MojAndroid
(x) hirdetés

Emlékszel még a DashClock Widgetre? Remélem használod is, és remélem megelégedéssel. Most a DashClock készítőjének, Roman Nurik-nak egy új appját fedeztem fel: ez a Muzei Live Wallpaper, amellyel egy csipetnyi kultúrát és nagy adagnyi szépséget csempészhetsz az Androidod háttérképei közé.

A Muzei pofonegyszerű app: lényege, hogy naponta új hátteret állít be a telefonodon, tableteden – alapbeállításként történetesen régi festők híres és kevésbé híres műveit. Teszi mindezt nonintruzív módon, ami annyit jelent, hogy alapesetben a képekre erős blur van téve, duplatappantással viszont élesedik a kép. Ennek két haszna is van:

  • egyrészt grafikusan nem zavarja pl. az ikon beállításaidat egy kép az adott esetben túl éles határaival,
  • másrészt látszik belőle hogy milyen kickass háttérképek készülnek impresszionista festményekből.

A képekről aztán a “companion app”-ot indítva további infók találhatók: a festmény címe, születésének éve, illetve egy Wikipaintings.org link, ahol aztán a festménygeekek minden igényüket kielégíthetik a stílustól a kép eredeti méretéig – nekem mondjuk nagyon hiányzik a kép története, jó lenne olvasni ezekről 5 sort, mint egy valódi múzeumban…

Több okból is marha szimpi az app egyébként. Egyrészt gyönyörű – nem csak a háttérkép, hanem a kapcsolódó app is. Aztán ne felejtsük el, hogy bővítményezhető: alapesetben sem csak festményeket mutogat, konfigurálhatjuk saját fotók rotálására is. Megfelelő bővítménnyel viszont lehet a háttérképünk forrása a Reddit, az 500px, a Flickr, az éppen hallgatott album borítója, vagy akár a NASA Astronomy Picture of the Day – ezeket a bővítményeket is megtalálod a cikk alatt, gyorslinkben, de rengeteg van, keresgélj kedvedre erre.

Ha pedig az app készülésének háttere érdekel (így találtam én is rá, a szokásos heti retweet-jeim között), erre találod a Muzei Genezis cikket.

Összefoglalva: gyönyörű app, hiánypótló funkcionalitás, korlátlanul bővíthető felépítés, ennek eredményeképpen csillió bővítmény. Ez a Muzei – csak ajánlani tudom.

2014.03.11.

+