MojAndroid
(x) hirdetés

A tegnap indult Volvo Ocean Race követhető online. A 7 csapat, 7 hajó tegnap indult útnak Spanyolországból, s tartanak Fokváros felé. November elején fognak megérkezni. Minden csapat tájékoztat a megfelelő közösségi médiafelületeken, s az állás a hivatalos weboldalon is folyamatosan frissítve van.

A hivatalos alkalmazás remek. A promó videótól az utolsó pixelig rendben van.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=ft6joeqJaB8&list=UUd-kj8ShMRRDKrONtkjVRgg]

Még csak nem is tolakodik. A notification alapértelmezésben ki van kapcsolva. Utólag lehet engedélyezni azt.

És akkor itt jön a számomra érthetetlen rész. Készítettek egy játékot, ahol virtuálisan lehet végighajózni a távot. Ideáig minden rendben van. A játékkal én először a böngészőben találkoztam flash alapokon. Ez persze rögtön azt jelentette, hogy esélyem sincs 0-24 figyelni a virtuális hajómat útközben Fokvárosba. Flash már számítógépen sincs mindenhol, de ha van is, akkor se viszem mindenhova azt magammal.

Hurrá! Van alkalmazás! Kicsit gyenge az értékelés, de lássuk! A lelkesedésem óriási miközben kattintok az INSTALL gombra. A csík lassan, de eljut a végére. Installed. Van alkalmazás! Indítom, Jajj! …bár ne lenne. Illetve pont olyan, mintha nem is lenne. Mert nem tudom elindítani. De más se működik benne.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=MbwlwH2Mc78]

Hiába próbáltam több eszközön is már. Egyszerűen nem megy. Érthető a gyenge értékelés. Ennek ellenére a játék egyébként mindenkinek ajánlott, aki egy kicsit is érdeklődik a vitorlázás vagy a Volvo Ocean Race iránt. Itt nem gond, ha az ember félrekormányoz. Csak a virtuális hajó ér később oda. Esetleg nem nyeri meg majd a rengeteg ajándék egyikét. Ugyanez a 7 hajón kint a vizen már nagyobb tétre megy.

A játékban in-app purchase lehet venni egy-két extrát. Ezek nélkül is működik minden. De sokat segít, ha pl. előre kijelölhetjük előre az útvonalat, amit a hajónk követ, miközben mi békésen alszunk. Ha eközben a virtuális szél megváltozik, az kellemetlen, de nem annyira, mintha igaziból kint lennénk a tengeren.

Az ötlet jó. Nem kevés ember játszik a mobil alkalmazás teljes alkalmatlansága ellenére is a játékkal. Biztosan több, mint 30.000 játékos van, akiről tudok. A toplista alapján ez látszik. Sokan vagyunk úgy, hogy vitorláshajót tartunk tamagotchiként az elkövetkező időszakban. Azonban egy ilyen rosszul sikerült alkalmazás sokaknak elveheti a kedvét. Még van remény, hogy javítják, de a mezőny már tegnap ilyenkor elstartolt.

Így lehet egy jó ötletet pocsékul megvalósítani. Két oka van, amiért nem mentem el szó nélkül a dolog mellett:

  • Érdekel a vitorlázás, meg a Volvo Ocean Race úgy általában
  • Kevés olyan játékot tudok, ami úgy indul, hogy több tízezer ember akar játszani. Még akkor is, ha az nem tökéletes. Kérdés, hogy e lelkesedésünk meddig tart ki, ha a fejlesztők ennyire nem értenek a feladatukhoz. Hogy lehet egy ilyen aranybányát ennyire dilettáns módon kezelni?
2014.10.12.

+