MojAndroid
(x) hirdetés

Káosz. Az ember mindig azt gondolja, hogy megtalálta az ideálist. Persze ez sajnos sosincs így. Mert mindig akad egy-két ember, aki másik rendszert használ. Meg mindig van egy újabb szolgáltatás, amit azért csak ki kell próbálni… Az SMS meg annyira múlt évezredbeli. Tehát maradnak a remek üzenetküldő alkalmazások. Amik olyanok, mint az SMS, de ha már van mobilnet, akkor legalább nem kerülnek semmi extrába.

Nézzük mik vannak jelenleg használatban a telefonomon! Kommentekben pedig várom a Ti általatok használt appokat, illetve az összes történetet, hogy sikerült rávenni minden ismerőst, hogy azt használják.

A bejegyzésben említett alkalmazások Play Store letöltési linkjei a bejegyzés végén találhatók.

Hangouts

Nem kell bemutatni, amióta SMS integráció is került bele, meg a legújabb frissítéssel együtt remek lett. A sok üzenettől (SMS, előzmények) néha lelassul, de ettől eltekintve kiváló alkalmazás. Előnye, hogy minden android eszközön jelen van. Régen mg Google Talk néven, mára ugye Hangouts formában.

Másik előnye a live chat, beszélgetés, videokonferencia.

iOS eszközökön is működik. Chrome integráció csodálatos, emiatt Desktop környezetben is jól használható.

+: Androidon alap, Chrome kiegészítővel asztalon is tökéletes
-: GMail sokaknak van, de nem tudnak arról, hogy ezzel Hangouts is jár

Skype

Régi motoros szintén. Az ingyenes beszélgetés szinonímájáva vált sok nyelvben a “szkájpolás”. Mivel azonban a beszélgetés az ereje, üzenetküldésre ritkán használjuk. Régebbi verziók hihetetlen erőforrásigényesek voltak. Egy ideje elfut a háttérben, s nem esik tőle hasra a telefon.

Szinte minden mobil és desktop operációs rendszerre elérhető. Emiatt igazi svájcibicska. Szinte mindenkinek van, de kevesen vannak fenn 0-24, így az üzenetek nem érnek mindig időben célba.

+: Sok ismerős, multiplatform
-: Szólni kell embereknek, hogy online legyenek

LINE

Ez az, ami most épp nincs is fent a telefonomon. Ázsiában igazán népszerű, s egyre többfelé használják a LINE Messenger alkalmazást. Jól néz ki, multiplatform, de itthon nem túl elterjedt.

+: multiplatform. Még Firefox OS app is van.
-: nem túl elterjedt, 8 ismerősömnek van fent.

WhatsApp

Nem véletlen fizetett érte elképzelhetetlenül sokat a Facebook. Közel 500 millió felhasználó, gyors, reklámmentes, s mindig megígéri, hogy majd kér 1 dollárt, de eddig még mindig kitolta az ingyenes periódust. Legalább 2 éve fent van már.

+: gyors, mobilon multiplatform
-: 119 ismerős

Facebook Messenger

Egyre jobb lesz. A fejek mai napig nem eldöntött dolog számomra, hogy idegesítőek vagy szerethetőek. Kicsit morbid, hogy megjelenik a egy fej kijelzőn, amivel labdázok, s mindig ide-oda pakolom, hogy ne felejtsek el neki majd válaszolni. Alapvetően egyszerű, jó, s mindenkinek van, akinek Facebook van.

+: rengeteg ismerős
-: annak ellenére, hogy rengeteg ismerős van, kevés használja üzenetküldésre.

Threema
A Threema a WhatsApp felvásárlás, s egyéb izgalmas mi lesz a beszélgetéseimmel kérdések felmerülése után kezdett felfutni. Nem jósolok neki sajnos túl nagy jövőt. Egyik soha vissza-nem-térülő kiadásom volt a Play Store-ban.

+: titkosított, gyors, stabil, backup funkció
-: drága, kevés ember használja. 2 ismerősöm van

Viber

Régi motorosok szintén, de valahogy örök másodikok. A Skype hátszelén próbáltak először az ingyen telefonálás vonalat meglovagolva beindulni. Sokáig iOS only volt. Majd lett Android app, s erősödött az üzenetküldés funkció, de akkor már a WhatsApp ezen a vonalon beelőzött. Megint második hely. Azóta persze van, amiben kiemelkedik a Viber. A leglilább üznetküldő! Illetve van egy remek asztali kliens hozzá.
Amit nem szeretek az a minden áron használj Vibert funkció. Ha valaki SMS-t küld, akinek Vibere is van, akkor válaszoljak ott, stb.

+: asztali kliens, Viber out, 290 ismerős
-: tolakodó, használd mindenre funkció

Telegram

Új versenyző szintén. Letisztult, egyszerű, esélyes, hogy a Facebookból kiábrándult WhatsApp felhasználók megjelennek itt. Fontos extra funkciója a csoportos beszélgetés (ezt a Hangouts is tudja), amit egyre többen fedeznek fel, s rohamosan nő az alkalmaás népszerűsége.

Eredendően iOS és Android alkalmazás van csak, de vannak nem hivatalos asztali kliensek is. Ezek a weboldalon is hirdetve vannak.

+: stabil, ingyenes (ígéret, hogy mindig az is marad)
-: itthon nem túl ismert

Végszó

Jelenleg majd’ mindegyik szolgáltatáson akad 1-1 lelkes ismerős, aki miatt telepítve van az app. Gondolom lesz is majd még mozgolódás, de amíg x-nek ismerőse y szolgáltatást használja, addig kénytelen lesz azt használni, s … ezt inkább be sem fejezem. Lényeg az, hogy szép színes világban élünk, sok-sok alkalmazással erre az egyszerű feladatra, hogy egy üzenetet elküldjünk a-ból b-be.

És persze van még az e-mail. És lehet Twitter DM-eket küldeni, s biztos van még sok egyéb szolgáltatás, ami kimaradt. Mit gondoltok? Mit használtok?

2014.05.06.

+