MojAndroid
(x) hirdetés

A történet úgy kezdődött, hogy nyaralás közben sikerült elhagynom a Samsung Galaxy S2-met, ami – mondanom sem kell – igen kellemetlenül érintett. Mivel a munkámhoz szükségem van egy megbízható telefonra így gyorsan kellett vennem egy másikat.

Az alábbi szempontok szerint néztem körül:
+ Ne legyen nagyobb 5″-nál
+ GPS és lehetőleg jó kamera legyen benne
+ Lehetőleg valami jó teljesítményű vas legyen (4-8 mag)
+ Sok RAM legyen benne (min 1 Gb, de ha több, az jobb)
+ Nem akartam a nagy nevekkel járó felárat megfizetni
+ Lehetőleg bírjon ki egy teljes napot az akku egy feltöltéssel

A fenti listával a fejemben belevetettem magam a webshopok és fórumok tengerébe. Így aztán egyszer csak eljutottam a thl 5000-hez.

Képeket és részletes műszaki paramétereket a gyártó veboldalán találtok: http://en.thl.com.cn/product/thl-5000-ultraphone.html

Akkoriban ez még egy nagyon új dolognak számított. A legtöbb helyen csak az előzetes bemutatását lehetett megtalálni a telefonnak. Az a néhány személyes teszt amit a felhasználók végeztek, nagyon bíztató volt.

Aki esetleg nem tudná, a thl 5000 nevében az “5000” az akkumulátor kapacitására utal! A nem hozzáértők számára csak annyit, hogy az 5000mAh-s kapacitás, 2-3 szorosa egy átlagos akkumulátornak.

A fő paraméterek röviden:
OS: Android 4.4.2
CPU: 8 magos, MTK6592 Turbo, 2.0GHz
Kijelző: 5.0″, Full HD, IPS, OGS Full-Lamination, TFT, Gorilla Glass 3
ROM: 16GB
RAM: 2GB
Akku: 5000mAh
Adatátvitel: GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+
Hátlapi kamera: Back 13.0 MP, Sony Chip
Előlapi kamera: Front 5.0 MP
GPS: GPS, AGPS
Érzékelők: Gravity Sensor, Proximity Sensor, Light Sensor, Gyroscope Sensor, Compass
WIFI: WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi hotspot
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Csatlakozók: Micro USB, 3.5mm Audio Jack, TF Card slot
Egyéb: Pocket Mode, OTG, NFC, Message, VPN, Wifi Display, Scheduled Power On & Off, Sound Recorder, FM Radio (RDS), Quick Charge, Notification Led Light
Méret: 144.967 x 72.367 x 8.9 mm
Súly: 140g(akkuval)

Az ára akkoriban 60.000,-Ft körül volt, ami az általam elfogadhatónak tartott szint felső határa volt. Megtetszett és megrendeltem.

Egy viszonylag puritán fehér dobozban érkezett, de a tartalmára nem lehet semmi panaszom. A készüléken kívül volt benne még:

  • szilikonos tok
  • flip-es tok (ha becsukom a fedelét, akkor a kivágásban egy analóg óra jelenik meg)
  • head set
  • töltő és USB kábel
  • OTG USB dugó
  • tartalék képernyővédő fólia.
  • 16GB-os Transcend micro SD kártya a készülékben

Remélem nem felejtettem ki semmit.

Nagyon kellemes volt az egész.

Ahogy elkezdtem próbálgatni, jöttek az érdekes tapasztalatok.
A Samsung által testreszabott Android után, most egy teljesen fapados Android volt a telefonomon. Mind kinézetében, mind alkalmazás készletét tekintve.
Mivel a telefonon természetesen van Google Play Store, ezért nekiugrottam és minden különösebb gond nélkül letöltöttem minden olyan alkalmazást amire szükségem van. Mondjuk eltartott egy jó darabig, amíg összeválogattam oket. De ez legyen a legnagyobb gond. :)

Véleményem szerint a sebességére és teljesítményére semmi panasz nem lehet. Futtattam rajta egy Antutu mérést és elég szép értéket hozott (lásd a képeket). Vagy egy konkrét példa: WiFin keresztül játszottam le egy HD filmet a telefonról a TV-re és közben egy játékkal játszottam a telefonon. Anélkül, hogy akadozott volna a lejátszás.

Nézzük végig a vasat:

  • Telefonálás: meg kell jegyeznem, hogy csak az egyik SIM helyet használom, viszont azzal tökéletes minden. Nem szakadozik, van rendesen térerő, stb. A hangereje teljesen megfelelő. Sőt fülhallgatóval sokkal hangosabb mint az S2-m volt.
  • Kijelző: kellemes a képe, megfelelő az érzékenysége. Erős napsütésben viszont nem jól látható.
  • WiFi: tökéletesen működik, gyorsabbnak tűnik mint az S2 volt.
  • Mobil adat: szintén hibátlanul működik
  • NFC: még nem tudtam kipróbálni
  • OTG: a rádugott pendrive-ot tökéletesen tudta írni/olvasni
  • Bluetooth: a fejlett funkcióit nem volt mivel kipróbálnom eddig
  • FM rádió: van RDS, a fülhallgatót használja antennának. Kicsit talán érzékenyebb a kelleténél, mert az automatikus csatornakeresésnél, minden elektromos zajt adásnak vél. Maga a rádió vétel viszont jó minoségu. Meglehetősen primitív alkalmazás van hozzá.
  • Kamera: elvileg egy Sony chip van benne és a mobiltelefonok között jó minőségűnek számító “objektív”. Ez valószínuleg így is lehet, mert szép képeket és videókat (Full HD) készít. Maga a kamera alkalmazás nekem nem jött be, bár sok érdekes funkciót tudott.
  • Multimédia lejátszás: Elvileg sokféle formátumot le tud játszani. Én csak MP3-akat és AVI videókat használtam eddig. A zenelejátszásnál használhatunk equalizert is.
  • GPS: ezzel voltak és vannak problémáim jelenleg is. Alább részletezem oket.
  • Akku: tényleg nagy a kapacitása. Pl. egy több, mint 300Km-es úton, bekapcsolt WiFi, Mobil Adat, GPS és folyamatos navigáció mellett, kb. a felét ette meg az akkumulátornak. Amúgy kb. két napot és egy éjszakát (mert elfelejtettem a második nap este töltőre tenni) simán kibír normál használat mellett. Viszont, AZ AKKU BEÉPÍTETT! Ezt sajnos csak akkor tudtam meg amikor megérkezett a készülék. Valószínuleg a GPS probléma miatt, néhányszor elofordult a nyáron, hogy működö klíma ellenére, a készülék menet közben (kb. fél órányi navigálás után) túlmelegedett és egy figyelmeztető jelzés után kikapcsolta magát.

Ha valamit kifelejtettem volna, kérdezzetek!

A GPS probléma részletesebben:
Eleinte nagyon nem akart műholdakat találni. 2-3 percig is vacakolt, mire sikerült. Ezt sikerült a szokásos ráolvasásokkal (Root + MobilUncle Tools) megoldani. Viszont továbbra is fennáll az a probléma, hogy pontatlan (több navigációs alkalmazást is próbáltam GoogleMaps, Waze, Endomondo, Osmand). Rendszeresen csinál olyat, hogy látszólag az úttól 10-50 méterre azzal párhuzamosan haladok, majd egyszer csak visszatérek az útra. Ezt ideális vételi viszonyok mellett is rendszeresen megteszi. Példák a galériában láthatóak.

Arra gyanakszom, hogy esetleg a gyártó nem módosította a GPS driver paramétereit és az még mindig az MT6592 1,7GHz-re készült verzió, aminek a muködését megzavarja az, hogy az MT6592T viszont 2GHz-en ketyeg. A szinkronhiba miatt pontatlan lesz a helymeghatározás, amit időről-időre helyre tesz az AGPS adatok frissítése, de csak átmenetileg.
Ez persze csak az én elméletem. Ha valaki tudja az igazi okát és a megoldást, hálás lennék, ha tudatná velem!

A készüléket az 1.0.6-os verziójú ROM-mal kaptam. 1-2 hét múlva kijött az 1.0.7 ami simán feltelepült az OTA frissítéssel. Jelenleg arra várok, hogy az OTA frissítésben elérhető legyen az 1.0.8-as ROM verzió (a needrom-on már fent van), és remélem, hogy az megoldja a GPS problémámat.

Ha kérdésetek van, írjatok!

Kgb
2014.09.03.

+