MojAndroid
(x) hirdetés

Szeretett munkahelyem jóvoltából kezeim közé került egy Samsung Galaxy K-Zoom és nem nagyon tudtam mit kezdeni vele, ezért úgy gondoltam, leírom a tapasztalataimat.
Nem fogok kimerítő készüléktesztet írni a telefon/fényképezőgépről, inkább arra próbálok rájönni, hogy mire is jó.
Telefonnak álcázott fényképezőgép vagy fényképezőgépnek álcázott telefon? Sajnos a kérdésre a választ még nem találtam meg, de valaki nálam okosabb talán felhomályosít :)

Azért egy pár apróság magáról a kütyüről:
A telefon részen egy 4,8 hüvelykes 720×1280 pixel felbontású kijelző kapott helyett, alatta a Samsungtól megszokott fizikai gomb a két érintőgombbal. Felül a szokásos érzékelők és a 2 megapixeles selfie kamera.
A kamera részen, tehát a telefon hátulján található a 20,7 megapixeles, 10x optikai zoommal felvértezett autófókuszos kamera és a xenon vaku. A vaku plusz pontot érdemel, nekem jobban bejött, mint a hagyományos LED-es megoldások.
A vegyes részek pedig a telefon oldalai. Bal oldalt alul a microSD foglalat nyílása, így a kártyacseréhez nem kell levenni a hátlapot és eltávolítani az akkumulátort. Még egy plusz pont. Felül van egy nyílás, ahová a nyak- vagy csuklópántot tudjuk befűzni. Jobb oldalon alul van a kamera elsütő gombja, aminek csak egy nyomáspontja van, a rendes fényképezőgépek dupla nyomáspontos megoldásával szemben. Mínusz egy pont. Felül a hangerőszabályzó gombok, amiket egyben zoomolásra is lehet használni. Alatta pedig a szokásos bekapcsoló gomb.
Az 1,7 GHz-es, kétmagos ARM Cortex-A15 + 1,3 GHz-es, négymagos ARM Cortex-A7 processzor és a 2GB RAM próbálja a zökkenőmentes használatot biztosítani, ami normál használat során sikerül is, nem sikerült megakasztanom.
8GB a belső memória, amiből kb. 5GB használható, illetve 64GB-ig bővíthető a már említett microSD kártyával.
Adatátvitel területén az IrDA-t leszámítva minden megtalálható
Szoftverben megkapta a 4.4.2-t az S5-ből ismert TouchWiz felülettel, az ultra energiatakarékos móddal (sajnos a fényképezés itt nem működik) és minden csilli-villi cuccal együtt. Ami sajnos kimaradt az a letöltésgyorsító.

Samsung Galaxy K-Zoom

Most, hogy kiveséztük, mit tud a kütyü, térjünk át a használhatóságra.
A legelső, ami feltűnik, hogy vastag és masszív. A kameralencsénél 20,2 mm a vastagság, ami a mai világban, mikor már 6mm környékén járnak a telefonok, nagyon sok. 200 gramm a tömege és ez érződik is a használat során. Mivel a kameralencse a felső felében kapott helyett, ezért telefonálás közben nem egyszer ki akart fordulni a kezemből, mikor a szokásos módon, csak a két oldalán fogtam meg. Hogy ezt elkerüljem, meg kellett támasztanom a mutató ujjammal, ami az elején kicsit furcsa volt, de azért meg lehet szokni.
Szerencsére elég nagy zsebeim vannak, ezért nem okozott gondot zsebre-vágni a telefont. Nem is volt szokatlan, mert általában egy Note3 és egy G3 osztozik a zsebemen.
Fényképezni pofonegyszerű vele. A Fényképező elindítása után kiugrik a lencse és már lehet is kattintani. Extra beállítási lehetőségeket ne nagyon várjunk, nagyjából ugyanazt tudja, mint a Note3-am. Egyedüli pozitívum a 10x optikai zoom.
Telefon oldalon is hozza az elvártat, sajnos semmi extrával nem találkoztam.
Szoftver téren a Galaxy Apps-ről tudunk 3 extra alkalmazást ingyenesen letölteni kimondottam a K-Zoomhoz, linkek a bejegyzés alján.
Elég sokat gondolkodtam, hogy a Samsung melyik célközönségnek szánta ezt a telefont, de nem sikerült rájönnöm. Aki egy kicsit is komolyabban foglalkozik a fotózással az nem ilyen készüléket fog vásárolni, főleg nem ilyen áron. A magenta szolgáltatónál feltöltőkártyás csomagban 130 990 Ft, ezért ugyanitt már lehet kapni egy Samsung NX300-as fényképezőgépet, ami tudásban simán felülmúlja a K-Zoomot. Ami egy profinak még szempont lehet, hogy nincs rajta csatlakozó, amivel állványhoz lehetne rögzíteni.
Aki csak a közösségi oldalakra töltögeti fel a képeit, annak egy mezei 5 megapixeles kamerával rendelkező okostelefon is megteszi.
A családi fotók, videók elkészítéséhez inkább egy kompakt gépet használok, ami aksival is tovább bírja, de a Note3 is tökéletes erre a feladatra.
Egyedüli pozitívum a K-Zoommal kapcsolatban a 10x optikai zoom, de a Sony kameramodulos megoldása sokkal jobb. Több telefonnal is kompatibilis, csak fotózáshoz kell a telefonhoz csatlakoztatni és akkor sem muszáj fizikailag összekötni, ezért nem növeli meg feleslegesen a telefon méretét.

Ez alatt a pár nap alatt, amíg nálam volt, nem győzött meg arról, hogy mindenképp szereznem kell egyet. Nem fogom megsiratni, hogy vissza kell adnom.

2014.10.13.

+