MojAndroid
(x) hirdetés

Google PlaYouTubeAccess

Igen, olvastam én is, a Google elkezdte összeboronálni a Play Music-ot és a Youtube-ot. Ha All Access előfizető vagy (és miért ne lennél az – én az vagyok, te az vagy?), mostantól a Youtube-on kapsz egy “Music” tabet, a Play Music app pedig releváns Youtube találatokkal dobál téged. Az egyik oldalon felmerül a kérdés: minek? Én, mint büszke All Access felhasználó, pont leszarom a Play Music-ban a Youtube találatokat. Nekem tökéletesen megfelelt a Play Music felhasználásom alapján összeállított zenealapú javaslatlista, illetve van némi problémám azzal, hogy a Play Music (amit tipikusan munka közben használok, háttérben) is a prokrasztináció prominens csatornájává válik… A másik oldalon meg… ha nincs ez az új feature, talán sose találtam volna rá erre a videóra. Marilyn Manson, Johnny Depp, és Ninja a Die Antwoord-ból egy színpadon? (Then again… a videóban előadott kooperáció nem képvisel különösebben nagy művész értéket, és megint felmerül a kérdés: hasznos ez?)
Mindenesetre az újítás hozott pár hasznos dolgot: a Youtube képes lesz a háttérben lejátszani (egyelőre akkor, ha feliratkozol Music Key bétára), a Play Music pedig, nos, Youtube linkekkel fog támadni. Nekem azt hiszem elég lesz az All Access – jut eszembe: ha minden igaz, 3 hónapig most ingyen van, ha eddig nem voltál feliratkozva. (Itt kell, ha most megtennéd.) Ezt a hírt speciel nem tudom validálni, mert én ugyebár fel vagyok.

Na de beszéljünk az appokról!

A kínaiak már a spájzban!

Bizony, főleg az appfejlesztők: a héten a Google bejelentette, hogy a kínai fejlesztők is publikálhatnak fizetős appokat a Play Store-ban. Eddig nem sok kínai fejlesztést láttunk (a legprominensebb az én múltamból azt hiszem a Twidere, ez a zseniális, apró Twitter app) – ez most gondolom változni fog.

A hét játéka(i)

Igen, most több játékot is akarok említeni, úgyhogy külön bekezdést kapnak.

  • Nálam a hét abszolút győztese a TwoDots. Tudom, említettem már, de csak a héten kezdtem el vele igazán játszani, és zseniális. Kezdve azzal, hogy 5 életed van, és ha elfogy, akkor várnod kell egy ideig hogy újra legyen. Miután általában az 5 élet egy-egy nehezebb pályán fogy el, szuper ez, hogy amikor az embernek már elfogyott a türelme, kap egy kis szünetet. Másrészt maga a gameplay nagyon lebilincselő, odafigyelős, pont eléggé nehéz. Töltsd!
  • Aztán: Payback 2, ami úgy hirdeti magát, hogy hasonlít a GTA-ra. Ez ne tévesszen meg senkit, a GTA1-re gondolnak, tudod, a felülnézetes játékra a történelem legélvezetesebb multiplayerével – kb. a teljes grafika onnan van nyúlva. Vicces módon az Android Authority annyira nem vágja ezt a hasonlatot, hogy konkrétan negatívumként listázta, mondván: “It likens itself to GTA and we couldn’t figure out why.” Ez vagy azt jelenti, hogy az AA cikkírója amnéziában szenved, vagy annyira fiatalka, hogy az első részt (1997-ben) még nem hagyta anya-apa játaszani. Mindegy is: a Payback 2 nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a GTA1 emlegetésével meglehetősen magasra tették a lécet), bár a gameplay nem rossz, a fizikája viszont rettenetes. Ha autózni akarok, inkább maradok a Reckless Racing sorozatnál.
  • És végül: a héten egy napig ingyen volt az Amazon App Store-ban, jövő hétfőn pedig érkeznek az új pályák minden idők egyik legszebb játékára, a Monument Valley-ra! iOS-en már kint van, van is nagy botrány, mert a ustwo nem átallott in-app paymentet kérni az új pályákért, és ez az azt hiszem 5 vagy 6 dollár kiverte a biztosítékot sok embernél. Barátaim az úrban, a Monument Valley esztétikailag nálam felér egy gyönyörű kiállítással vagy koncerttel, ami pár óráig tart, és mondjuk 10-20-30 dollár is lehet. Teljesen megérdemli a ustwo a pénzünket. Ennyi.

Újult/frissült/érdekesült

  • Megint frissült egy rakás Google app, többek között a Maps is. Frissült valamicskét a dizájn, a legérdekesebb (főleg odahaza Budapesten) azonban az Uber integráció: ha telepítve van az Uber, a Maps útvonaltervezésnél megnézi, hogy mennyi várakozással, mennyi pénzért csapathatnál az úticélodig a népszerű, engedéllyel nem rendelkező taxiszolgáltatással.
  • Frissült a Play Music is, All Access előfizetők mostantól hangulat alapján is választhatnak rádióállomást. Ja, és persze a fenti Youtube videóajánló feature is.
  • Megérkezett a Play Store-ba a Nokia Z Launcher bétája.
  • Frissült a Google Keep is, mostantól bárkivel (bárki Google felhasználóval természetesen) megoszthatjuk, közösen szerkeszthetjük a jegyzeteket.
  • Frissült a SwiftKey, mégpedig teljesítményfokozó javításokkal. Nagyon nem ártott, mert az utóbbi időben valamitől tényleg nagyon belassult – örülök, hogy a srácok kimásztak a performanciagödörből!
  • A Moto X sorozatnak (na meg a G-nek) köszönhetően egyre több Motorolás van itthon – nekik lehet jó hír, hogy megújult a Motorola Camera app: kapott új Material Design, valamint “twist to switch” funkciót, amelynek segítségével egyszerű kézmozdulattal válthatsz szelfiről kajafotózás módba.
  • Material újdonságokat kap a Nova Launcher. A csavar annyi, hogy egyelőre csak a béta, ezért bétatesztelőnek kell lenni, vagy -vé kell válni. Szerencsére nem túl nehéz, innen indulsz, egy klikk, aztán még egy és megvan az app is.
  • Unlimited Screen Recorder: a képernyődről készít mozgóképet, korlátlan hosszúságban, egyszerűen. Sose tudod mikor kellhet!

Mindenmás

  • A Sony elindított egy Xperia Photo Academy nevű kezdeményezést. A cél az, hogy most, hogy végre szuperjó kamerákkal a zsebünkben mászkálunk, tanuljunk valamit arról, hogy hogy lehet velük jó képeket csinálni. A kurzusvezetők fotóit elnézve a tuti módszer szakállnövesztésből, csontkeretes szemüveg, valamint panamakalap viseléséből áll.
  • BREAKING: a titkosítás lassítja az eszközödet! Az AnandTech meg is mérte, mennyire. És hát elég drámaian. Tudjuk persze, hogy ez a jövő (mármint nem a dráma, hanem a titkosítás), de azért most még érdemes lehet kikérni bloggered és xda-deved tanácsát, ha ki akarod kapcsolni.
  • Nem tudom mit gondoljak, meghasonlok: a nem túl jó hírnévnek örvendő Whatsapp (amit ráadásul a Facebook vásárolt fel, insult to injury egy igazán jó dolgot csinál: valódi titkosítást a teljes chatfolyamra, amit még a Facebook se tud visszafejteni. Komolyan nem értem – mindenesetre becsülendő!
  • ROMmerek figyelem: itt egy website aminek odaadsz egy gifet és boot animációt varázsol belőle. Szerintem maszthev!

Nos, erre a hétre ennyi jutott. Ha vitatkoznál, beszélgetnél, vagy a kettő keveréke, esetleg elírtam valamit, aktivizáld magad itt a kommentekben, vagy a Google+-on. Jövő héten újra jövünk!

2014.11.23.

+