MojAndroid
(x) hirdetés

Akiknek már megérkezett a telefonjára a Lollipop frissítés gondolom meglepődve vették észre, hogy a hangerő lefelé gomb hosszan nyomva tartása nem ugyanúgy működik, mint eddig. A Lollipop megjelenése után talán ezzel a változással voltak kapcsolatosak a Google+ csoportunkban érkező első (negatív) reakciók, hogy “miért nem lehet lehalkítani a telefont a hangerő gombbal teljesen, csak rezgésre”. Másoknak a státusz sorban tűnhetett fel egy új, ismeretlen ikon, a csillag. Mi is okozza ezeket? Nézzünk meg ismét egy újdonságot a Lollipop tulajdonságai közül alaposabban!

Eddig, a normál telefonokhoz hasonlóan két állapota volt a készüléknek, a normál üzemmód, és a lehalkított üzemmód. A profilokkal tudtuk szabályozni ezek működését, illetve ha csak gyorsan le akartuk halkítani a telefont, akkor nyomva tartottuk a hangerő lefelé gombot, és az teljesen elnémította a telefont. Az Android 5.0-val a hangerő szabályozás alaposan megváltozott. Most már három üzemmódja van a telefonoknak: a “Nincs”, a “Prioritást élvező” és az “Összes”. Az üzemmódok között csak a képernyőn tudunk váltani, a hangerő gombbal az aktív üzemmód hangerejét tudjuk csak megváltoztatni. Ha nem váltunk át kézzel a “Nincs üzemmódra”, akkor ez okozza, hogy a legkisebb hangerőnél is rezgő módban marad a telefon.

modok
hangerő módok gyorsbeállítás

Nincs üzemmódban a hangerő elhalkul, ahogy ez korábban is működött. Ebben az üzemmódban a hangerő gombok nem állítják a hangerőt, hiába nyomjuk meg őket. Ilyenkor az összes hívás és üzenetjelzés esemény hangerő nélkül történik, az ébresztés, és a média hangereje viszont a beállított értéken marad, pont úgy, ahogy eddig is működött a néma üzemmód. Prioritást élvező üzemmódban (ilyenkor jelenik meg a csillag) azok a személyek, akiknek engedélyeztük (erről majd később) a beállított hangerővel fognak tudni értesíteni, vagy hívni minket, mások számára viszont néma marad a készülékünk, mintha le lenne halkítva. Összes üzemmódban pedig bárki megtalál minket a beállított hangerővel.

A gyorsbeállítás felületen (fenti kép) a háromsávos ikonra bökve elérjük a hangerőt szabályozó felületet (lenti kép), ahol típusonként állíthatjuk be a hangerőt, ahogy azt korábban is megtehettük. (Az értesítés hangereje azért látható a képeimen, mert a Cyanogenmodban ez külön is állítható, az alap Androidban nincs ilyen, csak három hangerőt szabályozhatunk.)

hangero
hangerőt szabályozó felület (Csengetés, Média, Értesítés, Ébresztés)

Lehetőségünk van arra is, hogy az aktivált üzemmódnak megadjuk, hogy mennyi ideig tartson (15 perc, 30 perc, 45 perc, 1 óra, 2 óra, 3 óra, 4 óra, 8 óra), így ha moziba megyünk, megadhatjuk aktiváláskor a film hosszát, és film után automatikusan visszaáll a telefon az “összes” üzemmódra. Sajnos így nehezebben lesz tartható az a kifogás anyukánk/barátunk/barátnőnk felé, hogy elfelejtettem a telefont visszahangosítani. Esetleg ne áruljuk el nekik ezt a funkciót. :)

A “Prioritást élvező” üzemmódban az üzenetek fogadásának módját a fogaskerék ikonra bökve tudjuk pontosan szabályozni (ugyanez elérhető a Beállítások > Hang és értesítés > Zavaró üzenetek menün keresztül is). Itt tudjuk megadni azt, hogy milyen eseményeket szeretnénk megkapni ebben az üzemmódban, továbbá a hívásnál és az üzeneteknél megadhatjuk, hogy kik azok, akiknek elérhetőek szeretnénk maradni. A “csak ismerősök” a névjegyzékünkben szereplő összes személyt jelenti, a “csillagozott ismerősök” azokat jelenti, akiknek  a névjegyét csillaggal megjelöltük (például a névjegyek alkalmazásban), a “bárki” pedig azokat is jelenti, akik nincsenek a névjegyzékünkben (pl. bármilyen ismeretlen szám).

A beállítási ablak alsó részében azt állíthatjuk be, hogy a telefon mikor váltson át automatikusan a prioritás üzemmódba (Inaktív) és onnan vissza.

prior
zavaró üzenetek beállításai

A gyorsmenüben nem jelenik meg, de ide kapcsolódik még egy új dolog, hogy most már alkalmazásonként megadhatjuk, hogy azok üzenetei mikor és hol jelenjenek meg. Ezt a Beállítások > Hang és értesítés > Alkalmazásértesítések menüben találjuk. Az alkalmazáslistában válasszuk ki a korlátozni kívánt program nevét, és állítsuk be a kívánt módot. Ha itt a Prioritást élvező tulajdonságot bekapcsoljuk, akkor az adott alkalmazás üzenetei prioritás módban is meg fognak érkezni.

program
alkalmazásértesítések beállítása

Remélem sikerült tisztább képet adni az üzenetkezelés változásairól, további jó nyalókázást!

Korábbi cikkeink a témában:

(x) hirdetés
2015.01.27.

+