MojAndroid
(x) hirdetés

Az ebook olvasók piaca valószínűleg világszinten is, de az Amerikai Egyesül Államokban biztosan az Amazon által uralt. Ha ebook, akkor mára az emberek fejében egyre inkább a Kindle név ugrik be.

Mit akar mégis egy újabb versenyző ezen a piacon? A PocketBook nem is annyira új verzenyző. 2007-ben jelent meg a piacon, s állításuk szerint jelnleg ők a negyedik legnagyobb ebook gyártó a világon.

Nemrég kezdték meg itthon a promócióját a PocketBook termékeknek. A PocketBook Aqua volt az első PocketBook termék, amit kipróbáltam. Az olvasó 44.900 Ft-ért szerezhető be.

Mit kapunk e pénzünkért cserébe?

Egy olyan ebook olvasót, amibe mindent belepakoltak. Azonkívül, hogy kaptunk egy e-ink pearl kijelzőt 6″ méretben. Dropbox integráció, játékok(!), s a legizgalmasabb feature: Vízálló. Akit további speckók érdekelnek, olvasson tovább, a többiekkel a táblázat alatt találkozunk.

Specifikáció:

Kijelző 6 hüvelyk E Ink® Pearl (600×800 képpont), 166 dpi
Képernyő anyaga üveg
Érintőképernyő Kapacitív többpontos érzékelővel (Film touch)
Háttérvilágítás
Szürke árnyalatok száma 16
Processzor 1 GHz
RAM 256 MB
Flash-memória 4 GB (Az elérhető memória mérete az eszköz szoftverbeállításaitól függ)
Akku (aktív olvasás) Li-ion, 3,7 V, 1300 mAh, akár 8000 oldal (Az akkumulátor élettartama és a fenti értékek a felhasználás módjától és a beállításoktól függenek)
Vezeték nélküli kapcsolat Wi-Fi (802.11 b/g/n)
Interfész Micro USB
Memória foglalat
Audio kimenet
Könyvformátum EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)
Képformátum JPEG, BMP, PNG, TIFF
További funkciók ReadRate, DropBox, Küldés PocketBookra, Könyváruház, böngésző, számológép, naptár és óra, sakk, szótárak, Klondike, fénykép, RSS-hírcsatorna, Snake, Sudoku, Scribble
A készülék anyaga műanyag, 'soft touch'
Szín Sötétkék
Méretek 114,6 х 174,4 х 9 mm
Súly 170 g
Developer Obreey Products

Ha valaki végigfutotta a fenti táblázatot, akkor most épp szégyenkezve rejti el a Kindle készülékét. Az átlag Kindle meg sem közelíti a PocketBook Aqua specifikációját.

Azonban az a kérdés, hogy ez a rengeteg funkció valóban kihasználható-e. Sok esetben azért vesz az ember magának célzottan ebook olvasót, mert az e-ink kijelzőn messze jobb olvasni rajta, szinte papírélményt kapunk. Nem is szeretne mást, csak valahogyan a könyveit rátenni, s olvasni. Ne merüljön le, s ne zavarja a szememet a vibrálás. Ennyi.

Emiatt azt éreztem, hogy a játékok, s egyéb extra funkciók teljesen feleslegesek. Ami a funkciólistából számomra kiemelendő, az a Dropbox integráció. Azaz a könyveinket egyenesen a Dropbox tárhelyünkről tudjuk behúzni az olvasóba. Így nincs szükség másolgatásra, e-mail vagy bármi más módon való küldözgetésre.

Ezen kívül természetesen az Aqua vízálló funkciója, ami kiemeli a többi közül. Azt hiszem mindenki életében megvolt ár az a pillanat, hogy egy papír vagy könyv ázottan kerül ki a fürdőkádból, megázott az esőben, vagy a strandról már haza se visszük, csak az első kukáig. Az összeázott papír az esetek többségében már nem olvasható.

Sokat segíthet ezen, hogy lehet a zsebünkben egy olyan olvasó, ami bírja a vizet.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=a5wp1ZY2BnE]

Mi nem tetszett?

A készülékház kialakításában próbáltak mindenre figyelni. Van érintőképernyő, de a kijelző alját elfoglaló fekete sáv nyomógombokat rejt. A kettő együtt azt gondolom, hogy már az átlag Android telefonról is kivonult, s itt sem lenne szükséges. Érthető, hogy ragaszkodott a gyártó a fizikai gombokhoz, hiszen a vizes kijelzőn az érintés nem annyira működik jól.

A fentiek következménye, hogy a készülékház meglehetősen nagyra sikerült. Míg egy Kindle elfér a farzsebemben, az Aqua esetén ez már inkább határeset.

Mit keres a PocketBook az Androidportálon?

A PocketBooknak van/volt Androidos tabletje is, s nem állt tőle távol az Android rendszer, Android világ. Azonban nem ez az egyetlen oka. Nem írunk minden cégről, aki valaha Androidos tabletet gyártott. Pár napja egy Tizen alapú okosóra került elő itt a portálon, sőt az Apple bejelentést is megemlítettem. Természetesen nem arról van szó, hogy átalakulunk általános tech portállá, de egy-egy Android eszköz mellé jól jönnek kiegészítők. Egy ebook olvasót is ilyen kiegészítőnek tekintek. A vízálló ebook olvasók piaca pedig egyáltalán nem nagy, így ott talán még nehezebb Android alapút találni. :)

Végszó

A nyár végeztével talán már kevéssé aktuális egy vízálló ebook olvasó beszerzése. Ennek ellenére ha valaki ilyen ben gondolkozik, s nem zavarja a ház egy picit nagyobb mérete, akkor jó szívvel ajánlom. A PocketBook Aqua talán a legjobb olvasó eszköz kisgyermekek mellé. Nem baj, ha homokos, sáros vagy vizes lesz. Leeszik, leisszák vagy … akkor sincs semmi baj, lemosható.

Az Amazon ökoszisztéma jóval elterjedtebb, nagyobb, s kényelmes használni. Rengeteg Kindle kiegészítő, s extra szolgáltatás létezik. A PocketBook kényelem szempontjából nem marad el, extrák tekintetében azonban van még hova fejlődni. Egyelőre pl. a megkezdett könyv másik eszközön való folytatása nem megoldott. Legalábbis nekem nem sikerült. Így el kellett olvasnom a megkezdett könyvet, mielőtt visszaszolgáltattam az eszközt. :)

(x) hirdetés
2014.10.03.

+