogy mi lesz a Cyanogen ellen harcba küldött harcos neve: kezdjük el szokni az OxygenOS elnevezést.
  • Ampere: az app, ami mutatja, hogy mennyivel töltődik a telefonod. Haszna nem sok, de a magunkfajta geekeket ez sose akadályoz meg egy app használatában, nemde?

 

Ennyi, tényleg csak ennyi volt nekem érdekes ezen a héten. Vitatkozz, mert van min, és kommentelj be érdekességeket ha szerinted kihagytam őket, mert hát bőven van hova! És persze: beszélgess a Google+ közösségben!

(x) hirdetés
2015.02.01.

+