MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung két telefonja vendégeskedett nálam. Az egyik csalódás, a másikat nem is akartam visszaadni.

Kezdjük a csalódással, s zárjuk a végét a telefonnal, amiből szinte fájt kiszedni a SIM kártyát. :)

A Samsung K-Zoom egy nagyon furcsa telefon. Vagy fényképezőgép. Vagy nem is tudom. Telefonnak nehéz, s otromba. Fényképezőgépnek meg nekem kevés rajta a gomb.

Nem elvetemült gondolat a fényképezőgép és a telefon összekapcsolása, s azt hiszem ebben már régóta élen jár a koreai gyártó. A Galaxy Camera, s az S4 Zoom után ez a harmadik tagja a sorozatnak. Az elgondolás egyértelmű. A legjobb kamera, ami mindig velünk van, s bármikor harcra fogható. Ez a telefonunk. Azonban a telefonnak vannak korlátai. Ez pedig az objektív. Így a Samsung mérnökei a telefonba beleapplikálták az objektívet.

A K-Zoom egy 24-240mm-es objektívvel rendelkezik. Ehhez egy 20.7 Megapixeles érzékelő gondoskodik a képek feldolgozásáról. Remekül hangzik, s én is alig vártam, hogy kicsomagolhassam a telefont. Azonban a fókusz lassú, mélységélességgel nem lehet játszani, s maga a telefonfényképező is elég otromba méretűre sikerült.

A telefon része pedig egy “átlagos” közép-csúcskategóriás telefon tulajdonságaival bír. Viszont egy fényképezésre kihegyezett telefonnak adhatott volna a Samsung egy 1080p kijelzőt, s nem csak 720p-t. A 4 magos processzor (1.3 GHz) alapvetően elegendő mindenre.

Akkor foglaljuk össze a dolgokat!

A K-Zoom a harmadik állomása egy érdekes vállalkozásnak, amit nagyon remélek, hogy nem ad fel a Samsung. Az ötlet jó, s bízom benne, hogy a sorozat következő tagja már beváltja a tőle vártakat.

A Galaxy Camera még fényképezőgép volt, s nem telefon. A K-Zoom inkább telefon egy bazi objektívvel. A 10x zoom átfogású objektív szerintem sok és felesleges. Ettől a telefont nem lehet jól megfogni, s pl. egy Angry Birds játék közben nem tudom hova elpakolni az ujjaimat. Ha egy 3-4x zoom átfogású f1.8 objektív került volna bele, akkor a képminőség is javult volna, s a mérete se lenne talán ilyen hatalmas.

A Note 3 már képes 4K/UHD felbontásban videót rögzíteni. A K-Zoom miért nem? Az 1080p 60fps majd’ minden földi halandónak elegendő, de mégis. Ha egy 1 évvel öregebb telefonba már belekerült, akkor ebben is elfért volna.

Hajrá Samsung, jó lesz ez!

A másik készülék, amit ezalatt a szűk hét alatt górcső alá vettem, az S széria királya, az S5 volt. Nem támasztottam semmilyen igényt vele szemben, s az elődök közül mindegyik járt nálam tesztelés céljából. Egyiktől sem estem hasra. Mindegyik jó volt, de nem fogott el az érzés, hogy jó lenne egy ilyen.

Az S5 az első S szériás telefon, ahol nem zavarna, hogy az nem Nexus. Igen, gyári vanilla Android rajongó vagyok. Mégis az S5 TouchWiz felülete már kevésbé kelti azt a “bottal érintem csak” érzést.

Az S5-öt jó kézbe venni. Pont annyira vastag, széles, magas, hogy az jól essen. A hátlapja pedig remek fogást ad. A Note 3 bőr szerű hátlapja gagyinak hat az S5 mellett. Az ujjlenyomat olvasó kb annyira pontatlan, mint az Atrixnál volt. Nem is gondolom, hogy ez egy akkora találmány. A pulzusmérő, s egyéb “parasztvakítások” nem annyira keltették fel az érdeklődésemet. Sokkal izgalmasabb volt, hogy ennek a telefonnak a kamerája simán partiban van a K-Zoom-éval, ha nem jobb nála.

Sebességben és képminőségben szerintem veri a K-Zoom fényképezési képességeit. A 16 Megapixel meg minden földi halandónak elegendő kell, hogy legyen. Van itt is Full HD 60 fps, s a K-Zoomból érthetetlenül kimaradt 4K felbontású video rögzítésének lehetősége 30fps.

Nem mennék bele elképesztő részletekbe. Ha specifikációk kellenek, akkor az Internet tele van vele. Az S5-ben debütált energiatakarékos üzemmód azonban egy olyan funkcionalitás, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Az energiatakarékos üzemmód, amikor kiírta, hogy még 10 nap, akkor mosolyra görbült a szájam széle. Aztán másnap ránéztem, s 9,5 nap volt rajta anélkül, hogy töltöttem volna, s közben telefonáltam, s SMS-t is írtam. Ehhez képest a kanyarban sincs a P7 hasonló funkciója. Persze kompromisszumokra szükség van. A feketeséget jól kell bírni, a színektől elbúcsúzni, de akkor is.

Ez alap kellene, hogy legyen minden telefonban.

Összességében pozitív a két telefonnal kapcsolatban a mérleg. A K-Zoom is sokat javulhat egy szoftver frissítéssel, az S5-öt meg nehéz lesz tromfolni. A cikk alatt pár kép a két géppel készítve. Nem ugyanott, meg ugyanarról, de az idő rövidsége miatt így alakult.

(x) hirdetés
2014.06.25.

+