MojAndroid
(x) hirdetés

Először is újfent elnézést a szar szóviccért a címben, ha az ember ritkán cikkezik (amit szintén sajnálok), kénytelen feldobni magának.

Üstökösként tűnt fel az Androidos Twitter kliensek egén egy új versenyző, a Talon for Twitter. A Play Store-beli leírása nagyon ígéretes: alapvetően KitKat-ra gondolva készítették el, kihasználva az éppen legfrissebb Android iteráció minden szemcukorkáját és technikai lehetőségeit. Nosza, fel is pattintottam, de olyannyira, hogy a telefonomon ezzel egyidejűleg le is szedtem az eddigi bajnokot, a Falcont. A kérdés, amire a cikk cégén választ kaptok: vajon maradt-e az új helyzet, vagy visszaállít a Status Quo?

A dizájn

Igen. A Talon gyönyörű. Ahogy a Trello új verziójára is azt találtam mondani hogy KitKat bemutatóapp, ez is az. Popupok, áttetsző notification bar és rendszernavigációs sáv (alatta megy a szöveg, ami persze inkább cool mint hasznos), DashClock támogatás, opcionális Google Hangouts ui stílus… Szép, na.
Jobbról is, balról is definiált a swipe in mozdulat: jobbról az aktuális párbeszédeinket hozza be, balról pedig egy menüt, ahol gyorsan ugorhatunk a Timeline, Mentions, DMs, stb. között. Ezek egyébként szimpla jobbra-balra swipe-pal is működnek, sőt: jobbra-balra swipeolva elérünk még egy Pictures és egy Links képernyőt is, ahova a Talon a Timeline-unkból előzékenyen kiválogatja a képeket, illetve linkeket tartalmazó tweeteket. Remek ötlet!

A funkció

A Talon nagy előnye, hogy használja a Twitter Streaming API-ját, amit legjobban talán a “paraszt push” kifejezéssel tudnék illetni, ha az nem lenne lefoglalva nálam arra, amikor valakinek küldesz egy emailt és utána egy sms-t, hogy “nézz emailt!”. Szóval a Streaming API jó, nagy hátránya, hogy állandó notificationt kapott miatta a Talon, ami engem valamiért nagyon zavar. Persze, le lehet állítani és használni a Twitter RESTful API-ját, és 10 percenként bohóckodni a mentionokkel, stb… Az se rossz persze, de a streaming, ha már van, jobb.
(Két megjegyzés:

  • egyrészt a legutóbbi verzió óta a Falcon is használja a Streaming API-t;
  • másrészt természetesen a “rendes” push-t a Twitter magának tartja – de akkora nyomorban nem lehetünk, hogy a gyári Twitter appot használjuk, akkor már inkább galambokkal küldöm el a twitet!)

És az apróságok: egyes felhasználók, hashtagek mute-olása (nyilván ezzel csak óvatosan), kedvenc felhasználók, válaszba automatikusan beillesztett hashtagek, Pebble támogatás, ékszakai időszak beállítása (nálam pl. este 10-től reggel 6-ig a sötét theme az aktív)… ezek amiket kiemelnék, kb. ezek azok, amik a Falcon fölé emelik funkcionalitásban a Talon-t.

És ami hiányzik

A fentiek nagyon vonzóvá teszik a Talon-t, de azért van itt pár apróság, amit nem árt megcsócsálni mielőtt hozzám hasonlóan radikális lépésre szánod el magad:

  • Talonnál fent van a menüsor (action bar, vagy mi) – Falconnál lent is lehet, ami pingpongütő méretű telefonoknál nem hátrány.
  • A fránya állandó notifikáció a live streaming miatt marha frusztráló.
  • a live streaming nem működik annyira megbízhatóan (mint pl. a Falconban); ma reggel kb. egy óráig nem találta az agyát, reggel 10-kor is tegnap este 9-es tweetek voltak nálam a lefrissebbek. A manual refresh ezen nem segít, a beállítások között van egy opció, ami újra felépíti a streaming kapcsolatot – ez eltart vagy fél percig, annyi ideje meg kinek van amikor az előző éjszakai Twitter aktivitást kell tanulmányozni a wc-n!
  • Akkuhasználat: a Talon a streaminggel nálam 4% akksit evett egynapos átlagban (alvás inclusive), ami szerintem nem kevés – a Falcon rövidtávon képes ennyit megenni, hosszútávon inkább nem is látszik a top akkuzabálók között.

Verdikt

Nem egyértelmű nálam a Talon etalonsága, egyáltalán nem. A balra swipe-pal előhozható filterezett Timeline-ok nagyon hasznosak, cserébe a felső menüsor nálam korlát. A live streaming fasza, de az állandó notifikáció és az akkuhasználat némileg elveszi belőle a tutit. A tweet popup nézet fasza, de én speciel jobban szeretem a teljesképernyős előnézetet – ki is kapcsoltam. Hajlok rá, hogy az ui egyértelmű felsőbbrendűsége nálam nem elég, a többi pedig kb. kiüti egymást – de nem tudom.

A döntést kivételesen mindenkire ráhagyom, nem mondok (még) verdiktet. Tableten marad a Falcon, telefonon egy ideig a Talon. Kommentben pedig leírhatjátok ti, hogy miért a Talon vagy épp a Falcon a Twittermadarak királya!

Update: Nem kellett sok idő, visszaálltam Falconra. A végső lökést végül a megbízhatóság adta: a Talon rengetegszer nem frissített, amennyire látom ha egyszer elvesztette a live streaming kapcsolatot (ami megint csak rövid megfigyelés után úgy tűnik, hogy akár egy 3G-EDGE átállástól is lehet), nagyon nehezen, vagy nem tudja újraépíteni. Ennek eredményeképpen ma többször is többórás learadásban volt a világ (a Twitterverzum, ááá) fősodorjától. Not good.
Ezzel együtt az app marad a watchlist-emen, Joaquim-nek pedig fel kell kötni a gatyát, hogy a Falcon az élen maradjon.

2014.01.28.

+