MojAndroid
(x) hirdetés

Tegnap este az Android, s talán még inkább a Samsung rajongók naptárában piros betűs ünnep volt. No ott sem mindenkinek, mert az S széria rajongóinak még várni kell az S6 érkezéséig. Azonban a Note felhasználók kiváncsian kuporodtak tegnap este a monitorok elé. Friss Note 3 tulajok reménykedtek, hogy nem lesz akkora újdonság, ami miatt újra a zsebükbe kell nyúlni, 2 és 1 tulajok reménykedtek benne, hogy meg lehet győzni anyut, aput, feleséget, hogy ezért már igazán megéri váltani.

Ki mit kapott?

Bejelentették a Note 4-et. Mindenben egy kicsit jobb lett, mint az előd. De igazából a Note 3 mai szemmel nézve is egy erőmű. Hova lehet még továbbfejleszteni ezt hardverileg. Azért talált a koreai gyártó fogást a hardveren, s belepakoltak még sok pixelt a kijelzőbe. Így 2560×1440 pixel szolgálja a tűéles képeket. Ezzel felzárkózott a Samsung a szomszéd mellé. Az LG G3 vitte hasonló felbontással eddig a prímet. Persze a pixelsűrűségi (vagy retina) versenyt még mindig az LG viszi, hiszen ott 5.5-ös kijelzőn jelenik meg ennyi képpont, míg a Note 4-en ezek 5.7-en oszlanak el.
Természetesen nem panaszkodhatunk emiatt, sőt a ceruzás, jegyzetelésre sokkal praktikusabb a nagyobb kijelző.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Tv7C4e8thv0]

Aki jobban belemenne a részletekbe, tanulmányozza a teljes specifikációt erre.

Az igazi újdonság a Note Edge. Erről láttunk már kiszivárgott képeket, azonban most már megtörtént a bejelentés is. Az Edge abban különbözik az eddigi talán összes telefontól, hogy az oldalán is kapott egy kijelzőt. Vagyis mintha lefolyna a kijelző a telefon oldalára. Ez sok kérdést vet fel. Milyen lesz használni, nem karcolódik-e, stb. Ezeket majd meglátjuk, azonban az ötlet tetszik. Nem kell a böszme nagy kijelzőt bekapcsolni értesítések olvasásához, vagy csak az óra megnézésére.

A több képernyő egy eszközbe zárva nem a Samsung mérnökök agyszüleménye. Bár a Samsungnak is volt egy nem túl sikeres próbálkozása már ezen a területen. A Samsung Galaxy S idejében került piacra a Samsung Continuum, ami rendelkezett egy 480×96 pixeles kis képernyővel a “nagy” alatt. Nem lett sikertermék. A Sharpnak is volt több hasonló telefonja, de a többséget csak a japán piac tesztelhette.
Az egyik legjobb koncepció ebben a többképernyős világban szerintem a YotaPhone. Persze, ha lenne egy YotaTablet… Akkor nem lenne szükség e-book olvasóra és tabletre külön. Esetleg egy Tab 5 vagy egy Note 8 /10 újítás mehetne ebbe az iráyba… Itt nem e-ink a kijelző, de így is izgalmas a dolog. Meglátjuk majd a gyakorlatban.

Ugye mindenki ismeri azt, amikor bekapcsolja a telefont, hogy megnézze mennyi az idő? Majd eltelik 5 perc, olvasott leveleket, megnézte az óvodai szerelmének a legújabb Facebook státuszát, ezután pedig becsúsztatja a telefont a zsebébe. Eltelik 1 teljes perc azzal a hiányérzettel, hogy valamit szerettem volna megnézni, de nem tudom mi volt az. Benyúl a zsebébe, s immáron céltudatosan, minden akaraterőt arra koncentrálva megtekinti az órát a telefonon. Majd gyorsan visszazárva a dzsint a palackba a kijelzőt kinyomja, s a telefont visszacsúsztatja a zsebébe.

Egyelőre nem tudom, hogy az oldalsó/oldalra lecsurgó képernyő a fenti szkenárión segíteni fog-e. Megoldja-e ezt a problémát, hogy picibe megszakérthetjük akár az időt, sőt még a dátumot is. Egyelőre megjelenési dátum nincs, nem tudjuk mikor lesz alkalmunk megnézni mire jó a kis képernyőcsík.

Itt is vannak speckók.

És még nincs vége! Kaptunk még egy okosórát. A Samsung nem ma kezdte az okosóra gyártást. A Galaxy Gear sokadik generációja érkezett meg Gear S néven. Speckók az előbbi linken. A Samsung kicsit megint odapörköl a Google-nak azzal, hogy hiába az Android Wear, ők nyomják a Tizent. Szebb lett, kényelmesebb viselet (aki használt első szériás Gear-t, az tudja miről beszélek :)), kiváncsian várom.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Ji6eoTrjtng&list=PL817307E281FF66D2]

A végére maradt a számomra legfurább darab. Ez a Gear VR. Samsung és az Oculus (tudjátok a sok szó esett róla Kickstarterből milliárdos Facebook felvásárlás, stb.) összeálltak, s megcsinálták kvázi rengeteg pénzért újra az Oculus Riftet csak most egy Note 4 pakolható bele a cuccba. Játékosok, VR rajongók hajrá! A többieknek marad a Google Cardboard. Letölthető, hajtogatható, s ingyenes app is jár hozzá. Az sem kompatibilis minden telefonnal, de legalább több, mint 1-el, s vannak leleményes emberek, akik már bizniszt építettek rá.

Persze lehet, hogy ha kapnék egy Note 4-et egy Gear VR-rel, akkor jól le tudnám kötni magamat vele. Azonban azt gondolom, hogy ennek a kombinációnak nem lesz nagy piaca itthon.

Összességében a Samsung ügyesen beelőztem az Apple 9-ei eseményét, s remek eszközöket dobott piacra. A mostani unboxed nem a kis kezű emberek eseménye volt. Nekik majd az S széria újdonságai lesznek érdekesek. Aki viszont szereti a nagy telefonokat, az megkapott mindent, amit el tudott képzelni, s még egy kicsit többet is.

A tegnapi eseményt itt tudjátok újranézni, ha esetleg valaki nem látta. Saját fotóink nicsenek, de reméljük, hogy hamarosan lesz rá lehetőségünk, hogy kipróbáljuk, s első kézből számoljunk be a kütyükről.

(x) hirdetés
2014.09.04.

+