MojAndroid
(x) hirdetés

Az év végi olvasói szavazás alapján a tavalyi év legjobb alkalmazása a Waze lett. Írtunk már róla korábban is, de annyira régen, hogy ideje megnézni, mi is történt velük 2012 novembere óta. A Waze magyar csoport egyik tagját, marcedlit kértem meg, hogy írjon magukról, hol állnak most. Az ő cikke következik most.

Waze, a világ legnépszerűbb közösségi navigációs alkalmazása

Ha hirtelen neki akarnék futni annak, mi minden történt azóta, hogy utoljára írtunk ezen a portálon a Waze-ről, igen csak nagy fába vágnám a fejszémet, így inkább maradok az elmúlt év eseményeinél, és persze nem maradhat el egy kis kedvcsináló azoknak sem, akik még nem ismerik az alkalmazást.

Kedvcsináló

Utóbbival kezdve, a Waze (ejtsd: véjz, vaze, vazze, vázze, vázzé, vazé…ahogy csak akarod) egy online közösségi navigációs alkalmazás.

Közösségi, mert

  • a térképet a közösség rajzolja minden egyes nap: szó szerint mindent, utcákat, helyeket (más navikban POI), erdőket, mezőket, új utcákat, lezárt utcákat, tiltott kanyarodásokat, fizetős utakat. Mivel a térkép 1-2 naponta frissül, így a Waze térképe mindig a legfrissebb az összes elérhető térképszolgáltató vonatkozásában.
  • mindenki, aki használja az alkalmazást, elküldi az aktuális helyzetét és sebességi adatait a központnak, így az adott pillanatban a Waze pontosan ismeri a forgalmi helyzetet
  • mindenki, aki akarja, aktívan is jelentheti az úti eseményeket, legyen az traffipax, útlezárás, köd vagy éppen baleset, így a következő arra járó wazer már időben értesül, hogy mi történik előtte az úton
  • megoszthatjuk az útvonalunkat, úticélunkat másokkal, akik ezáltal percre pontosan tudni fogják, mikor érkezünk meg. Ha többen tartunk egy helyre, akár egymást is láthatjuk, ki mikor fut be a találkozóra.
  • lehetőségünk van a Facebook, Twitter és Foursquare közösségi hálózatokon is események megosztására
  • tudjuk jelezni a térképszerkesztőknek, ha valami hiba van a térképen (hiányzó út, hibás kereszteződés, stb.), amit ők gyorsan ki is javítanak

Navigációs, mert

  • az ország legfrissebb térképén tudjuk megadni a célpontunkat, amihez szépen el is navigál minket
  • a valós idejű forgalmi információk alapján a leggyorsabb úton fog minket elvinni a célponthoz
  • a saját adatbázisa (házszámok, helyek), illetve a Google Térkép, a Foursquare és az Arany Oldalak adatbázisai segítségével minden célpont biztosan megadható
  • menet közben, ha akadály merül fel az úton (baleset, útlezárás), azonnal újratervezve az útvonalat ismét megtalálja nekünk a leggyorsabb utat

Alkalmazás, mert

  • Android, iOS és Windows Phone rendszerekre letölthető az alkalmazás-áruházakból, jóllehet a WP fejlesztése egy bő fél éve leállt. A navigációs alkalmazás ugyanakkor szervesen kötődik a Waze egyéb funkcióihoz, nevezetesen a Waze élő térképéhez, amely segítségével számítógépen (vagy mobilon) a böngészőben is meg tudjuk nézni, mi a helyzet az utakon.

Miért érdemes használni?

Mert a leggyorsabb úton visz el téged A-ból B-be, és útközben folyamatosan kikerüli a dugókat, értesülsz a balesetekről, rendőri ellenőrzésekről, sebességmérésről és egyéb úti eseményekről, és pontosan tudni fogod a vezetés minden pillanatában, hogy mikor érkezel meg a célodhoz.

Hogyan érdemes használni?

Mindenképp regisztrálj az Wazeben, így gyűlnek majd a pontjaid, meg tudod osztani az utazásaidat, és később vissza is tudod nézni a bejárt útvonalakat, a facebook vagy google(egyéb telefon) naptáraidban azok a bejegyzések, amelyekhez cím is tartozik, megjelennek az alkalmazásban, így egy gombnyomással oda is tudsz navigálni. Megtanulja a kedvenc célpontjaidat, és induláskor automatikusan fel is kínálja azokat (pl. Otthon, Munkahely).

Bármikor, amikor autóba ülsz, kapcsold be a Waze-t, hiszen az alkalmazásnak nem az az elsődleges célja, hogy elvigyen téged B-be, hanem az, hogy időt spóroljon meg neked, a leggyorsabb úton tegye azt. Ha használod a Waze-t, a többieket segíted, ahogyan ők is téged.

Az alkalmazás mobil adatforgalmat generál, hiszen a valós idejű információkat, és a legfrissebb térképcsempéket is az internetről tölti le, de megijedni nem kell tőle, a forgalom meglehetősen alacsony, mivel a bejárt utakat már ismeri az alkalmazás, így csak a változásokat kell letöltenie. Általánosságban elmondható, hogy 1000 km megtétele a Waze-zel maximum 100MB forgalmat generál.

Mik történnek manapság a Waze és a Waze Magyarország Csoport háza táján?

Helyek

Új funkciókkal gazdagodott a Waze, megjelent a Helyek mentésének lehetősége a kliensben. A Helyekhez fényképet csatolhatunk, megadhatunk nyitvatartási időt, elérhetőséget, illetve az elérhető szolgáltatásokat is meg lehet jeleníteni, és természetesen ezek az információk a kereséskor is elérhetőek a helyre kattintva. Láthatod, hogyan néz ki az úti cél, mit keress a szemeddel, amikor odaérsz (nappal nappali kép, este éjszakai, ha készült olyan is), látod, hogy épp nyitva van, vagy sem, vagy akár azonnal hívhatod is például az éttermet a megadott telefonszámon.

Útvonaltervezés

Az útvonalkereső algoritmus rengeteget fejlődött. A számítás alapján nem kizárólag a jelenlegi forgalmi helyzet befolyásolja, hanem a historikus adatok is, milyen szokott lenni a forgalom az adott órában, az adott napon, az adott hónapban, sőt még azt is tudja, hogy éppen nemzeti ünnepünk van, vagy szombaton dolgozunk-e egy rendkívüli munkanap miatt. Ezen adatok segítségével tényleg percre pontos érkezési adatot tud megadni a Waze. Amikor megérkezünk, és kilépünk az alkalmazásból, a Waze menti a helyünket, így újbóli bekapcsoláskor egy kis P betűs ikon jelzi, hol találjuk az autónkat. Egy nagy bevásárlóközpont parkolójában ez sokaknak nagy segítséget jelenthet.

A január 1-jét követő útdíjas káoszban is sokat segített, hogy a Waze térképe már 2-án tartalmazta az újonnan fizetőssé vált szakaszokat, így aki kivár, bizonytalan, vagy nem akar fizetni, nyugodtan bejelölheti a fizetős szakaszok elkerülését a beállításokban, így véletlenül sem futhat bele büntetésbe.

Megosztás

A kliensben a wazerek pontos pozíciója nem látható, a térképen lévő kis wazer ikonok 15-20 perces késleltetéssel jelennek meg. Azonban ha megosztod valakivel az útvonalad, vagy célpontodat, ő látni fogja, hol is tartasz az úton, illetve kap figyelmeztetést, hogy mindjárt megérkezel. Vicces, mikor a feleségem nyitja ki a garázsajtót, mikor hazaérek, mert szólt neki az app, hogy megjöttem ;) Nagy segítség ez azoknak, akik nehezen tájékozódnak, és találkozót beszélnek meg valahol, illetve a naptárunkban lévő bejegyzéseket is felkínálja az app, mikor indulunk, így nem kell keresgélni a célpontot.

Üzemanyagárak

Lehetőség van a benzinkutak árainak rögzítésére az alkalmazásban, így ha olcsóbban szeretnél tankolni, egyszerűen kiválaszthatod a listából a neked leginkább megfelelő benzinkutat, ezáltal sok pénzt lehet megspórolni.

Nagyobb forgalmi események

Lehetőség van az előre ismert, sok lezárással járó események rögzítésére, ilyen például egy Augusztus 20-i ünnepség, vagy épp egy marathon, amely a fél belváros útjait lezárja. Mivel mind az útvonal, mind az időpont pontosan ismert, ezeket le lehet zárni a térképen, így az alkalmazás ezeket az utakat automatikusan el is fogja kerülni, nem ér meglepetés menet közben. Ezek az események az interneten is megjelennek a Waze honlapján.

Kormányzati együttműködés

A Waze tavaly ősszel indította a Connected Citizens Programot, amelynek keretein belül a nagyvárosokban történő útlezárások, felújítások információi közvetlenül az azt felügyelő kormányzati szerv által kerülnek feltöltésre. Örömmel jelentjük nektek, hogy ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez Európában harmadik nagyvárosként Budapest is csatlakozott, így a BKK által ismert lezárásokat is tartalmazza a térkép. Az utóbbi napokban világszerte kiemelt figyelmet kapott a Waze, mert igen pontosan és lelkesen jelzik a wazerek, hol van sebességmérés éppen, ami bár 4 éve lehetőség az alkalmazásban, mégis csak most keltette fel az USA sheriffjeinek figyelmét. Azt gondolnánk, a rendőrök nem nézik jó szemmel a Waze-t, ám ez nincs így, például a NYPD (new yorki rendőrség) partneri szerződést kötött a Waze-zel, elismerve azt, hogy ez mindkét fél számára kifejezetten előnnyel jár, hiszen a rendőrök is pontosabb képet kaphatnak a területen lévő forgalmi eseményekről, balesetekről.

Ti magatok

Két éve, mikor bekapcsoltuk az alkalmazást, egyszerre általában 2-300 wazer rótta csak Budapest útjait, jelenleg ez a szám általában 2700-3000 wazer az ingázási csúcskor. Budapesten rendszeresen több, mint 60.000 autós használja a Waze-t, akik egy hónap alatt mintegy 30.000 úti eseményt jelentenek egymásnak (ebből általában 8000 körüli a rendőrségi ellenőrzések, traffipaxok jelentése, 6-700 baleset, 13000 körül egyéb veszély-jelentés). Azaz a Waze valóban ti vagytok, nélkületek nem sokra menne önmagában.

Zárszó

A Waze-ben az a jó, hogy mindenki meg tudja találni benne a számítását, aki autóval közlekedik az utakon. Gyorsan célba juttat, felhívja a figyelmet a veszélyekre útközben, segít megtalálni egymást, könnyű közeli boltot, gyógyszertárt találni, és azt is látod, hogy nyitva van, vagy sem, egyszóval egy rendkívül sokrétű alkalmazás, ajánlom továbbra is mindenkinek!

Bármilyen kérdésetek, kérésetek van, megtaláljátok a Waze magyarországi közösségét a Facebook oldalunkon, ahol folyamatosan közlünk híreket, illetve a csoport honlapján, és természetesen a Waze fórumán is.

Üdv a wazerek közt!

This slideshow requires JavaScript.

(x) hirdetés
2015.01.29.

+