MojAndroid
(x) hirdetés

Bevezetés

Néhány hónappal ezelőtt a szolgáltatóm egy kis akciózás alkalmával eléggé kellemes árcédulával látta el az LG által készített 4X HD-t. Gondoltam, hogy az imádott, de már öreg(ecskedő) Galaxy S-em megért a cserére. Emellett mindenképp nagyobb felbontású kijelzőre vágytam, így a 4X megvásárlása után pár hónappal szeretném veletek megosztani a tapasztalataimat és személyes gondolataimat.

Tartozékok, külső

Egy gusztusos kis fekete színű, piros dekorcsíkos dobozban érkezik, büszkén hirdetve a benne rejlő telefont fénylő-csillámló feliratokkal. Tartozékokból elég sok jár hozzá: headset, 1.2A-es USB-s fali adapter, USB kábel, színes nyomtatású gyújtós, az akkumulátor és két darab NFC matrica.

A telefon elsőre meglehetősen elegáns darab, a mindössze 133 grammos tömeg pedig könnyen kezelhetővé teszi. A teljes kerületén két darab krómhatású csík fut körbe, közöttük pedig az oldalakon aprócska gúlák sorakoznak még a hangerőállító gombokon is. A hátlap erezett mintájú, ami az esetleges karcolások elrejtésére tökéletes. Itt helyezkedik el a 8 megapixeles, vakus kamera, egy LG logó és a fő hangszóró. Ezt gyönyörűen elhalkítja bármilyen vízszintes felület, ha a hátlapjára van fektetve a telefon. Az előlapon csak a termetes kijelző, ami fölött néhány érzékelő, hangszóró és az az alatti elmaradhatatlan LG logó, valamint az előlapi kamera van. A kijelző alatt három kapacitív gomb is található. A telefon alján a micro-USB csatit és az elsődleges mikrofont, a tetején pedig a 3,5 mm-es jack csatlakozót, egy zajszűrő mikrofont és a bekapcsoló gombot találjuk.

A kijelző egy 4,7 hüvelyk átlójú, kapacitív IPS darab „True HD IPS” fantázianévvel. Ezekből sejthető, hogy felbontása 1280×720 pixel. Nagyon éles kép és jó színhűség jellemzi, betekintési szöge pedig óriási, egyáltalán nem invertálódnak színek. Az üveg fölötte elvileg Gorilla Glass gyártástechnológiát rejt, amit a vásárlásom után röviddel begyűjtött két szép hajszálkarc a középső ujjaik magasba tartásával lesz*rnak. A sikeres pofára ejtés után befektettem egy Nillkin tokba, ami mellé szerencsére járt egy védőfólia, aminek segítségével nem pofátlankodnak az arcomba a karcok állandó jelleggel. A telefon 16 GB belső memóriával és egy maximum 64 GB-os microSD kártyát támogató olvasóval lett ellátva, aminek tartalma akku kivétele nélkül is cserélhető.

Szoftver

Bekapcsolás után az LG Optimus felhasználói felülete fogad minket. Dizájnja számomra bejön, könnyen meg lehet szokni. Ellenben mindössze csak egy 4.1.2-es Jelly Bean-re alapszik és további hivatalos szoftverfrissítés nem várható a készülékre. Ez mélységesen felháborít és elszomorít, ugyanis egy viszonylag jó hardverrel van dolgunk, ami röhögve vinné a legújabb KitKat-et is. A telefon piszkosul be tud lassulni még kevés program futtatása esetén, gyakran kell várni akár másodperceket a főképernyő betöltésére is, miután bezártam minden programot. Némelyek futtatása erősen meg tudja izzasztani, a Chrome néhány tab megnyitása után már használhatatlanul lassú. Magyarul a rendszer gyorsasága időnként pocsék, memóriatörlő progi telepítésével valamicskét javult, de még mindig gyakran rázom a fejem oldalirányba.

Az LG saját szoftvereit szinte sosem használtam. Az értesítési sávból könnyen elindítható QuickMemo egy jegyzetprogram, amivel a pillanatnyi képernyőre firkálhatunk és menthetjük azt el képként. A SmartWorld nevű pedig az LG saját alkalmazásboltja, teljesen feleslegesnek tartom. Van még Backup biztonsági mentés program, Memo jegyzet alkalmazás és még néhány teljesen felesleges bloatware. Az egyetlen használható a SmartShare nevű, ami LG okostévével összehangolva szépen át tud streamelni videókat, képeket, zenéket a tévére. Tanúsítom, hogy működik is, kisebb vesződés árán a beállításkor szépen lehet használni. A gyári billentyűzet is használhatónak bizonyult, de kétségkívül vannak jobbak nála Play-en.

Hardver

Vigyázat, magas szárazanyag tartalom következik: A már említett hardver az NVIDIA Tegra 3 AP33-as 4+1 magos processzorára épül. Ennél a segédmag maximum 500 MHz fekvenciára, a fő egység egymagos üzemmódban maximum 1,5 GHz, négymagos üzemmódban 1,4 GHz-re képes. A grafikai egység Geforce ULP, ami 12 darab, maximum 520MHz-es feldolgozóegységből áll. Memóriából 1GB DDR2 áll a rendszer rendelkezésére, 1066MHz-en.

Az ötödik mag kizárólag kisebb teljesítmény-igényű feladatok elvégzésére alkalmas, pl.: hátterben való zenelejátszás, kikapcsolt kijelző melletti szinkronizálás e-mail fiókokkal, Facebook-kal, stb.
Komolyabb feladatok esetén pedig begyújtja a többi magot is, aminek előnye az, hogy komoly számítási teljesítmény áll rendelkezésre. A hátrány ez esetben azonban az, hogy piszkosul melegszik a készülék, főleg a készülék tetején. Kb. 10 perc játék után már kényelmetlenül meleg és izzasztó, 20 perc után pedig már forró. Ez sajnos minden Tegra 3-as készülék velejárója. Megjegyezném, hogy aktív hűtéssel valamelyest javítható a probléma. (Fújkálod a telefont játék közben! :D) Érdekes, hogy a kijelző fényerejét nem lehet 100%-ra felvenni, ha felmelegszik a készülék. Továbbá valószínűleg lekorlátozza a processzormagok órajeleit, ugyanis benchmarkok alkalmával sokkal rosszabb pontok jöttek ki néhány futtatás után.

A telefon nem képes 4G-re, ugyanis a Tegra 3 nem támogatja azt, azonban vannak négysávos GSM és UMTS modulok maximum 21 Mbps le- és 5,76 Mbps feltöltéssel, WiFi (802.11a/b/g/n) WiFi direct- és DLNA-támogatással, Bluetooth 4.0 LE, a-GPS és NFC Beam-mel. A navigációhoz gyorsan talál jelet, semmi problémám nem volt eddig vele, valamint a telefonhívások is kifogástalan minőségűek.

Kamera

A kamera teljesítménye számomra megfelelő, elegendő fény segítségével használható képeket készít, hétköznapokra megfelel. Még így is zajosak a képek, de amúgy sem (ezzel a) telefonnal kell profi képek készítésével próbálkozni. A makró-mód meglepően jó képeket készít, még videózás közben is szépen autófókuszál. Videót maximum fullHD-ban vesz fel, hasonlóan a fény mennyisége befolyásolja azok minőségét is. Optimális esetben szintén használható az eredmény, rossz fényviszonyok esetén zajos és szinte használhatatlan, plusz az autófókusz is folyamatosan állítgatja magát, és az optika kattogása a felvételen is hallható. Amúgy a hangot sztereóban veszi fel, igen jó minőségben.

Üzemidő

A 2150 mAh-s akkumulátor átlagos használat esetén egy napot bír ki, este már mindenképp tölteni kell, ha másnap nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni. A Tegra 3 csillapíthatatlan étvágya azonban komoly használat esetén néhány óra alatt fel tudja emészteni az amperórákat, ezért én be is fektettem egy tartalék akksiba.

Összességében

Az igazat megvallva ez egy kiváló telefon lenne, ha nem a jelenlegi optimalizálatlan LG szoftver lenne rajta. A készülék és a szoftver kinézetével semmi bajom (sőt!), logikus a felépítése és szép (habár ez persze szubjektív), de egyáltalán nem röccenésmentes. A régi Galaxy S-emen stabilabb a mostani 10.2-es Cyanogenmod, pedig annak töredéke a teljesítménye a 4X-hez képest. Ellenben ha nem lesznek további hivatalos szoftverfrissítések, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy az első stabil CM 11-est fogom feltelepíteni rá, a gyári programok nagy része úgyis használhatatlan vagy felesleges, vagy van rá jobb opció Play-en.

2014.01.23.

+