MojAndroid
(x) hirdetés

Ezen a héten van két nagyobbacska téma, remélem megbocsátotok, ha most inkább egy kicsit kifejtősek leszünk – azért jutott pár apróság is a végére!

BKK és Waze

Szegény BKK kicsit másféle hírekben szerepel mostanában, pedig! Pénteken érkezett a hír, hogy partnerségre léptek a Waze-zel (vagy Waze-val, kinek hogy tetszik). A partnerség keretében a Waze pontos infót kap a városi közlekedést befolyásoló dolgokról: útfelújításokról, lezárásokról; ennek eredményeképpen a Waze pontosabban és jobban tud majd útvonalat tervezni, dugót elkerülni. Neked, a felhasználónak. A BKK pedig cserébe hozzáférést kap a Waze adataihoz: bejelentéselhez torlódásokról, dugókról, balesetekről.

Egyrészt ez zseniális, az ember kicsit európainak érzi magát. Másrészt a dolognak nem kell itt megállnia, a főváros akár útjavítások hatékonyabbá tételére is felhaszálhatja a wazerek bejelentéseit, ahogy Riga tette – elvégre az ilyen apró hibákat legjobban a közösség erejével lehet felderíteni!

A Waze-et jelenleg is több, mint 57 ezren használják Budapesten. (Magyar Waze FB csoport erre.) Itt az ideje, hogy te is telepítsd és használd, ne állj a dugóban, mint egy birka!

WTF, Cyanogen?

Indiában nem kap jogot a OnePlus a Cyanogen OS használatára, mert egy másik cég kapta meg azt kizárólagosan. Ti értitek ezt?

A sztori háttere annyi, hogy a OnePlus december 2-án indult volna Indiában. Odaát kicsit mások a SAR értékekre vonatkozó szabályok, így volt vele némi munkájuk, de ezt befejezték és készen álltak a startra, amikor… amikor a Cyanogen és a Micromax (akik az új YU nevű márkájukat fogják Cyanogen OS-szel szállítani) alájuk tett a fenti korlátozással. (“A jó üzleti partner nem csak ígér, be is tart.”) Felmerül a kérdés, hogy mi a fa mit művel a Cyanogen, erre jelenleg a OnePlus-nak sincs jó válasza:

We can’t explain Cyanogen’s decision because we don’t fully understand it ourselves.

Mindenesetre a világ többi részén a OnePlus készülékek továbbra is Cyanogen OS-szel kerülnek forgalomba (legalábbis egyelőre), a OnePlus pedig (egyelőre kizárólag India számára) elkezdett fejleszteni egy saját Android verziót – ez Lollipop-on alapszik, gyors lesz, és ha jól sikerül, akkor gondolom láthatunk majd egy következő csörtét a OnePlus és a Cyanogen között. Addig is a OnePlus One a globálisan elérhető Cyanogen OS-szel kerül majd forgalomba de nem kap OTA frissítéseket, a fent említett új OS pedig február környékén lesz kész, és a OnePlus valahogy megoldja majd, hogy a felhasználók átflasheljék a telefonjaikat. (Hogy hogy, az egy érdekes kérdés lesz.)

Tényleg nem értem, mi folyik a Cyanogennél:

  1. Egyrészt ahogy olvasom, ez a YU márka a MIUI modelljét akarja követni, vagyis telepakolni a rendszert custom szolgáltatásokkal – nagyon nem a Cyanogen eredeti értékei ezek.
  2. Másrészt a Cyanogen-nek, mint cégnek a OnePlus volt az első igazi, globális hardware partnere. Ha nem is azonnal, de ezt most feladják (mert azt ugye látjuk, hogy amikor a OnePlus kész van egy saját, jól működő disztróval, akkor onnantól nem fognak akarni még egy Cyanogen-t is támogatni tovább), és globális vendor nélkül maradnak – cserébe megnyertek egy indiai partnert, ami oké, nagy piac, de helyi. Nyilván pénz beszél, én meg csak ugatok itt, de nem tűnik túl jó stratégiai lépésnek ez – ráadásul ha tényleg (de ez persze feltevés) out of the blue csesztek ki a OnePlus-szal, ki fogja még egyszer elhinni nekik, hogy nem rúgnak fel egy következő szerződést?

Folytatása egészen biztosan következik.

Frissült/újult/érdekes

  • Itt van a várva várt Monument Valley frissítés, letölthető, megvásárolható! Bevallom, engem annyira leköt a TwoDots, hogy még meg se nyitottam a Monument Valley-t, mióta frissült.
  • Mire jó egy személyes blog: nyavalyogtam, hogy miért nem jó a Google Maps kerékpáros navigálásra (ezért), 2 óra múlva itt a megoldás: OsmAnd Maps & Navigation, kikapcsolható térképforgatással, offline térkép támogatással – még a képernyőkép is holland! (Köszi @majdnemkocka!)
  • Jé, a Plume még létezik? Egy csomó ideig a kedvencem volt… aztán jött a Twidere, a Falcon, a Talon, és a Plume az enyészeté lett. Most pedig fogták magukat, és csináltak egy material designos bétát. Kipróbálásához (surprise!) beta testernek kell lenned, de ezt egyszerűen megteheted.
  • Tudtad, hogy a Nexus 6-ban van egy LED, ami nincs kihasználva? Nos, ha Nexus 6-od van, és kihasználnád, akkor erre tessék.
  • És ha már Nexus 6, tudtad, hogy duplatapp-pal is fel lehetne ébreszteni, csak ki van kapcsolva a feature alapból? Nos, ha bekapcsolnád, erre tessék.
  • Itt az első (nemhivatalos) Lollipop beta a Sony Xperia Z Ultra-ra.

Mindenmás

  • A Sony tippekkel támogatja azokat a fejlesztőket, akik az okosórájukra fejlesztenének appot. Kedves dolog, igazából nem újdonság a Sony-tól, hogy kifejezetten segítőkészek a fejlesztők irányában.
  • A Google élesített egy új oldalt, ahol könnyedén követheted, hogy melyik eszközöd mikor nyúlt hozzá utoljára az adataidhoz. Hasznos kis biztonsági funkció!
  • Ha ettől nem lendül fel az okosórák piaca, akkor semmitől: jónéhány luxus óragyártó (itt a lista: IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak, Mondaine) le akarja tiltatni azokat az okosórákra elérhető custom skineket, amik az ő termékeikre hasonlítanak. Gondolom még nem hallottak a Streisand effect-ről.
2014.11.30.

+