MojAndroid
(x) hirdetés

6 év…

Nem (csak) szoftveres hír, hogy a héten fontos évfordulót ültünk… Csütörtökön volt 6 éve, hogy a HTC bemutatta az első Androidot futtató telefonját – ez volt a HTC Dream, vagy T-Mobile G1, ki hogy ismerte. Persze tudjuk, hogy nem csak a HTC első Android kütyüje volt ez, hanem az első Android eszköz. Ős-Dream userként elmorzsolok egy könnycseppet, és mivel az eszköz még mindig megvan, hamarosan előkapom és játszom vele egy kicsit majd. Ha minden igaz, Cyanogen 6.1 van rajta néhány e2fs hackkel megtoldva, és fogadok, hogy a billentyűzete még mindig tökéletesen működik – azóta se csinált senki ilyen jó billentyűzetet.

Bullseye

Mondanám, hogy az eheti Appvasárnapot a Bullseye támogatta, de majdnem pont az ellenkezője igaz: ez a kis IQ játék majdnem pont azt érte el, hogy egyáltalán ne írjak Appvasárnapot. Egy játék után 24-ik 11-ik vagyok az alltime high score listán, de mindjárt nekiesek megint, mert vétettem pár idegesítő hibát… Ja, a játék egyébként egy más ismert sémán alapszik, Google Maps-en kell különböző tippek alapján belőni, hogy mely országról/városról van szó. Gyertek, irigykedjünk egymás általános műveltségére!

Firefox OS-esedik az Android?

Egyrészt mi ez a szenzációhajhász hír, másrészt amikor egy cikk (jelen esetben egy bekezdés) címe kérdőjellel végződik, köztudomásúan általában “nem” a válasz… így van ez most is.
Mégis: a Chrome Apps for Mobile bemutató olvasása közben erős deja vu-m volt, mintha láttam már ilyet valahol… Chrome alapú web appok, személyazonosság- és cloud messaging API-k, “gazdag” notifikációk, hogy a web app a lehető legjobban hasonlítson egy natív appra és bármilyen eszközön fusson… hogy a web legyen a platform?… Na, szóval a Mozilla is pont ezt csinálja egy ideje. Nagy kérdés (a válasz: vélhetően nem) hogy a Google hajlandó-e nyílt szabványok mentén tényleg a webet használni platformnak, vagy a (-z egyébként open source) Chromiumot nonstandard fícsörökkel felturbózva igazából kreálni egy újabb támadási felületet az Apple-lel szemben… Gondolom inkább ez utóbbi, sajnos.
Mindenesetre már van is egy bemutató app, a Topeka. Play Store-ból telepíthető, WebView-ban fut, materiálosan dizájnos.

Frissült/új/érdekes

  • Mindenekelőtt a hét appja: IE6 Androidra!
  • Ha nincs Rumcajsz, ma is hülyén ébredtem volna, de mivel van, mindannyian örülhetünk, hogy egy év (sőt, talán több is az) hallgatás után a Play Store-ba kerül a Wizard of Wor Android verziója. Hogy ezt értékeld, ahhoz nagyon öregiskolásnak kell lenni, de megfordítva: ha öregiskolás vagy, ezt értékelni fogod!
  • És ha nincs Rumcajsz, azt se tudnám, hogy publikus lett a magyar fejlesztésű Ready Contact List, ami egyrészt gyönyörű, másrészt hasznos, harmadrészt nyerj te is kulcsokat a Ready Contact List teljes verziójához!
  • Érkeznek a mission-ök Ingressre! Syck erről biztos sokkal szabatosabban tud írni, mint én, mindenesetre a nagy újdonság az, hogy a Niantic által adott küldetések mellett a felhasználók is létrehozhatnak ilyeneket, vagyis a játékkészítők sikeresen outsource-olták… a játékkészítést. Az új funkció már kint van Androidon, iOS-re majd valamikor a közeljövőben érkezik.
  • Emlékszel még a múlt heti Appvasárnapra? Szerepelt a hír, miszerint a ChromeOS már Android appokat is tud futtatni, és hogy mindez egy kis hack segítségével már Chrome-ra is elérhető. Nos, a kis hackhez hamarosan jött egy másik kis hack egy Android app képében, aminek segítségével könnyedén csomagolhatsz meglevő Android appokat Chrome alatt futtatható appokká. Play Store-ban itt keresd, a kapcsolódó XDA fórumot meg itt.
  • Samsung Galaxy SIII-ad van? Dühöngsz, hogy a te verziód (vélhetően 1 GB RAM-mal) nem kapott hivatalos KitKat frissítést a Samsungtól? Akkor irány az xda, ahol a koreai (3 GB RAM, mit akarnak ezzel kompenzálni?) verzióra kiadott KitKat verziót portolták nemzetközire is. Mondjuk nem világos, hogy ha már rootolsz-flashelsz, akkor miért ne egy Cyanogen-t flashelnél a bloatware hegy hivatalos helyet…
(x) hirdetés
2014.09.28.

+