MojAndroid
(x) hirdetés

A tesztelőről pár szóban

Előrebocsájtom, hogy még új vagyok tesztek írásában. Ha esetleg a teszt gusztustalan ömlengésbe csapna át az annak tudható be, hogy a leírt Redmi 1S előtt egy özönvíz előtti Motorola Defy alapváltozat tulajdonosa voltam.

Miért Xiaomi ?

Egy kis történeti áttekintés. Féltem a Kínai telefonoktól. Szerintem mindenkiben van egy kis félelem, hogy előre elutaljak egy csomó pénzt aztán ki tudja milyen vackot kapok. Az egyik kollégám vett egy Jiayu G3-as telefont egy megbízható oldalról (fizetett, küldték, nem tégla volt a csomagban). Innentől hosszú válogatás után döntöttem a Xiaomi márka belépő kategóriájú és alacsony árú készüléke a Redmi mellett. Szerencsémre annyi ideig válogattam, hogy közben megjelent a Redmi 1S Snapdragon processzoros változat. 1Gb Ram-mal és 8 Gb belső memóriával.

Kicsomagolás

A csomag tartalma egy telefon, a telefonban egy akkumulátor amelyen olyan ügyesen helyezték el az érintkezőket takaró fóliát, hogy rögtön két darab jutott belőle. Én az egyiket leszedtem majd csodálkoztam, hogy mi a nyavajáért nem indul el a telefon. De a második darab leszedésével ez a probléma megszűnt. Hogy miért nem bírtak mondjuk piros ragasztót rátenni, miért kellett átlátszó azt sosem fogom megérteni. Van mellette egy borzasztó kidolgozású telefon töltő, a szokásos usb kábel + usb foglalatos hálózati csatlakozó + EU adapter. Olyan csúnya, hogy elzártam a szekrénybe, hogy majd jó lesz valamire.

Volt még : teljesen kínai leírás. Sok hasznát vettem ;-)

A csomagban nincs sem head-set sem plusz akku amit a kínaiak amúgy előszeretettel adnak a telefonokhoz.

Operációs rendszer

Első és legfontosabb! A telefonon a MIUI nevű Android alapú rendszer fut. A MIUI-t én már a Defy-men is használtam ezért is döntöttem a Xiaomi mellett. Én szeretem. Ha valakinek nem tetszik akkor nem javaslom neki a Xiaomi termékek vásárlását.

Tapasztalataim

Aggódtam az összeszerelési minőség miatt. Egy régi tesztben panaszkodtak, ennek a telefonnak az előző típusára, hogy gyengén sikerült az összeszerelés, a telefon recseg-ropog. Ennél nincs ilyen rossz tapasztalatom, nyilván egy hivatásos tesztelő aki látott már sok szebbet jobbat tudna rá negatívumot mondani. De nekem tökéletes. S3-as Samsungot már volt szerencsém használni. Ez semmivel sem rosszabb annál. De míg az S3 jelenleg is 60e Ft körül mozog ez a telefon 40 alatt megszerezhető.
A hátlap anyaga minőségi műanyag. Strapabírónak tűnik. Az ujjlenyomatot nem gyűjti, jó megfogni. A fejhallgató csatlakozó felülre került a bekapcsoló gomb oldalt van kicsit nekem rossz helyen mivel néha akaratlanul is bekapcsolom a képernyőt.
A töltő csatlakozó alulra került. A szokásos 3 gombos a kialakítás. A Defy -n sem értettem a negyedik kereső gomb létét de itt már nem is zavar. A gombok nem világítanak ami a kínai telefonoknál mostanában divat. Én szerettem, hogy világít de természetesen semmi gondot nem okoz, hogy nem teszi.

Gyors. Mindenféle akadás nélkül működik rajta minden. Az alkalmazások közti váltások zökkenőmentesek. Az Antutu teszten 20e fölötti értéket ért el. Alig lassabb a Galaxy S4-nél (a tesztprogram szerint). Az 1Gb memória az android szerint kb. 70%-ban van kihasználva. Kicsit féltem, hogy kevés lesz, de elegendőnek bizonyult.
Érzésre , főleg a Defy után olyan élmény, hogy az leírhatatlan. Sejtettem én, hogy gyorsabb lesz, de ha most vissza kellene térni a Defy-hez valószínűleg nem bírnám kivárni azt ahogy a dolgok azon történtek.

GPS

A Kínai telefonok nagy problémája : VOLT!!! Kocsival 50-es tempónál menet közben beraktam a tartóba megnéztem a forgalmat és mire visszapillantottam a telefonra már mutatta is az IGO , hogy hol vagyok. A Defy ilyenre egyszerűen képtelen volt! Meg kellett állni vagy sokat várni (10 perc.) , hogy jelet találjon. Ez az elsők között volt amit kipróbáltam. Óriási élmény volt. Másnak ez biztos nem ilyen nagy öröm de nekik biztos nem Defy-jük volt.

Kamera

Előlapon 1.6 Mp -s hátlapi 8Mp-s kamera van autófókusszal ledes villanóval. Szuper képeket csinál, még sötétben is. Nyilván ahhoz képest, hogy ez egy telefon. De szerintem abszolút vállalhatóak a vele készült képek. Azon gondolkozom, hogy van e értelme a családi nyaralásra fényképezőt vinni vagy elég ha ezt viszem.

Fejhallgató

Nem a telefon része de rendeltem egy Xiaomi Piston fülhallgatót. Ez fantasztikus ! Nem a telefon tudja azokat a csodálatos hangokat amik kijönnek belőle mert mással is próbáltam. Leírhatatlanul jó a hangja. A doboza kitűnő ötletes könnyűvé teszi a fejhallgató tárolását a praktikus módszer ahogyan el lehet csomagolni.

Akku-Összesítés

A telefon nemrég van nálam eddig még sosem bírta egy napnál tovább az akkuja. Ami egyébként egy 2000-es akksi, de folyamatos internetezés ment vele wifin, autóban GPS, szóval nem kíméltem.

Nagyon jó telefon. A telefon hamarosan kapható lesz többnyelvű verzióban is. Nekem a magyarítás nem jelentett problémát. De ehhez kellett, hogy előző telefonomon már szereztem tapasztalatot főzött romok telepítésében.

A készülék leírása azon az oldalon ahonnan vettem (annyira új, hogy a gyártó oldalán nincs ilyen jó leírás): [link]

2014.06.12.

+